Handleiding: Boodschappen doen zonder verpakking

De afgelopen 4 maanden gooide ik ongeveer 1 volle vuilniszak weg.

Doordat er een verpakkingsvrije supermarkt is geopend in Groningen, kan ik daar bijna al mijn boodschappen doen. Jaaa! Maar ook zonder zo’n supermarkt kun je prima boodschappen doen zonder dat je binnen een week een volle vuilniszak hebt. Vandaag neem ik je mee op boodschappen avontuur. Uiteraard laat ik je Opgeweckt Noord zien, maar vooral juist de plekken waar je heen kan gaan in een andere stad.

 

Wat allereerst belangrijk is:
* Zakjes, potjes en bakjes! Je kunt je eigen zakjes maken of haken, tasjes kopen (zie bijvoorbeeld de Bespaarbazaar of Emily-Jane Lowe-Townley) papieren zakjes hergebruiken, potjes sparen. (de potjes waar bijvoorbeeld peulvruchten in zitten zijn perfect) of doosjes gebruiken.
En vergeet deze uiteraard niet op je shopping trip. :) Een tas (of een aantal tassen) is ook altijd handig.
* Leer te koken zonder ingewikkelde zakjes en potjes, maar met basisproducten. Maak bijvoorbeeld zelf je pindakaas, maak een gerecht op smaak met kruiden uit bulk (in plaats van zakjes ‘kip siam’ kruiden ofzoiets) en maak je eigen soep in plaats van uit een blik. Gezonder, vaak goedkoper en alle ingrediënten kun je vinden zonder verpakking!

 

1. De verpakkingsvrije supermarkt (in Groningen en binnenkort een in Utrecht)
Zo ideaal, een hele biologische ‘supermarkt’ vol onverpakte spullen. Van muesli, meel, groente & fruit, wijn tot aan thee en pindakaas. En een gedeelte ervan ook nog uit de regio. (speltmeel, eenhoorn, tarwe, jam, sap, wijn, groente en soms fruit, honing etc.)
Eigenlijk doe ik bijna nergens anders meer mijn boodschappen. :)

Binnenkort opent er ook een verpakkingsvrije winkel in Utrecht, hoera!

 

 


2. De markt

De markt is dé perfecte plek om je boodschappen verpakkings vrij te scoren.
Op de meeste markten die ik ken hebben ze namelijk sowieso een notenkraam, een groente en fruit kraam, een broodkraam, soms zelfs een kruiden en/of thee kraam en voor als je zuivel/vlees eet: een kaas en vleeskraam. Nu maar hopen dat je in een stad woont die groot genoeg is voor een biologische afdeling :) Op de markt kun je dus al voor heel veel dingen terecht!

Misschien voelt het op het begin een beetje raar, dat je een potje aan de kruidenvrouw geeft, of een zakje aan de groenteboer. Maar mijn ervaring is dat ze dat juist heel leuk vinden.

 

3. Ekoplaza

Een andere optie is de Ekoplaza, bij sommige Ekoplaza’s hebben ze bulk bakken, vol noten/granen,snoepjes tot aan gedroogd fruit. In Groningen hebben ze zelfs een Ekoplaza waar je je afwasmiddel en wasmiddel kunt tappen en je eigen pindakaas kunt malen! Ook hebben ze statiegeld flessen voor sap en zuivel. Het voordeel van de Ekoplaza is dat bijna alle groente en fruit onverpakt is. Bij de andere supermarkten verpakken ze de biologische variant vaak, zodat het verschil met de reguliere groente en fruit duidelijk is.

