Lokaal eten in Rotterdam

De afgelopen tien dagen at ik 100% lokaal. Lokaal in Rotterdam.
Om niet dood te gaan heb ik vooraf uitgebreid onderzoek gedaan naar waar ik mijn boodschappen vandaan zou moeten halen. En ik zal je zeggen, het is een makkie. Er is namelijk volop keuze.
Mijn twee grootste liefdes in Rotterdam zijn Rechtstreex en de Rotterdamse Oogstmarkt. Zij maken het de Rotterdam extreem makkelijk om lokaal te eten.


Lokaal eten Rotterdam - Groene avonturen

Rechtstreex is opgericht door Arthur Nijhuis in 2013. Hij wil boeren en consumenten met elkaar in contact brengen en de keten verkorten. In verschillende wijken in Rotterdam bevinden zich wijkchefs, die een afhaalpunt runnen vanuit een huis, restaurant, school of bedrijfspand. (je kunt ook zelf zpp-wijkchef worden)
Je bestelt maandag voor 10.00 je producten en je kunt je deze woensdag of soms donderdag ophalen. Ook kun je sinds kort je bestelling laten bezorgen.
Ik haalde mijn boodschappen op bij Wijkchef Sanne die al haar Rechtstreex klanten bij naam kende en lokale kersen liet rondgaan voor de mensen die moesten wachten. Like!

Lokaal eten - Groene avonturen

Op de website kun je meer lezen over de boeren: wie ze zijn en waar en hoe ze telen. Het assortiment wisselt elke week, elke week komt er namelijk weer iets anders in het seizoen.

Ze hebben veel groente en fruit, kruiden, peulvruchten, muntthee, pasta’s, jam, appelstroop, ketchup, sappen en biertjes. (en voor de niet-vegans: vlees, vis, kaas-boter-eieren, melk, honing en yoghurt)
Er wordt een straal aangehouden van maximaal 50 kilometer rondom Rotterdam.
Voor de Eindhovenaren en Utrechtenaren: Ook in jullie stad zit Rechtstreex!

Rechtstreex Rotterdam - Groene avonturen 2

Rechtstreex zit als vaste locatie in de Felix Food Factory, een hele toffe hal vol bedrijven die heerlijk eten verkopen. Hier betaal je iets meer voor de producten, maar maken ze eveneens verse maaltijden van de producten (niet 100% lokaal, maar vast wel heel lekker) en je kunt hier elke dag terecht, waar ik mooi gebruik van heb gemaakt.


Rotterdamse Oogst markt 4 - Groene avonturen


Rotterdamse Oogst markt

Bij Rechtstreex gaat 60% naar de boer. Als je echt wil dat 100% naar de boer gaat dan kan je terecht bij de Rotterdamse Oogst Markt. Deze markt is er elke twee weken afwisselend in Rotterdam Noord en West. Het mooie is: hier ontmoet je de boer zelf. Je kunt direct het verhaal achter de enorme courgette, bakje kersen of zelfgemaakte jam horen.

Rotterdamse Oogst markt - Groene avonturen

Ik had hier iets wat ik bijna nooit meer heb, namelijk: keuzestress! Er waren hier zoveel kramen vol ‘geschikt’ eten dat ik het even niet meer wist. Waar moet ik beginnen?
Oesterzwammen van Rotterzwam, lokale kruiden van ‘Stadskruid‘, groente van ‘Uit je eigen stad‘, de Buytenhof met lokale sapjes en fruit en nog veel-veel meer.
Als je gaat: zoek een kraampje op met een 50+ man en vrouw (ai, lullig als ze 50- zijn) die groente, fruit en kruiden hebben. Je kunt hier namelijk een enorm kruiden boeket samenstellen voor maar liefst twee euro. Zelf heb ik de helft hiervan gedroogd zodat ik altijd en overal bijvoorbeeld koriander en tijm tot mijn beschikking heb.

Als je (zoals ik) lekker principieel bent en écht lokaal wilt eten (bijvoorbeeld maximaal 50 km rondom Rotterdam) zal ik het wel even navragen, bij sommige kraampjes verkopen ze ‘normale’ biologische groente die niet perse uit Nederland komen, fruit uit Limburg of zoete aardappels.

image1 (6)

Rotterdamse Oogst markt 3 - Groene avonturen


Uit je eigen stad Rotterdam - Groene avonturen-4
Uit je eigen stad

Elk weekend kun je terecht bij ‘Uit je eigen stad‘ voor je lokale boodschappen. Ze verkopen hier producten van eigen land en uit de regio. Als je niet 100% lokaal eet (hmm.. ik denk het niet ha) kun je hier doordeweeks en in het weekend terecht om te lunchen en te dineren. Ze koken voornamelijk met producten uit eigen tuin en uit de regio.
Zelf dronk ik er een verser dan verse munt thee.

Uit je eigen stad Rotterdam - Groene avonturen-3
Ook kun je hier meteen zien hoe alles groeit, er zit namelijk een enorme stadsmoestuin aan vast. Lukt het maar niet met het beginnen van je moestuin? Ze geven workshops ‘leer tuinieren’, je krijgt een eigen tuin op het terrein (50m2) en het hele jaar door wordt je ‘gecoacht’.


Donderdag komt Lokaal eten in Rotterdam deel 2 online.
Weten jullie nog meer ik-wil-lokaal-eten adresjes in Rotterdam?

Een gedachte over “Lokaal eten in Rotterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s