Wildpluk woensdag: Vogelmuur en Veldzuring

Vorig jaar ben ik me gaan verdiepen in wildplukken.
Als je lokaal wilt eten kom je al snel op de alom bekende groente en fruit.
Sla, appels, wortels, peren, bieten, frambozen, bramen, boerenkool, aardappelen..
Gelukkig komen daar nog honderden andere soorten bij, maar vooral in de winter is het aanbod schaars.
Door te gaan wildplukken heb je eigenlijke een enorme moestuin ter beschikking, zonder dat je hoeft te wieden, zaaien of mulchen.
Oogsten, dat is wat je moet doen.
Je stapt op de fiets of loopt een rondje en vult je mand.
Gratis eten én buitenlucht én beweging.

IMG_4007

Zelfs in de winter kun je meer vinden dan je denkt.
Sinds een maand ben ik me weer in het wildplukken gaan verdiepen en sta ik versteld van
hoeveel er nu alweer groeit en hoeveel bomen er in knop of zelfs in bloei staan. De natuur loopt een beetje voor. Een overload aan salade, zo voor je neus!

Elke dag wil ik eigenlijk groene bladgroente eten, maar soms vergeet ik ze te kopen.
Ik heb nu geen smoesjes meer, want als ik een half uurtje wandel heb ik zo een salade bij elkaar geplukt. Vanaf vandaag neem ik je elke week mee op wildpluk tour en laat ik je zien wat ik heb gevonden.
Wildpluk woensdag.

Vandaag: veldzuring en vogelmuur

IMG_4175

Veldzuring
Veldzuring vind je overal in Nederland. Ik vind ze erg lekker in een salade.
Herkennen: Je kunt ze herkennen door het blad: hart of niervormig. Ook staan ze rechtop en als ze vaak in de zon staan worden ze een beetje rood. Als je ‘m proeft en hij smaakt zuur dan weet je dat je goed zit.
Oogsten: De jonge blaadjes kunnen verzameld worden van februari tot juni. De bloemen kunnen in mei en juni verzameld worden.
Geschiedenis: In het Middellandse Zeegebied stond in de oudheid veldzuring bekend om zijn eigenschap scheurbuik te genezen. In de Middeleeuwen werd het hele veldzuringblad gebruikt als verpakkingsmateriaal voor bijvoorbeeld roomboter.
Vroeger werd hij als vervanger van appels in appeltaarten en appelflappen gebruikt, als het appelseizoen voorbij was.
Toepassing: Je kunt blaadjes in kleine hoeveelheid gebruiken in een salade, soep of als kruid in een saus.
Ook kun je ze drogen, zodat je ze later kunt gebruiken. In België eten ze zurkelpatatten; dat is een stamppot van aardappel met daarin alleen zuring. In Duitsland, België, Frankrijk, Litauen en Polen wordt regelmatig zuringsoep gegeten.
De bloemen kunnen als groente worden gekookt.
Het sap van de veldzuring kan gebruikt worden om melk te stremmen.
Er zit vrij veel oxaalzuur in veldzuring. Eet er dus niet teveel van. (: niet elke dag)
Gezondheid: De plant bevat veel vitamine C, is bloedzuiverend en wekt de eetlust op.

veldzuring

IMG_4143

Vogelmuur
Als je eenmaal weet hoe vogelmuur eruit ziet, zie je het overal.Bij de tuinders staat het bekend als gewiekst onkruid, het groeit in alle seizoenen en zaait zich makkelijk uit.
Ik denk alleen nog maar: salaaaade! Het hele jaar gratis salade!
Het is een lage plant, die de grond bedekt. De plant is wijdvertakt, maar heeft slecht één wortelstelsel.
Aan een kant van de stengel bevinden zich een aflopend rijtje haren. Hiermee laat de plant regen- en dauwdruppels van zich afglijden.

