Update Challenge: Geen afval

De eerste twee weken van mijn geen-afval experiment zijn om. Tijd om de eerste balans op te maken.
Het mooiste zou zijn als ik nu een lege foto zou laten zien, maar dit is helaas niet gelukt. En ik merk ook, hier streef ik ook niet naar. Een klein beetje afval, dat vind ik niet heel erg. Dat maakt het leven net iets leuker en makkelijker.

12783834_866740930101240_746239850_n
Als ik veilig thuis ben gaat het prima. 1 keer per week doe ik mijn boodschappen op de markt, in meegebrachte zakjes en potjes. 1 of 2 keer per week ga ik naar Opgeweckt Noord, de verpakkingsvrije winkel in Groningen.
Ik kom niet in de Albert Heijn, ik koop niks op het station. Ik vind het bijna moeilijk om afval te maken.


In Eindhoven, waar ik begin maart twee dagen was, daar was het een ander verhaal.
Op het station heb ik mijn glazen potje aan de Julia’s medewerkster gegeven voor een potje koffie. Ze keek een beetje gek, maar vertelde later dat ze het een goed idee vond: ze hadden elke dag enorm veel afval.
In twee dagen hebben we op veel plekken koffie gedronken en zijn we twee keer uiteten geweest. En hier komt veel afval bij kijken. Dit zou je alleen uit de weg kunnen gaan door bij je bestelling al te zeggen dat je geen afval/servet etc. wil.
Gelukkig was het deze week ook echt een uitzondering, vaak ga ik maar 1x per week ergens koffie drinken en hoogstens 1x per maand uiteten.

12749983_474100499459971_1595563269_n
Als er vrienden langskomen laat ik m’n zonder-afval principes vaak een beetje los.
Een week geleden kwam Jikke, een vriendin uit Utrecht, een weekendje langs en zijn we samen naar de markt geweest.
We maakten bonenburgers die we serveerden op broodjes en zoete aardappelfrietjes. We aten olijven en maakten ’s ochtends havermout pannenkoeken en dat alles zonder afval te produceren.Verpakkingsvrij uitgaan is een lastige. Ze schenken bijna overal drankjes in plastic bekertjes, als je dit uit de weg wil gaan moet je zelf een flesje water of een glas meenemen.
Ik heb 1 plastic bekertje hergebruikt en hem steeds bij de bar weer laten vullen.
(en vergeten ‘m op de foto te zetten)

Verder eet ik af en toe bij mijn ouders, die niet verpakkingsvrij boodschappen doen.
Daar eet ik ook af en toe rijstwafels verpakt in plastic, koekjes uit een rol etc.
Is dat vals spelen? Hierdoor moeten ze natuurlijk wel weer sneller boodschappen doen, en worden er meer verpakkingen gekocht. Oke oke, heel af en toe speel ik vals jongens!

Wat deze maand me sowieso al heeft gebracht is dat ik een goed inzicht heb in datgene wat ik weggooi. Waarschijnlijk is het niet veel minder dan wat ik de afgelopen maanden heb weggegooid, maar doordat ik het nooit bijhield had ik geen idee. En ik word goed met m’n neus op de feiten gedrukt, waardoor ik langer nadenk voordat ik iets koop/consumeer wat in een verpakking zit.

Zin om de volgende twee weken nog minder afval te produceren!

(de foto is excl. plastic bekertje, een plastic bakje after-uitgaan-patat en 2 paaseitjes verpakkingen)

13 gedachtes over “Update Challenge: Geen afval

 1. Wat goed om dit een tijdje bij te houden. Op dat gebied mis ik het echt dat ik niet in Groningen woon. Het is zo omslachtig om eerst naar de stad te gaan om verpakkingsvrij te winkelen.

  Like

 2. gelukkignatuurlijk

  Jeetje dat is helemaal niet veel afval. Goed zeg dat je je koffie ‘to go’ in een glazen potje hebt genomen! Daar kan ik nog wel wat van leren ;)

  Like

 3. chlorofyl

  Netjes gedaan hoor, dat is helemaal niet veel afval! Daar kan ik nog wel wat van leren. Op dit moment hou ik bij wat ik allemaal weggooi, zodat ik kan kijken waar het minder zou kunnen. “Know your trash” zeg maar ;).

  Like

   1. chlorofyl

    Zeker confronterend! Ik merk dat het al een heleboel scheelt als ik mijn boodschappen op de markt doe of in de Turkse supermarkt, in plaats van bij de grote ketens. Op die manier vermijd ik de plastic verpakkingen die om groenten en fruit zitten al helemaal. Wat ik met yoghurt/zuivel aanmoet weet ik nog niet… plantaardige melk kun je natuurlijk zelf maken, maar koemelk zonder koe wordt een beetje moeilijk ;).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s