Recept: Stamppotje andijvie uit Pake’s tuin

Dit recept is bedacht en geschreven door Sofie van Verse Aarde

Met een bezoek aan Pake en Beppe (voor de niet Friezen: opa en oma) kregen we een flinke krop Andijvie mee naar huis.  Een natte reis door Friesland, 50km/uur op de snelweg in de hozende regen, kreeg ik spontaan een ontzettende behoefte aan Stamppot Andijvie.

út fryslân & uut Grunningen


Vier personen

1500 gram aardappels
200 gram appels
50 gram havermout
400 ml water
350 gram andijvie
250 gram rode ui
1 flinke eetlepel verse rozemarijn (of anders gedroogd drie kwart lepel)
twee eetlepels Groninger mosterd
zeezout naar behoefte

Schil en snij de aardappels en appels in grove stukken, voeg de 350 ml water toe en breng het aan de kook. Laat dit 20 minuten doorkoken en voeg dan de havermout toe. Laat de havermout nog 10 minuutjes meekoken en stamp dit geheel dan tot een stamppot.

Terwijl de aardappels opstaan snij je de rode uien fijn en in een andere kom de andijvie fijn . Doe een heel klein beetje water in een wok/pan en maak de pan heel heet, zodat het water kookt. Voeg dan de rode ui toe en de rozemarijn en blus al roerend met steeds een heel klein beetje (theelepels) water. Zodat de uitjes niet aanbranden als het water verdampt is.   

Na circa twee minuutjes voeg je de andijvie toe en zet je het vuur uit. Mix de stamppot met de uien en de andijvie en anderhalf a twee eetlepels mosterd.  Voeg zeezout toe naar behoefte .

Hieronder mogelijkheden om de stamppot mee te verrijken (op het laatst), dit maakt het gerecht af:

Serveren met:
Kiemen (in mijn geval daikon /witte rammenas kiemen)
Gebakken of gegrilde paddenstoelen  (champignons,  gele oesterzwam,  Nameco paddenstoeltjes)
Geroosterde mosterdzaadjes
Twee handen walnoten (fijn gehakt)
Verse tomaatjes fijn gesneden
Bieslook

verseaarde_andijviestampot2

6 gedachtes over “Recept: Stamppotje andijvie uit Pake’s tuin

  1. Sjors’ zijn groentebak staat vol met aardappels en andijvie. Wij gaan dit zeker maken als Aukje uit Joure bij ons eet. Zij heeft het ook altijd over haar Pake en Beppe. Voor de goede orde; Bas’ z’n liefde, die Aukje. Wij eten andijviestamppot ook vaak met een rijkgevulde pindasaus, helemaal vegan. Met Krekeltje pindakaas, ui, knoflook, santen, djinten, djahé en verse koriander. Heerlijk!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s