Groen op vakantie

Backpacken in het verre Oorden klinkt super romantisch maar in het artikel van One World wordt de documentaire ‘Gringo Trails‘ besproken, die laat zien dat de backpack toeristen de wereld niet echt beter maken.
Daarom vandaag een pleidooi voor een andere manier van vakantie vieren. Een groenere en goedkopere manier. Geef Nederland eens een kans, stap uit je comfort zone en/of kies voor groener vervoer.
Zelf heb ik na mijn Costa Rica reis (anderhalf jaar geleden) besloten de komende tijd niet meer te vliegen. Geen idee wat de toekomst brengt, maar op dit moment mis ik het totaal niet en wacht ik geduldig op het eerste zonne-energie vliegtuig want ik zou ooit nog wel eens terug willen naar de tropen.


Wat kun je voor groene zomeractiviteiten gaan doen?

img482

Liften. Men neme een stuk karton, een markeerstift en de stad van je bestemming. Een duim in de lucht en wachten maar. Mijn broer en zijn vriendin liften zo heel Europa door. Ik ga snel maar eens met hun mee, mijn enige lift ooit was eentje van 20 minuten (het bewijs, een liftende roodharige Marin van vijf jaar geleden, inclusief 15 kilo meer ‘bagage’ haha)
Aanrader: ‘Three tumbs, one fate‘ is een gratis e-book die gaat over drie mensen die zijn gaan liften van Nederland naar Mexico zonder geld.

– Als je na uren liften bent gearriveerd op je bestemming kun je hier meteen mooi gaan couchsurfen: gratis op iemand zijn bank blijven slapen. (wees niet bang, dit is vaak een bed) Er zijn ook ‘couchsurf meet-ups’ in vrijwel elke stad, waarin mensen elkaar ontmoeten die aan het reizen zijn en mensen die slaapplekken aanbieden. Geen zin om bij een onbekend persoon te blijven slapen? Er zijn ook mensen die het leuk vinden je een rondleiding te geven door zijn/haar stad.

Naamloos-1

– Werken op biologische boerderijen (wwoofing) is dé manier om goedkoop (vaak gratis) ‘vakantie’ te vieren. Je werkt een aantal uur mee op de boerderij, ontmoet leuke mensen en je leert veel. Vaak krijg je in ruil voor het harde werken een slaapplek en eten, soms moet je hiervoor een paar euro per dag betalen. In Costa Rica heb ik op deze manier gewerkt op twee permacultuur boerderijen. Je leert het land op een hele andere manier kennen, door op één plek te wonen voel je je even geen toerist, vooral als je de dorpsbewoners beter leert kennen en onderdeel wordt van een community.

– Naast wwoof heb je ook workaway en helpx, hier staan naast boerderijen ook andere adressen op waar je aan de slag kunt. Bijvoorbeeld als surfleraar, oppas of je kunt bijvoorbeeld aan het werk in hostels.

– Geen geld om te reizen? Laat je inspireren door verschillende mensen die de hele wereld over reizen zonder geld!  ‘Three tumbs, one fate‘, Peace PilgrimTomi AstikainenRob Greenfield, Avant Garde life en Ibby Okinyi

mg_0652
De waddeneilanden zijn mijn favorietJe kunt er heerlijk door de duinen fietsen, in de zee zwemmen en kamperen. Het is klein, gezellig en er is veel natuur. Ideaal om te wildplukken en te verdwalen in de bossen.

– Gratis in een andere stad wonen, terwijl je op iemand zijn huis(dier) past. Welke site het beste werkt weet ik niet, zelf vond ik huisoppas en holidaylink.

En als je een leuk huisje hebt kun je eveneens aan huizenruil doen. Ruilen met iemand uit New York of Costa Rica, alles is mogelijk!

Fietsvakantie! Hoe leuk is het om met je tent achterop het land (of Europa) door te fietsen. Slapen op campings, improviseren en spierrrrpijn!

– Stiekem in de bossen je tent opzetten en bang zijn voor alle geluiden die je dan hoort: wildkamperen.

