Hoe ik een simpel leven probeer te leven

(illustratie gemaakt door Liekeland, mijn lievelings illustrator)

Deze maand staat bij mij in het teken van minimaliseren.

Naast opruimen en vooral veel weggooien zijn er nog talloze andere manieren om je leven te minimaliseren.
Bij alles komt het er eigenlijk op neer: beperk je keuzes.
De afgelopen jaren ben ik steeds simpeler gaan leven. Het begon 4 jaar geleden met de tv die ik weggaf, de krant waarmee ik stopte en het vlees, de zuivel en de eieren die ik niet meer at.

4 jaar later is de lijst een stuk uitgebreider geworden: 
TV: Sinds 4 jaar heb ik geen televisie meer. Zo beland ik niet in hersenloze programma’s of te lange reclames. Ik kijk (wanneer ik wil) programma’s/documentaires terug via uitzending gemist. Programma’s die me inspireren of iets nieuws leren. Bijvoorbeeld Floortje naar het einde van de wereld, Tegenlicht of een mooie documentaire.
– Spelletjes: Geheugentraining spelletjes via Memorado zijn de spelletjes die ik dagelijks doe.
– Nieuws: Ik bekijk/lees geen nieuws. De grootste nieuwsitems verschijnen op Facebook of hoor ik in de wandelgangen. Nieuws kost tijd, brengt me nergens en maakt me eigenlijk nooit blij. Ik lees wel veel inspirerende/informatieve artikelen.
– Uitgaan: 1x in de maand ga ik naar een blote-voeten-dans-feestje, waar iedereen compleet losgaat om 9 uur ’s avonds, je niet knetter bezopen mensen tegen je aan hebt hangen, je van te voren al weet dat het leuk gaat worden en je om 2 uur weer in je bed ligt. Nu ik die feestjes heb ontdekt kan ik eigenlijk niet meer naar ‘normale’ feestjes, dit scheelt geld, een kater en net niet helemaal leuke avonden.
– Ik eet simpel: ‘whole plant based foods’: granen, bonen, groente, fruit, aardappelen, noten, zaden/pitten en kruiden. That’s it. Oh én verpakkingsvrij en zo veel mogelijk lokaal.
Nog steeds volop keuze, maar de supermarkt daar kan ik weinig mee. Ik koop 1 a 2 keer per week veel groente, fruit en droogwaar bij de verpakkingsvrije winkel/de biologische markt en kan hier de hele week van eten. Ook ben ik elke week bij het Free Café te vinden waar ik gratis groente/fruit en brood meeneem.
Ik kook voor meerdere dagen en eet super simpel. (vaak niet meer dan 5 ingrediënten per maaltijd) Als ik voor anderen kook vind ik het leuk om wel heel uitgebreid te koken.
– Minder stress: Ik heb weinig stress, doordat m’n dagen niet super vol zijn, ik verplichtingen probeer te minimaliseren en ik elke ochtend een fijn ochtendritueel heb waardoor ik de dag rustig begin (yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, schrijven in m’n dagboek etc.)
– Spullen: Ik heb weinig spullen waardoor ik minder hoef op te ruimen, minder lang hoef te zoeken en precies weet wat ik heb en wat ik vooral niet nodig heb.
– Geld: Ik probeer zo simpel mogelijk te leven waardoor ik leef van ongeveer €600 en waardoor ik (hopelijk) kan leven van wat ik het leukste vind om te doen: groen leven promoten.
– Kleding: Ik heb weinig kleding (35), waardoor mijn keuzes ernstig worden beperkt en ik alleen draag wat ik écht leuk vind. Fijn! Als ik echt iets nodig heb koop ik het tweedehands of ruil ik met vrienden tijdens kledingruil feestjes.
– Badkamer tijd: Ik draag geen make-up (of creme, bodylotion etc.) en ik sta maar 1x per week onder de douche (iiii!)
– Winkelen: Ik vind de stad zo saai. Ik ben in de stad als ik naar de bibliotheek ga, koffie drink met een vriendin of verpakkingsvrije boodschappen doe. Winkelen (of etalages kijken) heb ik eigenlijk nooit echt leuk gevonden. Ik heb alles al, ik hoef niks nieuws. Als ik toch iets nodig heb speur ik marktplaats af of kijk ik in de kringloop.
– Afspraken: Ik doe vooral de dingen waarbij ik ‘hell yeah’ denk, als het een twijfelgeval is doe ik het vaak niet. Dit werkt niet altijd, soms blijken juist de dingen waar je geen zin in hebt juist gedenkwaardig.
– Digitaal: Door unroll.me ben ik afgemeld van bijna alle nieuwsbrieven, waardoor m’n inbox een stuk leger is. Ook probeer ik maar 2x per dag op Facebook/mail/instagram te kijken.

Door alles wat ik niet doe heb ik meer tijd voor de dingen die ik écht leuk vind: 
Elke dag over groen leven schrijven, wandelen, in de moestuin werken, dansen, bijzondere mensen ontmoeten tijdens het free café of andere leuke avonden/initiatieven, fotograferen, op een doordeweekse dag een halve middag boodschappen doen bij lokale winkels, tijd door brengen met vrienden/familie, in de zon zitten, veel lezen/leren, m’n dag zelf indelen, uren in de keuken doorbrengen, wildplukken, avonturen beleven, dingen maken en nog meer moois. Het leven leven in plaats van geleefd worden.

Leven jullie een simpel leven? Op welke manieren proberen jullie simpel te leven?

17 gedachtes over “Hoe ik een simpel leven probeer te leven

 1. levenomteeten

  Wat een ontzettend leuke inspirerende blog! Daar kan ik nog een heleboel van leren, vooral van het meer ‘offline’ leven. Ik betrap mezelf erop dat ik toch nog iedere dag meer tijd doorbreng achter me laptop en telefoon dan dat me lief is.

  Like

 2. Afieke

  Reagerend op ilona:
  Sterker nog, werken als in: “om 9 uur ergens zijn, werken voor een baas en om 17 uur naar huis” staat sowieso niet in het rijtje!
  Dit klinkt heerlijk, Marin! Zo inspirerend!

  Like

 3. Ummurayhana

  Herkenbaar! Ik probeer ook zo simpel mogelijk te leven met 3 kinderen erbij. vooral minder spullen en minder gebruik maken van elektrische snufjes brengt je al redelijk terug naar de basis. Ik heb alleen een prepaid telefoon die ik soms aan doe als ik de deur uit ga. leuke blogs!

  Like

  1. Jaa! 1 feestje (de leukste) heet Nataraj en is onlangs veranderd in Shine.
   https://www.facebook.com/SHiNE-Groningen-1681456662102486/?fref=ts

   Een andere heet Ecstatic Dance, die is net weer nieuw. (nog nooit geweest)
   https://www.facebook.com/groups/ecstaticdancegroningen/?fref=ts

   En nog een andere heet Osho swingfeest, (daar komen vooral 30/40 plussers, maar de sfeer is heeel leuk) http://www.oshomarut.nl/?pagina=swingfeest

   Vooral Shine is tof :)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s