Lokaal eten in Leeuwarden

Zoals in elke stad kun je in Leeuwarden ook prima al je boodschappen lokaal kopen.
Maar hoe dan?! Welkom op de help-hoe-kan-ik-lokaal-eten-in-Leeuwarden tour!

Streekboer - Groene Avonturen

Een jaar geleden opende in Leeuwarden een initiatief waardoor je sindsdien op je dooie gemakje lokaal eten kunt kopen: De Streekboer. Een webshop met producten van boeren die geproduceerd zijn binnen een straal van 50 kilometer rondom Leeuwarden. Elke boer heeft zijn eigen pagina waarop je zijn of haar visie kunt lezen en de producten van deze boer kunt bekijken. Je bestelt voor donderdag 22.00 en haalt de boodschappen op zaterdag bij het afhaalpunt op. Je ontmoet meteen de boeren achter je krop sla, pruimen en vers gebakken brood. Ze kunnen je vertellen waarom iets niet op voorraad is, waarom er gaatjes in de rode kool zitten of wat bijna rijp/klaar is en volgende week in de verkoop komt.
De boeren die je avondeten mede mogelijk maken, en die je voor het eten even kunt bedanken.

Zo ideaal voor de hardwerkende mens die op deze manier heel makkelijk lokaal kan eten.
En de keuze is reuze! Vele soorten groente, fruit, brood van lokaal meel (het spelt-volkoren desem is heerlijk!), verschillende soorten meel, lokale graan en peulvruchten, olie, sapjes, jam tot aan streekboeketten.
Omdat ik plantaardig eet sla ik de rubrieken ‘vlees’ en ‘zuivel’ over, maar ook die zijn ruim vertegenwoordigd.
De Streekboer bevind zich eveneens in Heerenveen (en omgeving) en Sneek (en omgeving)
http://www.destreekboer.nl

Streekboer - Groene Avonturen 2


Groene Avonturen - Doarpstun Snakkeburen-5


De Doarpstún
 Snakkerburen
is mijn aller-lievelingsplek in Leeuwarden. De fietstocht erheen maakt het al de moeite waard, je fiets een stukje langs de Dokkumer Ee en rijdt langs de enorm schattige huizen in Snakkerburen. De tuin is in 2000 opgericht door twee inwoners uit Lekkum en Snakkeburen, ze zijn klein begonnen maar ondertussen is de tuin twee hectare groot. Het wordt totaal gerund door vrijwilligers en is niet commercieel.

doarpstun snakkeburen groene avonturen

Naast de moestuin winkel kun je meteen even langs de moestuin wandelen en zien hoe alles groeit en bloeit. Voor een paar euro krijg je een schaar mee en mag je je eigen boeket bij elkaar knippen.
De groente en het fruit zijn onbespoten maar liggen in de houten kratjes voor supermarkt prijzen. En nee, niet de biologische supermarkt.

Kluiten modder, af en toe een slakje en de spruitjes nog aan de stronk, je maakt mij er blij mee. (iets met authentiek/ambachtelijk en nog meer cliché woorden)

Ze verkopen er ook jam, kruiden, zaden, aardewerk, ijsjes, kopjes thee/koffie en wat al niet nog meer.
Stap op de fiets en ontdek de Doarpstún! (Fries voor dorpstuin, maar dat had je vast al door)
http://www.dedoarpstun.nl/

Groene Avonturen - Doarpstun Snakkeburen


IMG_8030
Âsum is een stadstuin op de oude terp van Techum. Gosse Haarsma is de  eigenaar van dit mooie plekje, wat middenin de nieuwbouwwijk Techum valt. De tuin bestaat sinds 2014 en wordt gerund door Gosse en zijn vrijwilligers. De groente zijn onbespoten en met veel liefde gezaaid/verzorgd en geoogst. Ook kun je een bloemen abonnement afsluiten en je lokale bosje bloemen plukken. (zoveel mooier dan een bosje Verweggistan bloemen)
Ze zijn te koop bij de Streekboer, bij Bio bij Jansen (natuurwinkel) en er zijn af en toe oogstdagen (zie activiteiten kalender)

Als je Fries kunt verstaan vind je hier een heuse video over Gosse en de tuin. (hij heeft eerst met zelf-oogst abonnementen gewerkt maar dat is er niet meer)
http://www.asumstadstuin.nl
Groene Avonturen - Stadstuin Asum Leeuwarden

Dit zijn de drie leukste plekken waar je lokaal eten kunt kopen. Daarnaast heb je ‘Priuw‘, een winkel die streekproducten verkoopt. Bijvoorbeeld lokale mosterd, sapjes, kaas, biertjes (Grutte Pier bier wordt gemaakt van lokale ingrediënten) en peulvruchten.

neushoorn3

Het Neushoorn Café en Restaurant Eindeloos werken veel met lokale ingrediënten in de keuken. Zo heeft het Neushoorn Café bijvoorbeeld een Oerfloed theetje op de kaart (zie foto) met kruiden uit de permacultuur tuin Oerfloed.
En als je zin hebt om op zaterdagochtend een stukje te fietsen, fiets dan ook even langs Dyksterhuzen 18/ Bitgummole daar verkoopt Remko zijn groente van 10.00 tot 12.00 in een klein winkeltje, zonder website.

Niet meer naar de supermarkt gaan wordt zo steeds makkelijker, fijn!

Een gedachte over “Lokaal eten in Leeuwarden

  1. Pingback: Lokaal eten in Leeuwarden - Eetbaar Leeuwarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s