Persoonlijke ontwikkeling

Naast zo groen mogelijk proberen te leven, met een zo klein mogelijke voetafdruk, vind ik zelfontwikkeling heel belangrijk. Gek toch eigenlijk, dat we zoveel kunnen, dat we zoveel kunnen zijn, maar dat we jaar in jaar uit hetzelfde blijven doen. Hetzelfde saaie werk, dezelfde routines, dezelfde grapjes..
Er zit zóveel in een mens, zonde als dat niet optimaal gebruikt wordt. Energie krijgen, nieuwe dingen leren, jezelf beter leren kennen, jezelf uitdagen..We nemen veel voor lief, denken dat het bij het leven hoort. Ik denk dat dit bij veel dingen niet het geval is.

Bij mij begon dit ik-wil-meer-uit-mezelf-halen proces een paar jaar geleden.
Zo’n 7/8 jaar geleden ging ik voor het eerst op kamers en at ik wekelijks liters cola, knakworstjes, tientallen koekjes en zakken snoep. Kilo’s vliegen er bij mij iets te snel aan, dus deze vreetpartijen waren uiteraard niet zonder consequenties. Twee jaar later was ik 13 kilo zwaarder en niet geheel blij met mezelf.

Na het lezen van ‘Dieren eten’ van Jonathan Safran Foer werd ik vegetarier. Een jaar later werd ik veganist en heb ik een hele tijd een grotendeels fruit-‘dieet’ gevolgd, ik at dagelijks kilo’s groente en fruit en voelde me heel goed. Ik dompelde me door middel van boeken en documentaires onder in een wereld van gezondheid en duurzaamheid, een wereld die me prikkelde en inspireerde.
Ik nam m’n eerste yogalessen, ging naar een huiskamer meditatie en danste als een gek op blote voeten bij Club Lite in Amsterdam.Daarna ben ik blijven lezen en documentaires blijven kijken. Ik leerde meer over yoga, meditatie, de kracht van kou en ademhaling, vasten, gezonde voeding, het belang van slaap, doelen, gewoontes, efficiëntie, ambitie en nog vele andere onderwerpen. Leuk om over alles veel te weten, maar in de praktijk brengen, daar gaat het om.

Het boek ‘Miracle morning’ las ik in juni 2015 en heeft me hiermee geholpen: het echt gaan doen.
Dit betekent dat ik elke dag rond 6/7 uur opsta en een 2 uur/2,5 uur durend ‘ritueel’ heb.
In deze tijd schrijf ik in mijn dagboek, train ik m’n geheugen, leer ik topografie/wildplukken en vogels (nerd!), lees ik een paar pagina’s in een zelfhulpboek, doe ik 20 minuten een yoga-workout en een 30 minuten wim hof routine (ademhalingsoefeningen, yoga oefeningen en koud douchen)
Een heuse kickstart van mijn dag. En ik heb er de hele dag profijt van, ik ben vrolijker, rustiger en positiever en alles wat ik eigenlijk zou willen doen lukken eindelijk. De Groene meisjes schreven ook al een aantal keer over ‘the Miracle morning’.

Een tijdje terug had ik een aparte blog voor zelfontwikkeling: marinzoektleertgroeit, maar één blog bijhouden is al heel wat, laat staan twee blogs. Daarom het plan om elke maand een blogpost aan zelfontwikkeling te wijden. Wat kun je in je leven aanpassen waardoor alles beter loopt en je een blijer, energieker persoon wordt?

Zijn jullie geïnteresseerd in ‘zelfontwikkeling’? Welke onderwerpen vinden jullie interessant?
En lukt het om deze toe te passen?

 

16 gedachtes over “Persoonlijke ontwikkeling

 1. Ah wat cool! De miracle morning kende ik nog niet!
  Super leuk dat je hier een reeks artikelen over gaat schrijven.
  Ik ben wel benieuwd welk zelfhulp boek je nu leest en welke je hebt gelezen?

  Ik vind zelf de boeken van Watts en Tolle erg inspirerend, maar dat zijn geen echte zelfhulpboeken natuurlijk. Een mooie brug tussen meer spirituele zelfhulpboeken en de ‘traditionele’ vind ik die van Bohlmeijer (als ik het goed schrijf), Voluit Leven en Dit is Jouw Leven. Ze hebben er ook een mindfulness CD bij.

  Wat je misschien dan ook leuk vind: de ISSP (spirituele psychologie nog iets) heeft een cursus aanbod in Haren. Daar zitten een aantal mensen die mindfulness, yoga e.d. geven, maar ook individuele begeleiding en cursusweekenden. Ik doe daar de principle healing, echt súper inspirerend! Ze zitten in de Biotoop in Haren – volgens mij hebben we t daar nog over gehad bij de blogbar!

