Recept: De witte kool die opgewekt is

bestelling_taarten

Vanaf deze week zal ik als gastblogger / kok elke week een plantaardig recept aandragen. Ik ben Sofie van Rhijn. Vier jaar geleden is Verse Aarde ontstaan; een klein restaurantje in een grote Galerie (Galerie Waarkunst) in het Oost-Groningse :‘t Waar. Ik kook hier onder andere voor workshops, vergaderingen, verjaardagen en voor de aanschuifvrijdag: elke tweede en vierde vrijdag van de maand. Ik kook met lokale producten en ben gefascineerd door de schoonheid en smaak van wilde kruiden en bloemen.
De recepten die ik voor Groene Avonturen zal schrijven zijn toegankelijk en puur van aard.
Een Verse Aarde rondleiding vind je hier.


Lang leve de kolen: De trouwe bewaargroenten t/m het voorjaar,  Lokaal van de waddenkust, in verhouding super goedkoop, verrassend divers in gebruik en vol vitamine C. Meer dan genoeg om de hele winter van te profiteren. En ook het voorjaar. Nu het eerste lentegroen ontwaakt, kunnen in combinatie met kolen sublieme smaken ontstaan.  Hier een super simpel doch doeltreffend lekker receptje: Witte kool met kaneel, anijspoeder en rozemarijn; drie kruiden die opwekkend van aard zijn. In of na de winter komen deze kruiden goed van pas voor die shot energie om de Lente binnen te stappen.

Halve witte kool
Twee winterwortels
drie (elstar) appels
1/3 eetlepel kaneel
1/3 eetlepel anijspoeder
1/3 eetlepel rozemarijn
150 gram zwarte bonen en/of lupine bonen (al gekookt)
Twee eetlepels tahin
3 theelepels appelazijn
kopje water
theelepel gerookte paprika poeder ( van de kruidenmarktkraam in Groningen is heerlijk!)
zout/ peper naar smaak
Een bosje rucola
100 gram (parel)gort (dubbel gepelde gerst) of zilvervliesrijst

– 2 personen –

Kook de gort (5 uur weken en 20 minuten koken) en daarna in een vergiet uit laten lekken) of de rijst en bereidt ondertussen het volgende:

Snij de witte kool heel fijn en de wortels semi-fijn
Zorg voor een grote pan of een wok.  Zet hem op het  vuur en voeg de kruiden (kaneel, anijspoeder en rozemarijn) toe met een kwart kopje water. Zodra het pruttelt voeg je de kool en de wortels toe. Deksel op de pan en laat de stoom z’n werk doen.  Ondertussen snij je de appels in grove partjes en roer je af en toe door de pan. Als je de appels klaar hebt voeg je deze erbij er doe je nog een kwart kopje water erbij. Zorg dat de pan niet volledig droog stoomt, maar dat er ook niet een  overvloed aan water aanwezig is in de pan.   

Wanneer het gaar is voeg je de zwarte bonen of/en de lupine bonen toe en na 4 minuten haal je de pan van het vuur.
Maak een sausje van 2 eetlepels tahin, appelazijn, gerookte paprika poeder een kopje water en zout en peper naar smaak. Dit sausje kan er koud bij.

Serveer met de grof gesneden rucola het  tahin sausje en de (parel)gort of rijst.

Wanneer je genoeg maakt is het ook heerlijk de volgende dag koud, als ontbijt of lunch.

12914846_200369697018570_746167734_o

3 gedachtes over “Recept: De witte kool die opgewekt is

  1. Jennie

    Dankjewel voor je recept. Ik heb het gemaakt vandaag. Ik vond het heerlijk. Het rook ook verrukkelijk toen ik het klaar maakte. Ik had helaas geen anijs, heb in plaats daarvan venkelzaad met de vijzel klein gemaakt. Tijdens het eten miste ik de smaak van de kruiden een beetje.
    Ik ben heel benieuwd naar je komende recepten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s