Challenge Maart: Geen afval

Een nieuwe maand, een nieuwe challenge.
Deze maand een challenge waarmee ik al vrij goed bezig ben, maar de puntjes op de i, die missen nog.
Vier jaar geleden heb ik een maand zo-goed-als verpakkingsvrij geleefd voor een fotografie project. Met potjes/zakjes naar de markt, veel in de keuken staan en op onderzoek uit waar je alles zonder verpakking kunt kopen. Toen merkte ik al: wat is dit leuk! Toch ben ik geleidelijk aan meer verpakkingen gaan kopen, totdat ik er op een bepaald moment geen aandacht meer aan besteedde en ik weer volle vuilniszakken had.

IMG_3001

Een jaar geleden verhuisde ik naar Groningen en nam ik me voor om alles weer wat aan te scherpen. Ik maakte een lijst met hoe ik het liefste zou willen leven, hier stond onder andere op: ik koop geen verpakkingen.
In de afgelopen maand ben ik in kleine stapjes steeds minder verpakking gaan kopen.
Juist door niet té streng te zijn is het een gewoonte geworden en ga ik 1 of 2x per week naar de verpakkingsvrije winkel en elke vrijdag naar de biologische markt. Ik mis het als ik het niet doe.
Ik heb geen idee hoeveel verpakkingen ik nog wel koop. De gemiddelde Nederlander maakt elke dag 7 verpakkingen open, ik denk dat ik 7 verpakkingen per maand open maak, misschien iets meer.

20150622_5656
Dit is mijn vuilniszak van +- 3/4 maanden.

De verbeter punten:
– De verpakte sojamelk om cappuccino’s te maken als ik vrienden op bezoek heb
– Als ik lang in de trein zit ga ik vaak naar de Appie To Go (brood/noten/dadel reepjes)

– Koken voor vrienden/ouders. Voor mezelf kook ik heel basic, met lokale groente/graan/bonen. Ik volg geen recepten, als het maar gezond en lekker is. Voor vrienden/mijn ouders vind ik het leuk om uitgebreid te koken maar dat is best lastig, recepten volgen én lokaal/verpakkingsvrij koken.

IMG_3374

Ik ga deze maand proberen geen afval te maken. Alles wat ik wél aan afval/verpakkingen krijg/koop bewaar ik zodat ik aan het einde van de maand alles kan analyseren. Van de fruit stickers tot aan de servetjes bij een koffietentje, van de bon bij de supermarkt tot aan een flyer. Kan ik nog iets met het afval wat ik heb gemaakt? En kan ik het de volgende keer vermijden?
Deze maand ga ik op zoek naar een zero-waste scheermes, probeer ik ook bij mijn ouders zonder afval te koken en ga ik ontdekken of ik tijdens een weekendje Eindhoven zonder afval kan leven.
Ook ga ik het boek ‘Leven zonder afval’ van Emily-Jane Lowe van de bieb lenen en een online verpakkingsvrij-winkelen-in-Leeuwarden boekje maken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Bovenstaande serie heet Linke Soep en maakte ik in 2012. Ik fotografeerde in plaats van de mooie gerechten het afval wat overblijft na een maaltijd. Te samen met feiten over de plastic soep vormde het een kookboek.

Hebben jullie enig idee hoeveel verpakkingen jullie dagelijks openen?

Proberen jullie minder verpakkingen te kopen?

De handleiding verpakkingsvrije boodschappen schreef ik een paar maanden geleden, handig als je geen verpakkingsvrije winkel in je stad/dorp hebt, maar wel minder verpakkingen wilt kopen. 

15 gedachtes over “Challenge Maart: Geen afval

 1. Ah wat cool! Ik ben heel benieuwd hoe je het doet en gaat beleven!
  Die Linke soep ook super interessant! En super knap dat je in 3/4 maanden zo weinig afval hebt!
  Ik heb zelf niet zo veel afval als de gemiddelde Nederlander denk ik. Geen zak per week. Maar toch minstens wel 1 per twee week :o

