Een jaar lang 95% lokaal eten

Ik ben er uit: van juni 2016 t/m mei 2017 eet ik lokaal.
Niks geen maandje lokaal eten, maar een heel jaar.
De afgelopen 20 dagen heb ik gemerkt dat het soms heel lastig kan zijn (de koffie afkickverschijnselen waren heftig!), maar dat het me zoveel brengt.
Binnenkort ga ik op elk aspect dieper in, maar voor mij zijn de voordelen van lokaal eten:

IMG_6719

1. Het is persoonlijk, je ontmoet de boer achter het product. De boer die het met liefde heeft geteeld en die verhalen meebrengt over hoe het product tot stand is gekomen. Die je tips kan geven en die je kan bedanken als je je lunch eet. (bedankt boer Jan!)

2. Je krijgt meer gevoel met de natuur, met de seizoenen en met de boeren die je eten verbouwen. (yes het regent, goed voor de moestuin!)

3. Het scheelt zoveel voedselkilometers: een blikje soep met balletjes heeft soms wel 32.000 km gereisd voordat het op je bord beland. Als je lokaal eet is dit maximaal 50 kilometer. Zelf als haal ik iets uit Limburg, is dat nog steeds maar 250 km (vanuit Groningen)

4. Je krijgt meer waardering voor je voedsel: je kunt de groenten maar in een bepaald gedeelte van het jaar eten waardoor je er naar uit gaat kijken en er meer van geniet als het er wél is.

5. Je stimuleert de lokale economie, je geld gaat direct naar de boer en niet naar tientallen andere bedrijven/personen. (en je hoeft nooit meer in de rij te staan bij de appie)

6. Je beleefd avonturen, je fiets door weer en wind naar een lokale boer, ontmoet mensen, gaat wildplukken, maakt je eigen brood en verzint je eigen recepten.

7. De producten zijn bijzonder en vind je vaak niet in de supermarkt: gele bietjes, ronde courgettes, venkelloof, verse knoflook, zwarte tomaten of eetbare bloemen.

8. Je eet super vers en de smaken zijn vaak veel intenser. Geen tomaten of aardbeien die naar water smaken.

9. Je hebt weinig tot geen verpakking als je je eigen zakjes meeneemt.

10. Je weet het verhaal achter het product. Geen slavernij, geen mishandelde dieren, geen chemicaliën.

11. Het is goedkoper omdat je groente in het seizoen koopt en direct bij de boer. Mijn lokale eten kost gemiddeld €7 per dag. Klinkt veel, maar dit betekend 100% lokaal, biologisch, super gezond en inclusief 600 gram groente per dag. Inclusief aardappelen over de kilo groente.

12. En als laatste: ik eet nu mega gezond. Ik eet: bonen, granen, noten, aardappelen, groente en fruit. That’s it. Soms iets gemaakt van granen (brood, wraps) of fruit (sap). Andere dingen eet ik niet. Geen suiker, alcohol, geen olie (ik weet dat er lokale koolzaadolie is, maar ik eet liever de hele vorm incl. alle voedingsstoffen/vezels ipv alleen de olie), weinig zout.
Ik voel me energiek, helder, vrolijk, en fit.


50 km groene avonturen
De spelregels voor dit jaar:
Mijn groente, aardappelen en fruit komen uit de buurt, maximaal 50 kilometer rondom waar ik op dat moment ben. De boeren waar ik het meeste van koop variëren van 0, 3 tot 25 kilometer.
Voor granen en peulvruchten hetzelfde, al zal ik hier soms een uitzondering in gaan maken.
Ik ben namelijk erg benieuwd wat er in Nederland kan groeien, en zou het heel mooi vinden om bijvoorbeeld Nederlandse quinoa, kamutmeel en teffmeel aan mijn voorraadkast toe te kunnen voegen. (het onderzoeksteam heeft deze al ontdekt)
Hetzelfde voor bonen, mijn doel is om een zo groot mogelijke bonen collectie aan te leggen dit jaar, ze zullen misschien niet altijd alleen uit het Noorden komen.

Verder voeg ik gist toe aan mijn voorraadkast. Gist wordt fabrieksmatig bereid als bijproduct van de brouwerijen/gisterijen.
Net over de grens in België zit een fabriek, evenals in Duitsland. Gist komt dus niet uit Verweggistan.
Zelf eet ik geen brood, maar het lijkt me wel heel leuk om broden/focaccia/pizzabodem etc. te bakken van 100% lokaal meel als ik met anderen eet. Voor zuurdesembrood heb je geen gist nodig, maar daar heb ik niet altijd zin in. (kost veel voorbereiding en niet iedereen houd van de zure smaak)

Ook zal ik niet-lokaal lijnzaad toevoegen aan mijn eten, dit zie ik meer als een omega 3 supplement, dus telt niet echt mee, toch? Ook wil ik een tempeh starter kopen, zodat ik tempeh kan maken van lokale bonen. Maar waarschijnlijk zal ik dat maar een paar keer doen dit jaar.

Groningse mosterd bevat Groningse mosterdzaden maar ook niet-lokaal azijn, zout en kruiden.

Wat verder onder de 5% valt?
– Familie etentjes waarbij het wel heel gek is als ik daar met m’n eigen bakkie lokale voedsel aan tafel zit. (3x per jaar?)
– Het lijkt me mooi om restaurants te ondersteunen die werken met lokale groente/fruit/granen etc. Geen idee hoe vaak dit voor komt, maar waarschijnlijk is dat op 1 hand te tellen.
– Ik hou-hou van afspreken met vrienden in een cafeetje. Dit jaar drink ik daar alleen maar Nederlandse drankjes. (na een jaar kan ik geen appelsap meer zien denk ik) Niet 50 kilometer, wel uit Nederland dus.
Waarschijnlijk zal het 85% écht uit de buurt zijn (rond de 25 kilometer, maar max. 50), 10% uit Nederland en 5% niet uit Nederland.

