Minimaliseer Challenge: Alles wat ik bezit

De maand Februari stond bij mij in het teken van minimaliseren. Elk hoekje, plankje en laatje (onee ik heb geen laatjes) ben ik af gegaan. Wil ik het houden? Heb ik dit echt nodig? Alles ging door m’n handen.

 Voor mijn gevoel heb ik me al een ongeluk ‘geminimaliseerd’ de afgelopen jaren, maar toch ben ik uren en uren aan het fotograferen geweest voordat ik alles wat ik bezit op de foto had.  Ik weet nu wel: een minimalist kun je me niet noemen. Hier geen 99 spullen zoals Jelle van Lijstjes.info heeft en ook geen 288 spullen zoals ‘the Minimalists’ heeft.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Toch, als ik door mijn kamer kijk heb ik niet het gevoel dat ik enorm veel heb.
En als ik zou moeten verhuizen naar een kleinere kamer (ik heb nu 50 m2) dan zou ik makkelijk afstand kunnen doen van veel spullen. Ik ben er niet echt aan gehecht. Ze zijn handig en leuk, maar ik kan er ook prima zonder. Het meeste wat ik in mijn kamer heb staan heb ik sowieso gekregen (2/3 van de meubels), goedkoop tweedehands gekocht of al heel lang geleden gekocht.
Oke, m’n laptop en camera, daar kan ik niet echt zonder. En m’n dagboeken, gooi die ook maar niet weg.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het resultaat van mijn minimaliseer maand: vijf verhuisdozen vol spullen die weg kunnen. Veel kleding, boeken en rommeltjes. Dingen die ik al jaren in een doos bewaar maar die prima weg kunnen. Op Koningsdag verkoop ik de hele mikmak in Groningen. Komt dat zien, komt dat zien!

 Ik ontdekte tijdens het fotograferen dat ik iets teveel ‘knutsel’ spullen heb. Ooit had ik elke maand een andere hobby (uh, misschien nu nog steeds) De ene maand was ik helemaal into sieraden maken, de andere maand bracht ik dagelijks zelfgemaakte mini kado’s naar de post.  Heel leuk, maar ik kocht dan ook meteen de halve kringloop en hobbywinkel leeg.

Zodoende heb ik nu een goede voorraad materiaal en gelukkig heb ik eens in de zoveel tijd weer volop inspiratie en wordt het dan goed gebruikt. Verder heb ik voornamelijk praktische spullen geloof ik.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De voordelen van mijn minimaliseer + fotografeer maand: ik weet precies waar iets ligt en wat ik bezit, alles is enorm opgeruimd en schoongemaakt en ik voel me dankbaar. Dankbaar dat ik zoveel heb. Het is genoeg zo. Op een paar duurzame dingen na (zonnepaneeltje, zonne-lamp, hand naaimachine, en een goede fiets-vakantie fiets) hoef ik ook niks meer.

Alles wat ik bezit past op 1 A4!
Hoera!
(excl. camera, statief, flits installatie, bed en nog wat spulletjes die ik in Leeuwarden bij mijn ouders heb.

Hebben jullie veel spullen? Zouden jullie minder willen hebben, of zijn jullie tevreden?

Lightroom (IMG_3681-2.CR2 en 69 andere)Lightroom (IMG_3681-2.CR2 en 69 andere)

(ik werk er aan dat je op de foto kan klikken en alle foto’s afzonderlijk kunt bekijken)

16 gedachtes over “Minimaliseer Challenge: Alles wat ik bezit

 1. Desi

  Wat leuk om te zien! Ik vind je al behoorlijk minimalistisch, al kun je natuurlijk altijd nog minder spullen hebben. Ik ga binnenkort verhuizen en ben met daarom met een grote opruiming bezig. Heerlijk vind ik dat. Het geeft nu al zo veel ruimte!

  Like

 2. izerina

  Regelmatig doe ik dingen weg,die ik niet meer gebruik. Maar dan komt mijn man enthousiast met een aankoop uit de kringloopwinkel.”Een cadeautje”. Zo blijven we bezig.

