100% Lokaal eten: Dag zeven

Dag zeven is het vandaag. Dag zeven in mijn lokale avontuur.
Afkicken dat was het. Afkicken van cafeïne, van suiker en van wit meel.
Afkicken van alles eten wat je wil eten en niet echt genieten van wat je eet.
Dat het afkicken van cafeïne zo heftig zou zijn dat had ik niet verwacht.
Cold turkey is misschien ook niet de beste keuze. Met als resultaat: mega hoofdpijn, enorm moe/lusteloos, depri, last van m’n spieren en nergens zin in. Serieus, van koffie? Een griepje dacht ik, totdat ik op internet las dat dit serieuze afkickverschijnselen zijn. Ai ai ai.

Uren extra heb ik geslapen, echt zin in eten had ik niet en m’n hoofd bonkte en bonkte.
Een maand lokaal eten? In de eerste paar dagen had ik er totaal geen zin meer in.
KOFFIE. koekjes. chocola. bananen. zolang het maar zoet en niet lokaal was.
Vanaf dag vier ging het de goede kant op, en nu op dag zeven ben ik gelukkig weer zo-goed-als de oude.
De hoofdpijn is weg, ik heb weer zin in het leven (ha, fijn) en ben verliefd op het eten wat ik eet.

Groene avonturen - Lokale gerechten
Ik ontbijt met zuurdesem boterhammen met appelstroop, peer en walnoten, met zelfgemaakte (veel te) plakkerige pannenkoeken (meel + water + appelmoes = tja) of met een salade.
Ik maak tomatensoep en bietensoep en ik ontdek dat die soepjes best prima zijn zonder zout.
Lokaal zout (uit de Harlinger bodem) zit wel in mijn lokale voorraad, maar daarover ontdekte ik weer rare dingen waardoor ik het toch liever niet teveel gebruik.

Er worden wraps in elkaar geknutseld van meel & water. Ik kook granen en bonen, maak smoothies en drink bloemen thee.

Groene avonturen - lokale producten
En ik eet vooral heel-veel groente. En wat voor groente: gele bietjes, venkelloof, oesterzwammen, verse peultjes, madeliefjes, oerkomkommers en regenboog tomaten. Drie sterren producten, zo voelt het.

Het sociale aspect is lastig. Gelukkig hebben ze op sommige plekken Nederlandse appel of perensap (okeoke, niet de 50 kilometer regel, maar dat neem ik voor lief) en zijn er een aantal adresjes in Rotterdam die lokale thee serveren.

Lokaal eten - Groene avonturen-13

Er zijn vele adressen in Rotterdam om je lokale boodschappen te kopen, binnenkort verschijnt hierover een blogpost. Zo is er twee keer per maand de Oogstmarkt waar boeren uit de omgeving hun producten verkopen. En in de Felix Food hallen staat Rechtstreex, die producten van lokale boeren verkoopt. Ook kun je bij Rechtstreex online winkelen en het bij iemand in de buurt ophalen, dit ga ik morgen ondervinden.

Schermafbeelding 2016-06-06 om 09.18.14

Zes dagen later ben ik van help-hoe-ga-ik-dit-ooit-volhouden naar misschien-ga-ik-dit-wel-een-jaar-doen gegaan. Ik voel me enorm gezond, ben super dankbaar voor het eten wat op mijn bord ligt en heb mijn oude liefde: koken, weer teruggevonden. Ik ben benieuwd hoe het de rest van de maand gaat.

Oja, op dag drie maakte ik een filmpje van mijn hoofdpijn hoofd:

 

13 gedachtes over “100% Lokaal eten: Dag zeven

 1. Desi

  Ik vind het zo leuk om je bevindingen te lezen (al vind ik de video misschien nog wel leuker haha). Wel bizar om te merken hoe veel invloed suiker en koffie op je heeft. Gelukkig maar dat je er inmiddels niet meer zo’n last van hebt. Ik probeer te stoppen met koffie, maar ik vond het echt best wel lastig. Ik drink nu denk ik 1x per week een bakje koffie, wat ik nog wel redelijk vind.

  Geliked door 1 persoon

   1. Desi

    Nee geen hoofdpijn, dus dan ben ik denk ik niet verslaafd. Ik voel me ook nooit heel goed erna, dus ik zou het beter gewoon helemaal niet kunnen doen haha. Super leuk trouwens dat je een jaar lang 95% lokaal gaat eten. Echt super inspirerend :)

    Like

 2. Ank

  Ik drink gelukkig geen koffie! Maar heb nu een antibioticakuur waar ik erg misselijk van wordt. De remedie daartegen??: kleine slurkjes Redd Bull over de dag verspreidt. Moet ik daar weer vanaf kikken. ;-) altijd leuk om je bloggen te lezen (en video kijken) Marin. De wortel/munt taart ga ik vast ook nog maken! Ank

  Like

  1. Hahah gek he, die dingen waar je dan juist niet misselijk van wordt.
   Een vriendin van mij had het ook tijdens haar zwangerschap, ze moest echt suiker eten anders was ze enorm misselijk.

   Leuk om te lezen dat je de blog volgt!

   Like

 3. chlorofyl

  Leuk filmpje! :) En ik vind het ontzettend knap dat je gewoon doorgezet hebt, ook al waren de eerste dagen wat zwaar. Wel opvallend dat koffie voor zulke heftige afkickverschijnselen zorgt! Gelukkig hou ik niet van koffie, en ben ik ook niet van plan het ooit te leren drinken. Ik vind je verhaal zeer inspirerend. Je laat toch maar mooi zien dat lokaal eten gewoon kán – zelfs als je plantaardig eet!

  Like

 4. Heel inspirerend! Het lijkt mij echt een uitdaging om zo bewust te zijn van de dingen die je eet. Knap dat je toch nog zo veelzijdig eet. En het ziet er ook nog lekker uit!

  Like

 5. Pingback: Een jaar lang 95% lokaal eten – Groene Avonturen

 6. Pingback: @groeneavonturen – De groene zus

 7. Pingback: Wildpluk Woensdag: Koffie surrogaat – Groene Avonturen

 8. Pingback: Groen op vakantie – Groene Avonturen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s