Dag zeven is het vandaag. Dag zeven in mijn lokale avontuur.
Afkicken dat was het. Afkicken van cafeïne, van suiker en van wit meel.
Afkicken van alles eten wat je wil eten en niet echt genieten van wat je eet.
Dat het afkicken van cafeïne zo heftig zou zijn dat had ik niet verwacht.
Cold turkey is misschien ook niet de beste keuze. Met als resultaat: mega hoofdpijn, enorm moe/lusteloos, depri, last van m’n spieren en nergens zin in. Serieus, van koffie? Een griepje dacht ik, totdat ik op internet las dat dit serieuze afkickverschijnselen zijn. Ai ai ai.
Uren extra heb ik geslapen, echt zin in eten had ik niet en m’n hoofd bonkte en bonkte.
Een maand lokaal eten? In de eerste paar dagen had ik er totaal geen zin meer in.
KOFFIE. koekjes. chocola. bananen. zolang het maar zoet en niet lokaal was.
Vanaf dag vier ging het de goede kant op, en nu op dag zeven ben ik gelukkig weer zo-goed-als de oude.
De hoofdpijn is weg, ik heb weer zin in het leven (ha, fijn) en ben verliefd op het eten wat ik eet.
Ik ontbijt met zuurdesem boterhammen met appelstroop, peer en walnoten, met zelfgemaakte (veel te) plakkerige pannenkoeken (meel + water + appelmoes = tja) of met een salade.
Ik maak tomatensoep en bietensoep en ik ontdek dat die soepjes best prima zijn zonder zout.
Lokaal zout (uit de Harlinger bodem) zit wel in mijn lokale voorraad, maar daarover ontdekte ik weer rare dingen waardoor ik het toch liever niet teveel gebruik.
Er worden wraps in elkaar geknutseld van meel & water. Ik kook granen en bonen, maak smoothies en drink bloemen thee.
En ik eet vooral heel-veel groente. En wat voor groente: gele bietjes, venkelloof, oesterzwammen, verse peultjes, madeliefjes, oerkomkommers en regenboog tomaten. Drie sterren producten, zo voelt het.
Het sociale aspect is lastig. Gelukkig hebben ze op sommige plekken Nederlandse appel of perensap (okeoke, niet de 50 kilometer regel, maar dat neem ik voor lief) en zijn er een aantal adresjes in Rotterdam die lokale thee serveren.
Er zijn vele adressen in Rotterdam om je lokale boodschappen te kopen, binnenkort verschijnt hierover een blogpost. Zo is er twee keer per maand de Oogstmarkt waar boeren uit de omgeving hun producten verkopen. En in de Felix Food hallen staat Rechtstreex, die producten van lokale boeren verkoopt. Ook kun je bij Rechtstreex online winkelen en het bij iemand in de buurt ophalen, dit ga ik morgen ondervinden.
Zes dagen later ben ik van help-hoe-ga-ik-dit-ooit-volhouden naar misschien-ga-ik-dit-wel-een-jaar-doen gegaan. Ik voel me enorm gezond, ben super dankbaar voor het eten wat op mijn bord ligt en heb mijn oude liefde: koken, weer teruggevonden. Ik ben benieuwd hoe het de rest van de maand gaat.
Oja, op dag drie maakte ik een filmpje van mijn hoofdpijn hoofd:
Ik vind het zo leuk om je bevindingen te lezen (al vind ik de video misschien nog wel leuker haha). Wel bizar om te merken hoe veel invloed suiker en koffie op je heeft. Gelukkig maar dat je er inmiddels niet meer zo’n last van hebt. Ik probeer te stoppen met koffie, maar ik vond het echt best wel lastig. Ik drink nu denk ik 1x per week een bakje koffie, wat ik nog wel redelijk vind.
Nee geen hoofdpijn, dus dan ben ik denk ik niet verslaafd. Ik voel me ook nooit heel goed erna, dus ik zou het beter gewoon helemaal niet kunnen doen haha. Super leuk trouwens dat je een jaar lang 95% lokaal gaat eten. Echt super inspirerend :)
Ik drink gelukkig geen koffie! Maar heb nu een antibioticakuur waar ik erg misselijk van wordt. De remedie daartegen??: kleine slurkjes Redd Bull over de dag verspreidt. Moet ik daar weer vanaf kikken. ;-) altijd leuk om je bloggen te lezen (en video kijken) Marin. De wortel/munt taart ga ik vast ook nog maken! Ank
Hahah gek he, die dingen waar je dan juist niet misselijk van wordt.