 

 

4. Kleine bedrijven
Je wilt wel boodschappen doen, maar de markt is er niet vandaag?

Vermijd de supermarkt en zoek de kleinere winkels op. Meteen ook veel beter voor de lokale economie, in plaats van dat je geld naar een grote multinational gaat. Je kunt hier prima aankomen met je eigen zakjes, potjes en bakjes. Vooral zakjes zijn handig, dan hoeft de weegschaal niet veranderd te worden :-) Ga eens op onderzoek in je stad.
Zo ontdekte ik verschillende goede bakkers (en voor de niet vegans: kaaszaakjes en slagers), een snoepwinkel waar je met eigen zakjes kunt komen en Le Souk, een winkel die eigenlijk de voorloper is van de verpakkingsvrije winkel. Vol onverpakte kruiden, olijven, tapenades, groente en fruit, gedroogd fruit en nog veel meer!
In elke stad hebben ze eveneens kleine toko’s waar ze bijna altijd losse kruiden verkopen en soms ook gedroogd fruit, olijven etc.
Bij sommige ketens kun je ook goed terecht. Sommige Dille & Kamille winkels hebben een gedeelte waar je je eigen losse thee kan samenstellen, bij Simon Lévelt kun je verpakkingsvrije thee en koffie kopen en bij Oil & Vinegar kun je zelf olie tappen.

5. de Supermarkt

Toch een grote supermarkt in gesneakt? Bij sommige supermarkten hebben ze bakken waar kleine broodjes in liggen, deze kunnen weer prima in je eigen zakje :)

Verder is groente en fruit vaak onverpakt (behalve als je zelf weer een plastic zakje om 5 tomaten heen doet haha). Kies voor statiegeld flessen (ze hebben bij sommige supermarkten zelfs biologische zuivel in statiegeld flessen)

Als je toch verpakkingen moet kopen, kies dan voor papier in plaats van plastic. En voor glas in plaats van blik. De glazen potjes kun je namelijk nog prima hergebruiken om je voorraad in te doen. (staat meteen leuk) En het papier kun je hergebruiken (voor bijv. een notitieblokje) en daarna bij het oud papier gooien.

Ik zag laatst ook bij de Lidl bulk bakken met noten. Helaas niet biologisch, wel onverpakt dus.
Oh en bij de Toko zag ik tofu in grote emmers, die je dus in je eigen bakje kunt doen! :D

6. Lokale boeren 

Heb je wat meer tijd en zin om een stukje te fietsen?
Ga dan langs bij de boeren in je omgeving! Vaak zit er wel een molen in de buurt die meel verkoopt, hier kun je vaak meteen een grootverpakking kopen (en dan weer terug fietsen ha-ha)
Ook vind je lokale boeren die groente en fruit, peulvruchten, granen en soms zelf kruiden verkopen.
En als je het eet: zuivel in statiegeld of je eigen flessen en eieren in je eigen doosjes..
Soms hebben ze een verpakking in hun boerderij winkel, maar als je het vriendelijk vraagt hebben ze het achter misschien wel in bulk liggen :)
7. Voedsel coöperatie
Een andere tip: koop bij een voedsel cooperatie, aka: VOKO.

Deze zitten door het hele land verspreid, het idee is dat je met een groep mensen direct bij de biologische groothandel in koopt. Je geeft van te voren op wat je wilt bestellen en 1x per week of per maand is er een avond dat je langs kunt komen op je bestelling op te halen. Er wordt vaak in bulk besteld, waardoor je met je eigen zakjes en potjes je havermout/meel/rijst etc. kunt meenemen.

 

8. Verbouw je eigen groente.
Want een courgette groeit gelukkig niet met een plastic verpakking eromheen.
Je eigen groente verbouwen is natuurlijk het beste: lokaal én verpakkingsvrij én biologisch én met veel liefde verbouwd. Woohoo!

9. Het internet

Als laatste: koop bulk bij webshops.
Bijvoorbeeld bij ‘de biologische toko‘. Hier kun je 5 kg (of zelfs 15 kilo) havermout kopen, 5 kilo speltmeel, 12,5 kilo rozijnen, 25 kilo quinoa tot aan kilo’s rijst of pindakaas.
Maar ook biovoordeel en vanhavertotgort verkopen bulk producten.
Binnenkort een inspiratie post over mensen die leven zonder afval! :)
Lukt het jullie om boodschappen te doen zonder afval? Oh en hebben jullie nog toevoegingen voor de lijst? Winkels door het hele land waar ze onverpakt eten verkopen?
En hebben jullie wat aan de tips?

