Zero waste recepten

Dit keer geen uber lokaal recept, maar een aantal recepten waardoor je minder verpakkingen nodig hebt.
 
De producten die ik zelf nog vaak in verpakking koop zijn, omdat ze zonder verpakking niet bestaan:
– Plantaardige melk (voor cappuchino’s/chocomelk of voor in een recept)
– Gekookte bonen in pot
– Kokosmelk (voor curry’s)
Daarom ga ik ze vandaag zelf maken.

Het voordeel van deze drie recepten, het scheelt én verpakking én geld.
Voor de drie recepten geld dat je de ingredienten natuurlijk wel verpakkingsvrij koopt. Waar? Check de handleiding.

groeneavonturen - zero waste recept -

Kokosmelk
1. Breng 500 ml water aan de kook en laat het 5 minuten afkoelen.
2. Doe 70/80 gram kokosrasp (of verse kokos van een kokosnoot) in een blender en giet het hete water hierbij.
3. Blend minstens 50 seconde, het liefst langer.

4. Maak een schone theedoek nat en knijp ‘m uit. Leg de theedoek (notendoek kan ook) in een zeef, en hang de zeef in een mengkom.
5. Giet hier het kokosmengsel in. Pak de punten van de theedoek/notendoek en trek die omhoog. Knijp er zoveel melk uit als je kunt.

groene avonturen - zelf kokosmelk maken-

6. Tadaaa, je melk is klaar! Schenk ‘m in een pot/fles die je goed kan afsluiten, zo is de kokosmelk nog 3-4 dagen goed in de koelkast. Je kunt de kokosmelk ook invriezen. Bijvoorbeeld in een ijsklontjes vorm, zo kun je als je curry maakt er een paar blokjes bij gooien.
7. Als je het kokosmengsel wat je overhoudt in een oven op de laagste stand laat drogen, dan krijg je kokosmeel. Nog groener: laat het drogen boven de kachel of in de zon in de zomer.

Havermelk
1. Week 100 gram havermout voor een paar uur (tenminste 1 uur) in water
2. Gooi het weekwater na het weken weg en spoel de havermout af.
3. Doe de havermout in de blender of in een mengkom met 700 ml water en blend kort (of gebruik een staafmixer)
4. Hang een zeef in een mengkom en giet de melk hier doorheen.
5. Herhaal dit proces een aantal keer zodat je melk goed is gefilterd.
6. De zelfgemaakte havermelk is 3/4 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt ‘m op smaak brengen door er 2 dadels door te blenden of wat kaneel, vanille extract of een klein snufje zout toe te voegen.
7. De pulp die overblijft kun je gebruiken voor je havermout pap.
Je kunt ook zelf noten of zaden melk maken. Google staat vol met handige recepten.
‘Melk’ kun je bijvoorbeeld maken van: amandelen, rijst, sojabonen, hennepzaad, pompoenpitten, hazelnoten, sesamzaad en nog vele andere noten/zaden.

Bonen zelf koken
1. Kies een boon uit die je lekker vind, er zijn vele soorten en maten. Ook zijn er verschillende lokale bonen te koop. (zie afkomst)
2. Week de bonen 12-24 uur in water. (staat vaak wel op de verpakking)
3. Gooi het weekwater weg, spoel de bonen af en breng de bonen aan de kook in ruim water.
4. Wat ik zelf altijd doe is bonenkruid toevoegen, hierdoor kun je de bonen beter verteren.
5. Kook de bonen voor ongeveer 60 minuten (zie verpakking) of als je de tijd hebt: gebruik de ‘hooikist methode’: zet het vuur uit na 10/15 minuten en stop de pan in je bed en wikkel je dekbed er goed omheen.
Ook kun je een ‘hooimadam‘ gebruiken.
Bij mij ging de bed-methode heel lang goed, maar was ik laatst vergeten dat m’n pannetje kikkererwten nog lekker zat ingestopt toen ik naar bed wilde gaan, met een nat dekbed al gevolg. Aiaiai.
Als je de hooi-kist methode gebruikt kun je ze ongeveer 4 uur laten staan.
6. Gooi het kookwater niet weg, het kookwater kun je namelijk weer gebruiken in vele recepten. Het schuimt namelijk net zo goed als eiwit. Zo kun je zelf bijvoorbeeld vegan meringues maken. Check de facebook voor talloze recepten.
7. Zie hier, je gare bonen. Je kunt ze invriezen of bewaren in de koelkast. Met bonen kun je veel! Je kunt ze gebruiken voor bonenburgers, bonenspread, bonen brownies, hummus, door een salade gooien, er een chili van maken etc.

Welke producten kopen jullie nog iets te vaak in verpakking?

Ik zal kijken of ik deze kan transformeren in verpakkingsvrije recepten.

kokosmelk, havermelk en kikkererwten-

9 gedachtes over “Zero waste recepten

  1. Desi

    Leuke recepten! Havermelk heb ik ook wel eens zelfs gemaakt en het is echt super makkelijk! Maar toch neem ik er vaak de tijd niet voor. Ik ben trouwens wel benieuwd naar een recept voor plantaardige yoghurt, want dat koop ik toch nog wel af en toe in de supermarkt.

    Like

    1. Ha, ja dat heb ik ook. Zo makkelijk, maar dat het makkelijk is, vergeet ik vaak weer.
      Plantaardige yoghurt is een goede, ik zal een tijdje geleden een makkelijk recept voor haveryoghurt. Zal ‘m binnenkort eens proberen te maken.

      Like

  2. Afieke

    Heel leuk, dankjewel voor deze recepten en tips!
    Een dingetje: het weekwater van bonen schijn je nog gewoon te kunnen gebruiken voor het koken. (haver weet ik niet) Dat scheelt weer water toch? En misschien heeft het zelfs gezondheidsvoordelen, zoiets hoorde ik laatst, maar details weet ik niet meer precies. Wat is de reden dat je ervoor kiest het weg te gooien?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s