  Like

 3. Wij hebben voor mijn gevoel best veel spullen, al valt het in vergelijking met mensen in mijn omgeving nog best mee. Als ik je foto’s zie denk ik wow, daar ga ik niet komen. Maar dat is natuurlijk nooit de doelstelling. Stapje voor stapje gaan er wel wat uit, maar met name sentimentele spullen zijn lastig. Verder ben ik heel tevreden met mijn spullen 😊

  Like

 4. Allesminder

  Wij hebben best veel spullen bv potjes-ten en flesjes en ik kan niet alles weg doen, want over enkele maanden ga ik weer inmaken en dan heb ik het nodig anders kan ik niet inmaken.
  Wel probeer ik prullaria weg te doen!
  En inmaken scheelt ook weer geld uit geven en we hebben alles biologisch uit eigen tuin.
  Planten doe ik zeker niet weg, ik hou van de natuur en planten in huis en dat zorgt ook voor een goed klimaat hier in huis.
  En toch vind ik dat ik nog te veel spullen heb ik probeer daar een balans in te brengen en dat valt niet mee!
  Soms heft het ene het andere op en wat ik echt niet nodig meer heb gaat weg.

  Like

 5. Buiten is dichtbij

  Leven met weinig spullen spreekt me heel erg aan. Toch geef ik mezelf de tijd, het mag best een proces zijn. Meest lastig is voor mij nu nog dat ik veel plezier beleef aan het mooi aankleden van mijn huis. Mooie kaarsenhouders, kussentjes, schilderijtjes, vaasjes…ik kan er prima zonder, maar wil ik dat ook? Ik woon in een ruime flat waar alles een eigen plekje heeft en ik niet de behoefte voel om mijn accessoires de deur uit te doen, Als ik kleiner ga wonen wordt het een ander verhaal. Wel een heel leuk en interessant proces vind ik!

  Like

  1. Juist de tijd nemen is fijn, niet alles hoeft in 1 maand weg te zijn. Af en toe wat spullen.
   Ik heb nu bijna alleen nog ‘praktische decoratieve’ spullen of grote dingen.
   Grote planten, kleden en wat mooie potjes waar dingen in passen, een grote foto etc.
   Minder spullen maar toch een leuke kamer :)

   Like

 6. Als je je spullen allemaal op de foto kunt zetten, dan ben je al een heel eind zeg! Bij mij zou het dagen of weken fotograferen zijn. Ik ben ook op zo’n punt dat ik echt wel genoeg heb. Moet het mijn omgeving ook nog eens duidelijk zien te maken :)

  Like

  1. haha jaa dat is ook een lastige, dat je niet op je verjaardag weer allemaal ‘prullaria’ krijgt en denkt hellup! Volgens mij weet mijn omgeving nu wel dat ik geen spullen wil maar het veel leuker vind om iets samen te gaan doen

   Like

 7. Wat leuk gedaan met die foto’s. Heel overzichtelijk.
  Ik ben sinds mijn laatste verhuis 4 jaar geleden wat minimalistischer geworden. Ik koop veel minder dan vroeger. Maar spullen die ik eigenlijk niet nodig heb of niet gebruik wegdoen vind ik veel moeilijker. Maar ooit zal ik toch ook al mijn spullen kunnen fotograferen hoop ik.

  Like

  1. Het is vooral een proces, elk jaar weer even door je spullen heen gaan, totdat je op een gegeven moment denkt: het is goed zo, de spullen die ik heb gebruik ik of vind ik heel mooi, de rest hoef ik niet meer.

   Like

 8. Allesminder

  Green Evelien heeft ook op haar site goede ideeën om zo weinig mogelijk spullen te krijgen voor je verjaardag oid door de mensen andere ideeën te geven ipv rommeltjes waar je toch niets mee kunt!
  Je wil de mensen niet voor hun hoofd stoten door niets te willen maar met andere ideeën staan ze dikwijls daar voor open.
  Hier staat standaard een grote gig shopper tas op zolder waar ik spullen in doe die ik weg ga brengen naar de 2e hands winkel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s