de Plastic Soep

Waarom moeten we eigenlijk iets doen aan het zwerfafval en ons plastic verbruik?

In de oceaan zijn altijd zeestromen aanwezig. Hierdoor wordt het plastic meegevoerd naar gigantische draaikolken, waar het afval langzaam naar binnen wordt gezogen. Plastic kan honderden jaren meegaan en blijft daardoor vaak jaren in zo’n draaikolk aanwezig. Deze draaikolken noemt men gyres en zien eruit als drijvende vuilnisbelten.

Er zijn vier vuilnisbelten in de Stille Oceaan (bij Hawaii, Chili en Nieuw-Zeeland), drie in de Atlantische Oceaan (bij Bermuda, rond de Azoren, en tussen Zuid-Afrika en Argentinië) en één in de Indische Oceaan (bij Madagascar). De acht tapijten samen bedekken naar schatting een gebied dat ruim twee keer zo groot is als de VS.

Dit plastic bestaat uit grote, maar ook hele kleine stukjes (minder dan 0.3 millimeter).
De grote stukken plastic vormen een bedreiging omdat grotere (zoog)dieren erin vast komen te zitten en hierdoor verdrinken of stikken.
Door verwering, zonlicht en golfslag valt het plastic uit elkaar in kleine stukjes. Hierbij komen giftige stoffen vrij in het milieu. De stukjes worden door vogels, vissen en plankton aangezien voor voedsel. De dieren kunnen het plastic niet verteren en meestal hoopt het plastic zich op in hun maag en blokkeert daarmee hun ingewanden. Door hun volle maag voelen de dieren geen honger en sterven ze langzaam aan gebrek aan voeding

Het overgrote deel van deze verontreiniging is afkomstig van het land. Plastic afval wordt geloosd door de industrie en in steden en zoekt een weg naar zee via rivieren, kanalen en havens. Daarnaast zijn schepen, de visserij en de off-shore industrie belangrijke veroorzakers van de vervuiling.

d230a9a8-017c-41de-a0b2-caa6f0e21692_NMD-2010-001_Franeker-C01466_530x397
De Noordse stormvogel is een goede graadmeter om de hoeveelheid plastic in de Noordzee te meten.
Als je de maaginhoud bekijkt van gestorven stormvogels zie je dat 98% van de vogels plastic in zijn maag heeft.
Dit zijn gemiddeld 32 grotere of kleinere stukjes. Het Nederlandse deel van de Noordzee is het meest vervuild, hier hebben de vogels gemiddeld 50 stukjes plastic in hun maag terwijl dat in Schotland de helft is.

Wat kun je er zelf aan doen?
– Je eigen flesje/mok meenemen in plaats van de plastic bekertjes te gebruiken
– Minder verpakkingen kopen. Zie de handleiding
– Zwerfafval opruimen
– Gooi geen afval op straat
– Als je de mogelijkheid hebt: recycle je plastic verpakkingen. Of bouw de Dave Hakkens recycle machine.

Bronnen:
http://www.plasticsoupfoundation.org/
http://wikikids.nl/Plastic_soep
Foto bovenaan: J.-van-Franeker

Advertentie

Een gedachte over “de Plastic Soep

  1. Rozerood

    M.b t. *De Plastic soep* : realiseer je dat er een behoorlijk percentage plastic in tandpasta , shampoo, all-in one douchezeep en in. cremetjes en scrubs zit. het gaat hier niet om weggegooide boodschappentasjes, koffiebekertjes en ander “groot plastic afval”. Juist het *onzichtbare” plastic zorgt voor die plastic oersoep waar vogels en vissen van sterven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s