Wildpluk Woensdag: Vlierbloesem

De wildpluk woensdag vind ik zo leuk dat ik vanaf deze week maar 1 wildpluk plant/bes/noot per week ga bespreken, zodat ik er nog lang-lang mee door kan gaan. Deze week is dat de vlierbloesem. Iets wat velen denk ik al kennen. Heel wat jaren geleden dronk ik bij iemand vlierbloesem limonade en vond ik dat heel apart. Net zoals dat ik zuurdesembrood afschuwelijk vond smaken en pindakaas zonder suiker geen pindakaas was voor mij.
Maar goed, vlierbloesem dus. Vorig jaar maakte ik er een heerlijke vlierbloesem champagne van en sinds dit jaar ben ik fan van verse vlierbloesem thee. Je kunt de bloesem ook drogen zodat je het hele jaar door vlierbloesem thee kan maken.

Vlierbloesem wildplukken - Groene avonturen-18kopie

Geschiedenis: Vroeger maakte men fluiten van de vlier. Deze werden ´flierefluiten´ genoemd. Gewone vlier werd reeds gebruikt in de Steentijd. Er zijn resten aangetroffen van de vlier in nederzettingen uit dit prehistorische tijdperk.

Vlier werd ´de medicijnkist van het volk´ genoemd omdat het veelvuldig en meervoudig inzetbaar was. Germanen en Kelten hadden een diep respect voor deze heilige struik omdat zij geloofden dat het de woning van de godin was die heerste over leven en dood.
Ook kwam het verhaal de wereld in dat het kruis van Christus van vlierenhout gemaakt was en Judas zou zich hebben verhangen aan een vlier. Als bewijs voor dat laatste verwees men naar de zwam in de vorm van een oor, die vaak op vlieren voorkomt: hij kreeg de toepasselijke naam Judasoor.
Geneeskrachtig: Vlierbloesem heeft koortswerende en zweetafdrijvende eigenschappen en versterkt de natuurlijke weerstand.
Toepassing: Je kan er thee van zetten (vers of gedroogd), siroop of vlierbloesem azijn van maken, ze in pannenkoekjes gebruiken of in salades verwerken. (rauw niet teveel van gebruiken) Ook kan je er met je sapcentrifuge een vlierbloesem-appelsapje van persen.

Bronnen: oogsten zonder zaaien, mens-en-gezondheid, touchworld

Vlierbloesem - groene avonturen

4 gedachtes over “Wildpluk Woensdag: Vlierbloesem

  1. Ank

    Het is ook heel lekker om takjes vlierbloesem in een soort appelflappendeeg te dopen en daarna te frituren. Wel een beetje vet, maar mmmmmmm!

    Like

  2. Pingback: Wildpluk Woensdag: Vlierbessen – Groene Avonturen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s