228532_4100174938082_1467611218_n
Vrijwilliger zijn op een festival. Ik kan niet meer normaal naar een festival gaan (incl. minimaal honderd euro voor een kaartje betalen) sinds ik het vrijwilligersbestaan heb ontdekt. Je werkt gemiddeld 6 uur op een dag, krijgt je overnachting, eten en een gratis festival kaartje en ontmoet heel makkelijk zoveel leuke mensen! Vaak ben je op een festival met een vriendengroep, maar als vrijwilliger sta je open voor iedereen en heb je binnen een dag nieuwe beste vrienden voor een weekend.

De afgelopen jaren heb ik gewerkt achter de kassa, in de keuken, als opperhoofd ingang, heb ik fietsen verwijderd waar ze niet mochten staan (dit was niet-zo-heel-erg-leuk), meegespeeld in een toneelstuk, het festival helpen opbouwen, uitgangen bewaakt, peuken geraapt, entreebandjes gecontroleerd en heel veel geld bespaard en leuke mensen ontmoet.

Oh en ook leuk: je bent echt onderdeel van het festival, zonder jou zou het festival niet zo goed lopen. YEAH.

Naast muziekfestivals bestaan er uiteraard ook andere festivals. Zo was ik dit jaar vrijwilliger bij het Permacultuur festival. En heb je eveneens spirituele festivals, groene festivals, theater festivals..

Het mooie van deze manieren van vakantie vieren? Als je echt je best doet ben je helemaal niks kwijt. Doe je iets minder je best is het nog steeds goedkoop!

1186009_10201229235388315_393337160_n

Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen om groener reizen: Pak in plaats van de auto de bus (voor weinig geld zit je in verschillende steden met de flixbus) of de trein. Ook kun je meerijden met anderen via blablacar.
Omringt worden door groen? Kamperen bij de boer of op kleine natuurcampings is dan de beste keuze. Dit kan in Nederland of in het buitenland.

Zelf doe ik dit jaar aan mini vakanties. 10 dagen op twee katten en een huis passen in Rotterdam, permacultuur festival, opbouwen en feesten bij Welcome to the Village en misschien nog fietsen door Drenthe of naar een eiland. I like!

Gaan jullie dit jaar op vakantie? En van te voren nagedacht over een groene, goedkope en/of avontuurlijke vakantie?

 

7 gedachtes over “Groen op vakantie

 1. Wij zijn de voorbije 2 jaar en dit jaar niet op vakantie geweest want alle centjes kruipen in de aankoop van ons huis + ecologisch verbouwen, maar ik vind dat je wel hele leuke tips geeft! Vooral dat vrijwilligerswerk op festivals, daar heb ik nooit bij stilgestaan dat dat kon!

  Geliked door 1 persoon

 2. Hartstikke leuke tips inderdaad! Maar wij gaan ook niet meer op vakantie sinds wij verhuisplannen richting ons kleine boerderijtje in Jutland hebben. Alle geld en tijd gaat daarheen, en als we daar eenmaal wonen, hebben we elke dag vakantie! :-)

  Like

 3. Ik ga voor het eerst via HelpX werken in Schotland, waar ik met de bus naartoe ga (wat goedkoper is dan de trein). Ik ben benieuwd. Als ik terug ben ga ik er normaal wel een blogpost over schrijven.

  Like

 4. Wat een leuke post, Marin! Dit soort dingen vroeg ik mij ook al af. Ik wil graag even weg, maar geen zin om daar zoveel geld voor te betalen en met het vliegtuig ga ik liever ook niet meer. Ik ga WOOFFen in Duitsland en ga verder denk wel wat proberen van wat er zoal op je lijstje staat :) Ik ben laatst naar twee festivals geweest en toen dacht ik: Jeetje, ik kan hier net zo goed vrijwillig werken. Dat is goedkoper en dan voel ik me nog wat nuttiger ook. 6 uur werken is altijd prima te doen, vind ik. Nou, ik ben benieuwd wat je verder nog gaat doen deze zomer! :)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s