Wildpluk Woensdag: Witte klaver en Brandnetel

Vaak fotografeer ik een aantal planten op 1 dag, maar nu raak ik langzaamaan door mijn voorraadje wildpluk woensdag foto’s heen. Wat alleen maar kan betekenen dat ik binnenkort weer fijn nieuwe planten kan gaan ontdekken en fotograferen. Nog te fotograferen: herderstasje, koolzaad, overblijvende ossentong, vlierbloesem, watermunt, witte dovenetel en nog tientallen anderen. Vandaag: brandnetel en witte klaver in de hoofdrol.

brandnetel - groene avonturen foto

Geneeskrachtig:
Brandnetels werken volgens de oude volksgeneeskunde goed voor je hele lichaam en met name de bloedsomloop. Het zuivert de maag en lost slijm van de slijmvliezen op. Het werkt bloedzuiverend en daarmee werkt het ook goed tegen verschillende vormen van huiduitslag. Het werkt afdrijvend op nierstenen.

Geschiedenis:  Vroeger smeerde men de huid met verse brandnetels in ter behandeling van reumatische aandoeningen. Ook de Griekse arts en filosoof Hippocrates (460 – 377 voor Christus) en zijn volgelingen maakten melding van 61 remedies met brandnetels.
Brandnetel werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als voedsel toen er te weinig eten voorradig was. In de bronstijd werden er uit brandnetels al textielvezels gemaakt, voor het maken van kleding.
Gezondheid: Het drooggewicht aan eiwit in brandnetels kan oplopen tot 40 procent.  In verse vorm bedraagt het eiwitgehalte 8 procent. Daarmee bevat het meer eiwit dan soja. 100 gram vers brandnetelblad bevat vier keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, meer dan zes keer die van pro-vitamine A, bijna anderhalf keer die van vitamine E en voorziet je ook van de dagelijkse dosis calcium en ijzer. Daarnaast is brandnetel rijk aan koper, zwavel, zink, chlorofyl mangaan, nikkel, selenium, borium, silicium en aan vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9 en K
Toepassing: Alleen jonge planten kunnen verzameld worden, omdat oudere planten een stof bevatten die niet goed is voor de nieren. Jonge toppen (bovenste 4-6 bladeren) worden tijdens de groei geoogst, dus vroeg in de lente en in het najaar, als er nieuwe planten opkomen. Handschoenen zijn aan te bevelen tijdens het plukken! Ze moeten altijd gekookt of op een andere manier verwarmd worden, om de “prik” eraf te halen. Je kunt er thee van zetten, of gebruiken als spinazie. In soep, smoothies, stamppot, saus, pesto. Wanneer je ze lang meekookt gaan de werkzame stoffen uit de plant.
Niet alleen de jonge toppen kun je eten, ook de zaden. Zowel de onrijpe groene in de zomer als de rijpe zaden in de vroege herfst zijn een gezonde toevoeging aan je maaltijd. Let erop dat ze niet al bruin aan het worden zijn. Rauw of geroosterd over je salade, stamppot, kruidenboter of stamppot.
De wortels van de brandnetel kunnen gekookt als groente worden gegeten of in een soep worden verwerkt.
Overig:
– De vezels in de stengel van de plant, kunnen gebruikt worden om touw en garen van te maken.
– Ook kun je met brandnetels verven, ze geven een groene kleur af aan linnen, katoen en wol.
Brandnetelgier werkt heel goed tegen bladluis.
– Als je geprikt bent door de brandnetel werkt dovenetel, zuring, weegbree of hondsdraf hier goed tegen. Kneus de blaadjes en wrijf deze over de jeukende plek.Bronnen: Dier-en-natuur, eetbare wilde planten en ziezozon

Brandnetel - Groene avonturen


witte klaver - groene avonturen foto

Geschiedenis: Witte klaver is vermoedelijk ontstaan ergens in het Middellandse Zeegebied, en heeft zich tussen het eind van de laatste ijstijd en het begin van de geschiedschrijving met trekkende kuddes vee verspreid over Europa en het westen van Azië. Hij werd (en wordt) toegepast als voorbegrazing, om te hooien, en als bodembedekker in de tuinbouw.
Gezondheid: Witte klaver heeft een hoge voedingswaarde met 22-28% eiwit, ongeveer 3% vet en 16-21% ruwe vezel.
Geneeskrachtig: Witte klaver heeft meer nectar en is iets minder bedeeld met medicinale eigenschappen dan de rode klaver.
Toepassing: Het jonge blad en de bloemen van de klaver kun je oogsten van april tot november.
Je kunt ze in salades gebruiken of koken als spinazie. De bloemen kun je als decoratie gebruiken.
Ook kun je ze drogen om er thee van te maken.  Klaverthee wordt vaak gemixt met munt.
Overig:
– Voor veel insecten is de witte klaver een belangrijke bron van nectar en stuifmeel. Voor het opvallend blauwe vlindertje, het icarusblauwtje, is de witte klaver een waardplant. Dit wil zeggen dat dit vlindertje er haar eitjes oplegt en dat de rupsen ervan eten. Voor de honingbij is het een erg belangrijke plant die veel nectar kan opleveren vooral omdat hij in weilanden en langs wegbermen massaal kan voorkomen
– Kinderen plukken de bloemetjes om er nectar uit te zuigen, en witte klaver wordt daarom soms ook suikerbloem genoemd.
– Al eeuwen staat het vinden van een klavertjevier bekend als geluksbrenger, omdat deze bladvorm zeldzaam is, maar vooral omdat het een symbool voor het kruis is. Klavertjevier zou de kwade invloed van heksen en magiërs weren.
Witte klaver - Groene avonturen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s