  Trouwens, een huiskamer meditatie lijkt me ook super leuk! Waar doe je dat?

  Geliked door 1 persoon

  1. Via goodreads.com hou ik bij welke boeken ik lees. https://www.goodreads.com/user/show/48013163-marin
   Staan niet alleen zelfhulpboeken bij hoor.

   Ik moet nog steeds Eckhart Tolle lezen, mijn deze-boeken-wil-ik-lezen-lijst is zo groot!

   Wat leuk, ga de ISSP eens bekijken, klinkt interessant.
   Huiskamer meditatie is via stadsverlichting.nu , 1x per maand op een zondag is er door de hele stad (en het land) een huiskamer meditatie.
   Maar er zijn er nog meer, elke maand is er ‘zenful meditation sessions’ (zie de groep op facebook) bij iemand thuis, en elke dinsdag is er ‘wake up groningen’

   Geliked door 1 persoon

 2. Ja, interessant! Het klinkt alsof je er heel intensief mee bezig bent. Lees- en documentairetips zijn altijd leuk. Ik vraag me alleen af: heb je soms ook niet gewoon zin om het allemaal te laten? Dus even niet met jezelf bezig te zijn? Ik merk dat het bij mij namelijk in vlagen gaat; soms ben ik er veel mee bezig, en soms is het ook fijn om er afstand van te nemen en niet al te diep in te gaan op wat ik wil of hoe ik mij voel.
  Ik ben benieuwd hoe jij daarover denkt! :)

  Like

  1. Ik merk sowieso dat ik er soms heel intens mee bezig ben en soms wat minder. Maar ik merk wel dat ik me het fijnst voel als ik dagelijks dat 1 tot 2,5 uur ritueel uitvoer. Als ik dat ’s ochtends niet doe, dan verloopt m’n dag veel minder fijn. Het handige hieraan, ik doe het ’s ochtends en de rest van de dag doe ik niet zoveel meer aan ‘zelfontwikkeling’

   Like

 3. izerina

  Misschien is het de leeftijd(gepensioneerd).Maar ik had nooit het gevoel aan zelfontwikkeling te doen. Er kwam iets op mijn pad,bv yoga,wildplukken en dat boeide me.Soms rolde ik daardoor van het ene onderwerp in het andere. Maar gewoon uit interesse en plezier. Dat het me veranderde ,merkte ik later pas.

  Like

 4. Desi

  Zelfontwikkeling is iets wat me enorm interesseert en ik vind het dan ook altijd leuk om daar over te lezen bij anderen. Ik vind je posts over zelfontwikkeling altijd heel interessant, omdat ik het idee hebt dat jij dit net iets anders doet dan de rest (op een goede manier!). Dat vind ik heel leerzaam en leuk om te lezen.

  Like

 5. loenaaraya

  Ik ben gek op zelfontwikkeling! Al duurt mijn ochtend ritueel ‘maar’ een uur toch ben ik hier heel gelukkig mee. Op dit moment zijn we juist overgeschakeld op een veganistisch dieet en proberen we ons afval te verminderen.

  Like

   1. loenaaraya

    Het vegan eten bevalt heel goed! Meer energie en tot zover ook hormonaal beter in balans heb ik het gevoel. In mijn uurtje douche ik (voor mij een heel belangrijk onderdeel om de dag te starten en even tot rust te komen), lees ik interessante blogs of een stuk in het boek dat ik aan het lezen ben een schrijf ik in mijn dagboek. Oh en thee veel thee!

    Like

 6. Ummurayhana

  Hoi,

  Lijkt me heerlijk zo’n ochtend ritueel, maar met een tweeling die nog nachtvoedingen krijgen en bij het opstaan, ook gezellig op staan, lukt me dat helaas niet. Vanuit mijn religie (islam) wordt er uit gegaan van het Fadjr gebed, dus wanneer de zon op komt dien je op te staan, je gebed uit te voeren en bezinningstijd. Lijkt me echt heerlijk, voordat de kinderen opstaan even opladen, om de dag weer te gaan beginnen met drie kinderen.

  Like

 7. Marijn

  Mooi artikel, leuk om te weten hoe je hierover denkt. Ik vind dit ook erg interessant, en heb het afgelopen jaar veel geleerd over mezelf doordat ik overspannen raakte. Ik weet nu beter wat ik belangrijk vind, maar ook dat ik nog zoveel meer wil leren en dat ik balans zoek tussen rust en ontspanning aan de ene kant en perfectionisme en de lat te hoog leggen aan de andere kant. Ik ben me veel bewuster van veel dingen, en ik sta af en toe stil bij de dingen die ik al geleerd heb, maar ben nog lang niet waar ik wil zijn. Ik ben daarin soms (te) streng naar mezelf.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s