Een vriendin van mij had het ook tijdens haar zwangerschap, ze moest echt suiker eten anders was ze enorm misselijk.
Leuk filmpje! :) En ik vind het ontzettend knap dat je gewoon doorgezet hebt, ook al waren de eerste dagen wat zwaar. Wel opvallend dat koffie voor zulke heftige afkickverschijnselen zorgt! Gelukkig hou ik niet van koffie, en ben ik ook niet van plan het ooit te leren drinken. Ik vind je verhaal zeer inspirerend. Je laat toch maar mooi zien dat lokaal eten gewoon kán – zelfs als je plantaardig eet!
Heel inspirerend! Het lijkt mij echt een uitdaging om zo bewust te zijn van de dingen die je eet. Knap dat je toch nog zo veelzijdig eet. En het ziet er ook nog lekker uit!
Ik vind het zo leuk om je bevindingen te lezen (al vind ik de video misschien nog wel leuker haha). Wel bizar om te merken hoe veel invloed suiker en koffie op je heeft. Gelukkig maar dat je er inmiddels niet meer zo’n last van hebt. Ik probeer te stoppen met koffie, maar ik vond het echt best wel lastig. Ik drink nu denk ik 1x per week een bakje koffie, wat ik nog wel redelijk vind.
LikeGeliked door 1 persoon
Ohh 1x per week is toch prima! Je hebt geen hoofdpijn de rest van de week? haha
Dan ben je er ook niet aan verslaafd lijkt mij. Chill!
LikeLike
Nee geen hoofdpijn, dus dan ben ik denk ik niet verslaafd. Ik voel me ook nooit heel goed erna, dus ik zou het beter gewoon helemaal niet kunnen doen haha. Super leuk trouwens dat je een jaar lang 95% lokaal gaat eten. Echt super inspirerend :)
LikeLike
Ik drink gelukkig geen koffie! Maar heb nu een antibioticakuur waar ik erg misselijk van wordt. De remedie daartegen??: kleine slurkjes Redd Bull over de dag verspreidt. Moet ik daar weer vanaf kikken. ;-) altijd leuk om je bloggen te lezen (en video kijken) Marin. De wortel/munt taart ga ik vast ook nog maken! Ank
LikeLike
Hahah gek he, die dingen waar je dan juist niet misselijk van wordt.
Een vriendin van mij had het ook tijdens haar zwangerschap, ze moest echt suiker eten anders was ze enorm misselijk.
Leuk om te lezen dat je de blog volgt!
LikeLike
Leuk filmpje! :) En ik vind het ontzettend knap dat je gewoon doorgezet hebt, ook al waren de eerste dagen wat zwaar. Wel opvallend dat koffie voor zulke heftige afkickverschijnselen zorgt! Gelukkig hou ik niet van koffie, en ben ik ook niet van plan het ooit te leren drinken. Ik vind je verhaal zeer inspirerend. Je laat toch maar mooi zien dat lokaal eten gewoon kán – zelfs als je plantaardig eet!
LikeLike
Ah, leuk om te horen, maakt mij weer blij en gemotiveerd om door te gaan :)
LikeLike
Heel inspirerend! Het lijkt mij echt een uitdaging om zo bewust te zijn van de dingen die je eet. Knap dat je toch nog zo veelzijdig eet. En het ziet er ook nog lekker uit!
LikeLike
Het is inderdaad een behoorlijke uitdaging, maar het gaat langzamerhand makkelijker.
Leuk om te lezen dat je het inspirerend vind! :D
LikeLike
Pingback: Een jaar lang 95% lokaal eten – Groene Avonturen
Pingback: @groeneavonturen – De groene zus
Pingback: Wildpluk Woensdag: Koffie surrogaat – Groene Avonturen
Pingback: Groen op vakantie – Groene Avonturen