Toepassing: Je kunt de jonge frisse bladeren, stengels en bloemen van vogelmuur zowel rauw als gekookt eten. Koken, wokken, bakken, of in de soep: het kan allemaal. Ook kun je ze door een smoothie of sapje gooien of een pesto van maken.
Gezondheid: Vogelmuur bevat onder andere tweemaal zoveel calcium, driemaal zoveel kalium en magnesium en zevenmaal zoveel ijzer als kropsla, twee- tot achtmaal zo veel vitamine A en C als kropsla, het spoorelement selenium, saponinen en zink.
En heeft samentrekkende, wondhelende en verkoelende eigenschappen. De plant wordt gebruikt tegen jeuk bij huidaandoeningen als eczeem en psoriasis. Maak hiervoor een papje van de plant en leg dit op de aangedane plek.

vogelmuur - groene avonturen

Neem altijd een wildpluk boekje mee op wildpluk tocht. En bij twijfel: niet eten.
Let er op waar je plukt, niet te dicht langs een drukke weg, niet op plekken waar men met onkruidbestrijdingsmiddelen spuit en niet langs een uitlaatplaats voor honden.

Ik merk zelf dat ik wildplukjes soms te summier vind, ik heb toch echt meer foto’s nodig van een plant. Vandaar dat ik zelf grote bestanden heb gemaakt waarin ik meerdere foto’s plaats van de plant + tekst. Deze zet ik op mijn telefoon, zodat ik tijdens het zoeken meerdere grote foto’s tot m’n beschikking heb. Als je op de foto klikt (die met de meerdere afbeeldingen) krijg je het grote bestand.

Ik ben nog een ultieme beginner, dus als je ergens denkt ‘uhh dit is helemaal geen vogelmuur!’ of zoiets, ik hoor het graag.

10 gedachtes over “Wildpluk woensdag: Vogelmuur en Veldzuring

 1. Leuke nieuwe categorie! Tof dat je op deze manier je eten aanvult. En dat je dat met ons wil delen😊 Ik ga zelf binnenkort mijn eerste wildplukwandeling onder begeleiding doen, en ben heel benieuwd of ik daarna ook mijn salade bij elkaar ga plukken.

  Like

  1. Ah, wat leuk! Ik heb de afgelopen tijd 2 wildpluk wandelingen gedaan,
   maar ik merk dat oefenen echt essentieel is.
   Ik was de kennis een paar dagen later alweer vergeten.
   Neem ook foto’s, dan onthoud je het beter :)
   Succes!

   Like

 2. Wat een leuke nieuwe rubriek. Die ga ik zeker iedere week lezen. Ga je misschien als je wat meer geoefend bent ook wildplukwandelingen organiseren in de stad? *hoopvol*
  Het lijkt me inderdaad best spannend zomaar met een paar foto’s iets te moeten identificeren en dan maar op geluk een hapje nemen.

  Like

 3. Gezond Groen en Gelukkig

  Superleuke rubriek. En fijn dat je het wilt delen. Ik word er door gestimuleerd. Ik heb 10 jaar als Natuurgids vrijwilligerswerk gedaan weet ook wel het een en ander over planten insecten etc. Maar ik heb me niet zo verdiept in wildplukken. Met dit artikel heb je mij in ieder geval geprikkeld.

  Like

 4. Eva

  Ik vind het echt jammer dat ik een grote weg naast mijn huis heb. En een hondenuitlaatgebied aan de andere kant. Ik heb een paar jaar geleden kennis gemaakt met wildplukken dankzij een vriend van me. Zuring kende ik al, dankzij het feit dat ik diverse keren de zuringsoep heb gegeten en het heerlijk vond.

  Like

 5. coloremartine

  Ben zojuist met een gevulde mand kruiden naar huis gekomen en maak daar straks mijn maaltijd van. Heb zelfs daslook gevonden en omdat het zoveel was, toch maar een beetje geplukt voor een pesto vanavond. Pasta erbij en een gemengde kruidensla. Heb ook voor de 1e keer beekpunge gevonden……….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s