Groener wonen

Dit zijn de earthships in Olst

Zoals je misschien een keer hebt gelezen, zou ik het liefst zelfvoorzienend willen wonen.
Hoe mijn woonruimte er dan uitziet maakt me niet uit, een caravan is bijvoorbeeld prima.
Helaas is het zeer moeilijk om een plek te vinden, ik ben er een tijdje mee bezig geweest maar een fijne, veilige plek vinden is me tot op heden nog niet gelukt.

Ik laat het even rusten en ga eerst wat meer mensen in Groningen ontmoeten.
Het is namelijk vooral een ons-kent-ons groepje die zo leeft. Voordat je daar tussenkomt moet je ze eerst goed kennen. Wat ik het allerliefst wil, is wonen in een eco-dorp in een zelfgemaakt zelfvoorzienend huis. Zelf ben ik niet zo van dromen,dromen en vooral blijven dromen, dus dat ik zo ga wonen in de toekomst daar ga ik wel voor zorgen! :D

Op dit moment woon ik anti kraak, in een kantoorpand. Best een prima plek, maar oioioi, geen tuin vind ik knap lastig!

Ik probeer op deze plek zo groen mogelijk te leven, al is dat soms nog best lastig.
Vandaag neem ik je mee in mijn groene alledaagse keuzes.

Mijn alternatieve koelkast: bakjes water met daarin groente rechtop gezet

– Ik heb geen oven, geen magnetron, geen televisie, geen afwasmachine, geen koelkast en in de zomer staan mijn twee lampen gemiddeld een uurtje per dag aan. Verder verbruik ik wel (grijze?) stroom voor mijn computer en het opladen van mijn telefoon. Maar dat is ook het enigste wat ik aan apparaten heb (geloof ik) En die staan gelukkig niet de hele dag aan.

– Ik douche gemiddeld 1x per week 5 minuten warm en ietsvan drie keer per week een minuutje koud.
– Ik heb geen stofzuiger, maar doe alles met de bezem. Nu ik ben verhuisd en tapijt heb, leen ik af en toe de stofzuiger van mijn buren. (waarom zou ik er zelf een hebben als er 6 stofzuigers in het gebouw zijn)

 – Ik heb geen wasmachine, was mijn ondergoed op de hand en mijn kleding ongeveer 1x per maand?
(ik mag de wasmachine van mijn buren lenen) Mijn kleding is eigenlijk nooit écht vies en stinkt bijna nooit. Vaak hang ik mijn kleding even buiten en is het weer fris :)

– Afval heb ik nauwelijks. Ik koop mijn spullen verpakkingsvrij en ik heb sinds deze week een compostbak (aka plastic emmer) voor de groente en fruit schillen. Al is dat nog wel een probleempje, want waar zet ik de emmer neer? Ik deel mijn keuken met zes anderen en heb geen balkon..
(ik zette hem laatst in de keuken, maar twee dagen later had iemand hem weggegooid :( )
De compost breng ik naar de moestuin, waar ze een compost bult hebben.

– Ik eet plantaardig, de meest groene manier van eten. Ik koop mijn eten biologisch, voornamelijk lokaal en zonder afval.
– Alles wat ik koop voor mijn kamer is tweedehands.

– Ik red groente en fruit van de markt. (aka dumpster diving)


– De verwarming zet ik alleen aan als ik weg vries. Een warme trui en/of plaid is vaak al voldoende.

– Ik maak schoon met azijn, en heb biologische/natuurlijke afwasmiddel en zeep. (volgens mij kunnen deze twee nog wel simpeler)

Wat nog beter kan:
– Toilet: Het allerliefst zou ik mijn eigen compost wc maken, maar dat kan denk ik niet waar ik nu woon. Ik zou een regenton beneden kunnen neerzetten en elke dag flessen water vullen zodat ik daar de wc mee kan doorspoelen. Het probleem is dat ik met verschillende mensen in een huis woon, dan moet het regenwater wel echt goed doorspoelen.
Wat ik vaak doe als ik een weekend in een huis alleen ben is niet altijd doorspoelen. Als je genoeg water drinkt stinkt plas bijna niet, dus waarom zou je dan steeds 6 liter water gebruiken.. :)
– Ik moet nog steeds de hooikist methode uitproberen om bijvoorbeeld rijst te koken. Scheelt veel elektriciteit of gas.
– Ik probeer erg op mijn waterverbruik te letten, maar dit zou nog wel iets beter kunnen.
Bijvoorbeeld een emmer onder de douche zetten als ik warm wil douchen (de eerste liters zijn koud),
en water hergebruiken.

– Mijn moestuin experiment is dit jaar niet echt geslaagd: een doorgeschoten tuintje. Volgend jaar weer proberen? Zelf verbouwde groente/kruiden zou ik graaaag willen! Al kom ik vaak om in de groente en het fruit wat ik red van de markt. En ik zou het graag op de permacultuur manier willen doen, dus niet elke keer weer spitten en vooral groente die je kan laten staan.

Proberen jullie zo groen mogelijk te wonen? Of in ieder geval iets groener?
En als jullie tips hebben, ik hoor ze graag! :)

5 gedachtes over “Groener wonen

 1. WC tip, maar uitvoerbaarheid ligt aan of je je stortbak kunt openen:
  Een fles water van 1 of misschien zelfs 2 liter,, of meerdere flessen zelfs ;), in je stortbak zetten (gevuld). Op die manier zijn er minder liters “vrij” beschikbaar bij het doortrekken en spoel je dus standaard minder door, als het voorlopig niet anders kan gezien je huisgenoten.
  Heeft in mijn vorige huis met ouderwetse stortbak en zonder stopknop jaren goed gewerkt!
  Doe je gewoon stiekem als je een keer alleen bent en niemand die het merkt waarschijnlijk :S.
  Wat goed dat je al die groenten redt! Nouja, tijdelijk waarschijnlijk want daarna eet je ze op, haha, grapje, flauw ;). Misschien ben jij gewoon beter in dat redden dan in het moestuinieren. Ik ben niet zo'n held met jagen en avonturieren op de markt, maar wel weer met plantjes verzorgen. Zo heeft iedereen zijn eigen sterke punt en alles bij elkaar is het een compleet plaatje!

  Like

 2. Fles zand oid kan waarschijnlijk ook trouwens, ipv water, wel dop erop in beide gevallen. Het gaat er vooral om dat je inhoud/m3 inneemt die anders elke keer met stromend water gevuld wordt (en weer wegspoelt).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s