Groene avonturen - lokale producten

Het wordt een jaar vol uitdagingen. Hoe overleef ik een driedaags festival zonder bier en vegan fastfood? Ook ga ik 5 dagen kamperen op een eiland tijdens een festival. Wat kan ik eten zonder dat het bederft? Hoe ga ik koken?

En uiteraard de grootste uitdaging zal het sociale aspect zijn. Anderen vinden het vast heel ‘ongezellig’ dat ik niet hetzelfde eet als dat wat zij eten. (en dat ik geen alcohol meer drink) Maar we kunnen samen naar de boer fietsen, gaan wildplukken en een heerlijk lokale maaltijd maken. En sowieso zit ik nog steeds aan de eettafel te eten, er ligt alleen wat anders op mijn bord. :-)

Waarom ook bij anderen? Voor mij is het lokaal eten thuis nauwelijks nog een uitdaging, juist gezond en lokaal eten buitenshuis zie ik als een uitdaging. Ook voor mezelf om van mijn suiker en olie verslaving af te komen en niet altijd ergens ‘bij te willen horen’. Juist laten zien hoe het anders kan en samen met mensen te koken, mensen te inspireren.

Kortom: HALLO uitdaging! Ik heb er zin in!
IMG_6541

Wat er op mijn blog zal veranderen:
Ik ga niet elke maand een nieuwe uitdaging aan, het lokale eten is dé uitdaging van het jaar (groot genoeg, ha) Dit jaar hou ik jullie op de hoogte van mijn zoektocht, wat ontdek ik, wat is lastig? En wat komt er allemaal kijken bij lokaal eten? (inmaken, guerrilla gardening, permacultuur, kruiden telen, urban farming, gezondheid, groen koken etc.) Verder zal ik dingen blijven plaatsen die over andere groene dingen gaan. (zonder afval, zelf maken, recyclen, niks nieuws kopen etc.)

Ook werk ik aan een Groene Avonturen online tijdschrift.
In oktober komt waarschijnlijk de eerste uit, deze gaat in op hoe je lokaal kunt eten in Nederland in het algemeen. Volgend jaar mei gaat het over Lokaal eten in de zomer. (daar ga ik de komende maanden mee bezig), en zo zal er om de drie maanden een nieuwe komen. (want we hebben natuurlijk ook de herfst, winter en lente)

19 gedachtes over “Een jaar lang 95% lokaal eten

 1. groene vrouw

  Geweldig dat je dat gaat doen!
  Bij ons komt nu het eten uit de moestuin ook los, de eerst 2courgettes vandaag geoogst.
  Eergisteren aardbeien hier 10km vandaan bij een boer gekocht, voor de helft van de prijs van de supermarkt.
  Bij ons komen er wel aardbeien maar niet zo veel, verder geven en ontvangen we divers groenten van andere moestuin fanatiekelingen, onbespoten wel te verstaan.
  Kost ook niets dat gaat met een gesloten beurs.
  Ik ga je volgen in je uitdaging!

  Geliked door 1 persoon

 2. chlorofyl

  Wat leuk!! Ik kan me heel goed voorstellen dat vooral het sociale aspect lastig gaat zijn. Maar net wat je zegt: gewoon je eigen ding doen, en wie weet inspireer je mensen wel. Ik ben heel benieuwd naar je tijdschrift, dat zou ik graag willen lezen :)

  Geliked door 1 persoon

 3. Fantastisch, wat een uitdaging! Wij willen dit ook gaan proberen zo gauw we in Denemarken wonen (eigen moestuin, en verder alleen lokaal seizoensgebonden en veel wildplukken – rozenbottels! yum! en duindoorn! yammie!). Het is inderdaad zoals je schrijft dat je op deze manier eten (we nemen nu al de aanloop) veel bewuster wordt van van alles, ook het weer, de seizoenen, en je gaat je inderdaad verheugen… ‘wanneer zijn de eerste kersen er weer?’ Ik vind het een mega-uitdaging die je aangaat, petje af! En een tijdschrift, leuk! Als je nog een eindredacteur nodig hebt… geef maar een seintje! :-)

  Geliked door 1 persoon

 4. Marisa

  Zou ik ook wel willen, maar ik weet dat er veel boeren zijn die voor hun winkeltje/kraam op de boerderij de groenten ook gewoon op de veiling bestellen en de honing etc. importeren om de klant meer variatie aan te bieden. (samen geweest met een boerenzoon) Dus hoe zie je het verschil?

  Like

  1. Ik ben het ook al een paar keer tegengekomen. Vaak zie ik het meteen hoor, dan is de groente en het fruit veel te netjes hahah. En soms liggen er opeens bananen tussen ofzo.
   Ik vraag het altijd, wat komt er uit de omgeving? En daar geven ze netjes antwoord op.
   Soms blijkt dat er in een moestuin winkeltje waar 30 producten liggen maar 2 uit eigen moestuin komen, wel jammer.

   Like

 5. Pingback: Lokaal eten in een globaliserende wereld – Leven om te Eten

 6. Pingback: Juni inspiratie: bachelor klaar en zomer vibes - Aandachtige Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s