  Like

 2. Mooi voornemen weer! Hier bij mij in de buurt (Nijmegen) zijn helaas nog geen verpakkingsvrije winkels, maar ik probeer wel zoveel mogelijk verpakkingsvrij te kopen. Dat is: groenten en fruit. Voor de granen, noten en zaden en dat soort dingen is het heel lastig. En soms vraag ik me ook wel af of het maken, regelmatig moeten afwassen etc van glazen en plastic bakjes in totaliteit opweegt tegen het recyclen van (papier / glas) afval. Ik vind het een lastige…

  Like

  1. Granen,noten, zaden etc. zou je ook als grootverpakking online kunnen kopen. Ik koop af en toe via biologischetoko.nl grote (papieren) zakken met havermout etc.
   Zelf was ik af met regenwater, waardoor daar geen negatieve impact bij komt kijken.
   En veel potjes hoef je nauwelijks af te wassen, als er bijvoorbeeld granen etc. in hebben gezeten.

   Geliked door 1 persoon

 3. gelukkignatuurlijk

  Wij hebben vooral heel veel PMD afval :( Zeker wel een zak per week. Daarentegen hebben we haast geen restafval meer omdat alles gescheiden wordt. Maar het plastic is er nog veel te veel! Ik denk dat ik wat vaker naar de markt moet om verpakkingsvrij te kunnen kopen. Dankzij dit artikel wordt het weer even aangescherpt ;)

  Like

 4. Wij hebben elke twee weken zo’n vuilniszak, dus ik heb nog een weg te gaan. Volgens mij maak ik ook wel dagelijks een plastic verpakking open… Ik ben benieuwd naar je online verpakkingsvrij-winkelen-in-Leeuwarden boekje, want ik woon vlakbij Leeuwarden.

  Like

 5. Allesminder

  Dat boekje van leven zonder afval hebben wij ook, nuttige tips staan er in!
  Hier is ook geen verpakkigsvrije winkel ( jammer) en aan gezien wij bijna alles bio eten komt er toch wel behoorlijk wat plastic binnen.
  Bij de EKO is alles verpakt, groente niet maar dat komt uit onze tuin en diepvriezer.
  In onze diepvriezer zit het ook in plastic maar dat maken we schoon en hergebruiken we nog een paar maal om het zo wat te minderen.
  We hebben er nog geen ander alternatief voor eten in de diepvriezer, dus ideeën zijn welkom!
  Ik ben me er wel bewust van maar het blijft moeilijk.

  Like

 6. chlorofyl

  Wat een mooie challenge! Heel inspirerend om te lezen, ik kan op dit gebied nog heel wat veranderen. Ik strooi vaak met excuses als ‘maar mijn huisgenoten doen er ook niks aan, dus wat voor verschil maak ik dan nog’ en ‘er is geen verpakkingsvrije supermarkt hier’… maar da’s flauwekul, dus ik ga je artikel over boodschappen doen in elk geval eens goed doorlezen :). Tijd dat ik hier ook eens wat beter op ga letten!

  Like

  1. Hahah, ja die excuses ken ik wel hoor, daar was ik ook altijd erg goed in.
   Totdat ik ergens ‘be the change you want to see in the world’ las, die vond ik zo mooi, dat ik ‘m met kleine stapjes ben gaan toepassen. Succes! :)

   Like

 7. Ook ik ben begonnen met minder afval te kopen. Bij ons in Zeeland is helaas ook nog geen verpakkingsvrije winkel in de buurt. In Antwerpen zit er één, maar dat vind ik dan weer net te ver om mijn wekelijkse boodschappen te doen.

  Maar wat is het leuk! En wat was ik apetrots toen ik op de fiets zat en nee had gezegd bij mijn groenteboer tegen de plastic zak waarin de aardappelen zaten. Het kostte me mijn vingers, om die stevige boerenknoop los te maken en de aardappelen in mijn eigen meegenomen tas te laten rollen, maar: 1 plastic tas minder! Ik heb erover geschreven, als je het leuk vindt om te lezen: https://blogzenzee.wordpress.com/2016/03/09/zorg-voor-de-aarde-en-je-omgeving

  Als je er op gaat letten en net als ik dan voor de dingen die je niet kunt vinden de supermarkt in loopt, zie je echt alleen maar plastic. Je koopt gewoon je eigen afval. Toen ik me daarvan bewust werd, ben ik gestart om zo weinig mogelijk afval te kopen.

  Ik hoop dat ik het volhou! :)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s