Dit recept is bedacht en geschreven door Sofie van Verse Aarde
Wortel lavendel munt taartje voor bij een zomers zondags ontbijtje.
Je kan heel makkelijk de bodem en evt. de topping (apart) invriezen. Dit zijn de hoeveelheden voor 1 springvorm, maar je kan natuurlijk ook meteen een hele bakplaat afbakken, in stukjes snijden en invriezen. Dat scheelt in de ochtenden het bak-tak-tak-tak werk.
190 gram wortels
175 gram appelmoes (zelf gemaakt van lokale houdbare appels)
75 gram appelstroop (bijv. van de Groninger landwijn boerderij te Wirdum)
2 blaadjes munt
1 theelepel gedroogde lavendel of verse lavendel
125 gram walnoten
150 gram havermout (of havermeel)
En de topping voor het complete smaakeffect:
100 ml appelmoes
1 rode biet
4 blaadjes munt
1 theelepel lavendel
een bakje met krenten
Het taartje:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Maal in de keukenmachine de havermout fijn, haal dit eruit en maal/mix in de keukenmachine de wortels, appelmoes, appelstroop, munt en de lavendel
Maal dan de gemalen havermout erdoor en even de walnoten, zodat de noten nog grof gemalen door het beslag zitten.
Bekleed een springvorm of bakplaat met keukenpapier en verdeel het beslag over de bodem. Bak het taartje voor 45 minuten op 180 graden en laat het helemaal afkoelen.
De topping:
Maal de appelmoes, biet, munt en lavendel in de keukenmachine tot een fijn-lobbig sausje.
Snij de taart in stukjes, en bij opdienen gaat op het taartje een schep van de bietentopping en een kinderhandje krenten.