Wildpluk Woensdag: Vlierbessen

Het mooie van de vlier is dat je het hele jaar door kunt wildplukken op/van de vlier. Judasoren (paddenstoelen) groeien er het hele jaar, maar vooral in de winter op. De bloesem en jonge uitlopers in de lente, en de rijpe bessen in de zomer en herfst. Ook kun je de groene bessen en geblancheerde bloemknoppen inmaken als een soort kappertjes. Wat maken jullie van vlierbessen?

Geschiedenis: Vroeger werd de vlierbes geplant ter bescherming tegen boze geesten en krachten. Men kon zelfs pitten van de vlierbessen terugvinden uit het stenen tijdperk. Doordat deze op bepaalde plaatsen in zeer grote hoeveelheden voorkwamen, wist men dat deze vlierbessen als voedingsmiddel gediend hebben. De vlier werd door de Germaanse volkeren beschouwd als een heilige struik die gewijd werd aan de god Thor. Deze moest bescherming geven tegen heksen en boze geesten.

De medicinale werking van de vlierbes werd al vijf eeuwen voor Christus beschreven door geleerden zoals Hipocrates, Dioscorides en Plinius.

Geneeskrachtig: De gekookte bessen worden gebruikt tegen het hoesten, verkoudheid en ontstekingen in de mond en luchtwegen. Anderzijds werkt vlierbes ook vochtafdrijvend en transpiratie bevorderend. De bladeren van de vlierbes worden gebruikt voor het genezen van kneuzingen en wonden. Wetenschap.

IMG_3831

Gezond: Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de geneeskrachtige werking van de vlier afkomstig is van de verschillende voedingsstoffen die aanwezig zijn in deze donkere paarse bessen. Deze voedingsstoffen zijn tannine, aminozuren, carotenoïden, bio-flavonoïden, rutine, en vitamines A, B en C. Een van de grootste voordelen van vlierbessen zijn hun immuniteitsverhogende eigenschappen.

Toepassing: In juni kun je kleine hoeveelheden nog niet rijpe, groene bessen inleggen als ‘pickles’.
Kleine hoeveelheden kun je in september rauw eten. Niet teveel, er zit namelijk cyanide in, wat zorgt voor diarree en misselijkheid. Van cyanide moet je erg veel eten om iets van het gif te merken. De rijpe vlierbesjes worden gekookt zodat ze geen cyanide meer bevatten.
Ongezoet is het een bitterzuur kruidig sap. Als drank en siroop moet je er suiker aan toevoegen.
De bessen kunnen worden verwerkt tot jam, siroop, wijn, chutney of sap. Ook kun je thee maken als je de bessen droogt. Vanwege het intense kleurvermogen worden de bessen als bron voor levensmiddelen kleurstoffen gebruikt.

Recepten:
Vlierbes sap
Verven met vlierbessen (mooie kleur!)

Bronnen:
Boek: Eetbare wilde planten – Steffen Guido Fleischhauer

vlierbes - groene avonturen

4 gedachtes over “Wildpluk Woensdag: Vlierbessen

 1. Adelheid

  Vorige week heb ik vlierbessen en bramen uit de tuin samen met twee valappeltjes gekookt en gezeefd tot een dikke saus. Dat was lekker over de griesmeel, en door de yoghurt. Ik had het gezoet met een beetje honing. Maar wat is het een heftige smaak! Ik heb er een paar dagen van gegeten, en toen was het wijn aan het worden ;) Gelukkig houdt mijn mannetje van wijn, dus het was geen probleem.

  Like

 2. groene vrouw

  Ook hier is het vlierbessen tijd om siroop van te maken en gelei/jam voor op de boterham of kwark oid.
  Heerlijk en gezond!
  De rest staat geparkeerd in de vriezer tot nader gebruik om bv met bramen en frambozen een siroop van te maken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s