14 gedachtes over “Handleiding: Boodschappen doen zonder verpakking

 1. Leuk blogje, ik ga gewoon naar de supermarkt met me zakjes, kaasboer met me bijenwrap en potjes naar de notenboer :) Maar wat zou het fijn zijn als er een verpakkingsvrije winkel was hier in de buurt!!!

  Like

 2. Inspirerend zo'n overzichtje!
  Dat van die bakjes, zakjes, potjes meenemen komt nog niet echt van de grond, maar ik merk dat ik wel vaker en vaker zoek naar lokaal, kleinschalig, zonder tussenpersonen, eventueel bulk voor zover het iets is wat redelijk snel op gaat (niet zoveel bergruimte en maar twee personen…). We halen veel groente en eitjes bij de plaatselijke VOKO ook, dat bevalt heel goed, meel in bulk bij de molen, melk, boter, evt ook eitjes kan bij een BD-boer die dat rauw aanbiedt. Op de terugweg van de molen zaterdag een kleine kersenboerderij ontdekt… heerlijk :). Zo kom je nog eens wat leuks tegen :D.
  Markt kom ik te weinig. Op zaterdag is het megadruk, geen leuke activiteit tot nu toe en daardoor niet meer gedaan. Maar ik heb uitgezocht dat er ook op andere dagen markt is, zowel in het grote stadscentrum waar ik praktisch in woon, als in wijken eromheen. Dat moet ik eens op mijn to do lijstje gana zetten om verder te ontdekken.
  Binnenkort opent ook hier, Amersfoort, een voor zover ik begrijp zoveel mogelijk verpakkingsvrije natuurwinkel, met daarnaast ook als uitgangspunt lokaal aanbod (25/50 km rondom de stad). De nieuwe Graanschuur gaat ie heten, en zit dan bij mij om de hoek :D. Mazzelkont… Daar zat eerst de “oude” Graanschuur, die nu Ekoplaza is en verhuisd is naar de stad, vijf minuutjes fietsen (waar ik al van baalde, je bent verwend als binnenstadsbewoner he? Maar nu heb ik er straks dus twee, en daar hebben ze nu ook een klein beetje verpakkingsloos, had meer gemogen naar mijn idee, maar een goed begin). En over een poosje krijgen we nog “het lokaal”, een soort markthal ook voor lokaal aanbod, slowfood, kopen, koken, lezingen,workshops, proeverijen, webwinkel… We doen 't best goed hier eigenlijk ;).

  Leuk klusje bedenk ik nu: m'n stapel dekbedhoezen en kussenslopen die klaar liggen voor de kringloop ombouwen tot zakjes ipv wegbrengen!

  Like

 3. Prachtige foto's trouwens van al die producten zonder verpakkingen. En gaaf dat het zo inventief uitgedacht is allemaal waardoor het zo “in bulk” aangeboden kan worden in een winkelsetting. Als we een beetje out of the box denken met z'n allen is er zoveel mogelijk waarbij we niet hoeven te beknibbelen op kwaliteit, of vooruitgang, maar toch in harmonie blijven met en met respect voor de natuurlijke grenzen en “voorwaarden” die producten hebben.

  Like

 4. ( … zucht … )

  Wat ziet dat er als een heerlijk winkelmoment uit zeg! Genieten gewoon!

  Ik haal veel bij de plaatselijke groenteboer of op de markt. Zo gaat alle groenten en fruit gewoon los mijn (linnen) tas in. Gaat prima!
  Ik ben vooral nog veel verpakking kwijt aan bijvoorbeeld rijst- en/of kokosmelk. Misschien tips daarvoor?

  Like

 5. Pingback: Hoe ik een simpel leven probeer te leven – Groene Avonturen

 6. Pingback: Challenge Maart: Geen afval – Groene Avonturen

 7. Pingback: Zero waste recepten – Groene Avonturen

 8. Pingback: De eerste stappen naar minder afval produceren – Groene Avonturen

 9. Pingback: de Plastic Soep – Groene Avonturen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s