De eerste stappen naar minder afval produceren

Zo uit het niks opeens geen afval meer produceren, dat is een lastige.
Ook bij mij is er veel aan vooraf gegaan, voordat ik op het punt kwam dat ik nog maar 1 vuilniszak in 3 maanden weggooide. Een mens is een gewoonte mens. Als je altijd bij dezelfde supermarkt komt en altijd ongeveer hetzelfde eet, is het een grote stap om dit door de war te gooien en alleen nog maar op de markt boodschappen te doen en meer zelf moet maken.
Neem de tijd, doe het stap voor stap. Vandaag deel ik met jullie de eerste stappen voor het leven met minder afval.
Sparen, analyseren en nadenken over oplossingen.

1

Stap 1 is een confronterende: Spaar je afval
Hou een week bij wat je weggooit. Je kunt alles opschrijven voordat je het in de prullenbak gooit of alles netjes in een vuilniszak doen en deze na een week leeggooien.
Het laatste is denk ik het meest confronterende. Het werkt toch anders als je alles wat je weggooit voor je ziet liggen. Vergeet ook niet de verpakkingen die je bijvoorbeeld op kantoor, in de trein of onderweg weggooit.
Wordt een afval-hoarder voor een week.

sparen2
Stap 2: Analyseer je afval
Schrijf op wat je aantreft. Wat verbaast je? Waar zit veel verpakking om heen? En wat zie je veel terugkomen? Maak foto’s van je afval verzameling.
Als je nog geen lijst hebt gemaakt met alles wat je hebt weggegooid is dit een goed moment om die te maken, dit is handig voor stap 3 waarin je op zoek gaat naar oplossingen.

Zonder verpakkingkopie

Stap 3: Ga op zoek naar oplossingen
Voor bijna alles is namelijk een verpakkingsvrije oplossing.
Pak de lijst erbij waarin staat beschreven wat voor afval je hebt en schrijf er achter wat de oplossing zou kunnen zijn. Kun je het op de markt verpakkingsvrij vinden? Heb je een speciaalzaakje nodig? (bijvoorbeeld voor olie) of moet je het zelf gaan maken?

De kleinere winkels en de markt zullen je lievelingsplekken moeten worden.
In de uitgebreide handleiding vind je meer over alle plekken waar je verpakkingsvrij kunt winkelen.

Stap 4: Verzamel potjes en bakjes en koop of maak zakjes.
Transformeer een canvas tas als de verpakkingsvrije-tas, waar altijd bijvoorbeeld 2 zakjes, een potje en een bakje inzitten, waar je ook heen gaat. Als je even de stad ingaat en toch nog iets nodig hebt kun je altijd de verpakkingsvrije-tas uit je tas toveren.

Stap 5: Stel jezelf een klein doel.
Bijvoorbeeld: deze maand wil ik twee keer naar de markt en neem ik mijn eigen zakjes mee. Of ga eerst op verkenning in je eigen stad, loop bij de kleine zaakjes naar binnen en onderzoek waar je in de stad verpakkingsvrij kunt winkelen. In bijna elke stad hebben ze wel een notenboer, kaasboer, een plek waar je olie kan tappen, waar je olijven kunt kopen etc.

En laat je inspireren door anderen, voor mij werkt dat altijd goed.

Succes op je verpakkingsvrije avontuur!
Ik help graag mee als je iets niet kan vinden of een vraag hebt.

Hebben jullie nog aanvullingen voor het stappenplan?

2

4 gedachtes over “De eerste stappen naar minder afval produceren

 1. Tessa

  Hoi Marin, super leuk blog heb je! Ik ben sinds een tijdje ook bezig mijn afval te verminderen. De meeste dingen kan ik wel vinden bij opgeweckt of op de markt. Wat ik lastig vindt is om verpakkingsloze (of iig njet in plastic verpakte) Aziatische producten te vinden: bijv. Nori vellen. Heb je daarvoor tips in Groningen? Thanks!

  Like

 2. Desi

  Pfff confronterend om dat allemaal te zien. Ik moet zeggen dat ik dat nooit heb gedaan toen ik begon met afval verminderen. Ik probeerde gewoon geen verpakkingen meer te kopen en dan word je afval wel minder. Al moet ik zeggen dat ik nu een beetje op een plateau zit. Het lukt me niet echt meer om nog minder afval te produceren, al zou ik dat nog wel willen (en is dat absoluut nog mogelijk).

  Like

 3. Galina

  Het hoarden van je afval vind ik een onwijs goed plan! Wij scheiden al ons afval, dus dan zie je al gauw waar het meeste vandaan komt (papier en plastic), maar ik heb nog nooit die bak op de grond gekieperd om eens in te inventariseren waar het nou precies minder kan. Top idee!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s