Wildpluk Woensdag: Zevenblad en Hondsdraf

Wildpluk woensdag!
Deze week plukte ik een enorme wildpluk salade voor het Free Café. Er waren geen ingrediënten voor een salade dus dook in de tuin in. (klaver, look zonder look, zuring, daslook, veldkers, dovenetel en weegbree verdwenen in de salade)
En kwam ik er achter dat er roze postelein in mijn ‘achtertuin’ (10 minuten lopen) groeit. Yes! Vandaag op het menu: zevenblad en hondsdraf. Ooit van gehoord?


zevenblad
Zevenblad
Een hardnekkig ‘onkruid’ wat ook wel tuindersverdriet of tuinderspest wordt genoemd. Het breidt zich snel uit via het wortelstelsel en elk stukje wortel wat in de grond blijft zitten groeit het jaar daarna weer uit tot een nieuwe plant. Maar je kunt het prima eten!

Gezondheid Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur.

Geschiedenis Door de Romeinen in zevenblad in Nederland gekomen, zij brachten de plant mee toen ze onze streken inpalmden. Ze gebruikten het kruid als een soort groente. In sommige streken noemt men de plant dan ook wel Romeinse kervel.
Het werd in de Middeleeuwen op grote schaal aangeplant als middel tegen jicht en reuma.
Geneeskundige werking 
In de volksgeneeskunde gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma. De naam (podagra) verwijst daar ook naar. Omslagen van gekneusde bladeren van zevenblad werken pijnstillend op pijnlijke gewrichten.
Toepasbaar  Je kunt de verse jonge blaadjes (en stengels) gebruiken in de salade of in een smoothie. Later in het jaar zijn de bladeren wat kruidiger en kun je ze beter even koken en gebruiken voor een soep, stamppot of stoofschotel. Het is te bereiden als spinazie.

Gedroogd en fijngemalen is zevenblad te gebruiken als peterselie. De bloemen kun je toevoegen aan een wildboeket.

zevenbladtekst

hondsdraf
Hondsdraf

Geschiedenis: Op sommige plaatsen was het vroeger gebruikelijk om koeien die in de lente voor het eerst weer naar buiten gingen, eerst nog in de stal te melken, waarbij door een krans van hondsdraf om de uier gemolken werd. Met een afkooksel van de hondsdraf werden de melkemmers gewassen. Deze handelingen zouden de koeien beschermen tegen hekserij en diefstal van de melk door geesten in de wei.

Ook werden de blaadjes vroeger gebruikt voor conservering en als bitterstof was het de voorloper van hop bij het bierbrouwen.

Geneeskundig: Het is een krachtig geneeskruid bij luchtwegklachten, o.a. bij het losmaken van taai slijm.
Het blad van hondsdraf vormt een oud huismiddeltje tegen zweren, jeuk en zwelling.

Uit wetenschappelijk onderzoek uit 2002 uit het Verenigd Koninkrijk blijkt dat extracten van hondsdraf antibacteriële werking vertonen. ook beschikt dit extract over de capaciteit om vrije radicalen uit te schakelen. Servisch onderzoek uit 2010 toont aan dat extracten van hondsdraf over een sterke antioxidant werking beschikken.

Toepasbaarheid
Hondsdrag is vrij kruidig en soms best bitter. Het is lekker als rauwkost in salades. Maar je kunt het ook verwerken als spinazie in gerechten/soep.
Van verse of gedroogde hondsdraf kan je thee zetten. De bloemetjes zijn eveneens eetbaar.
hondsdraf tekst

5 gedachtes over “Wildpluk Woensdag: Zevenblad en Hondsdraf

  1. Allesminder

    Zevenblad daar kun je ook pesto van maken, moet ook erg lekker zijn.
    Dat ga ik zeker volgend jaar maken het is nu een beetje hectisch hier op het ogenblik.
    Man gaat binnen kort met pensioen dus komt het hier het een en ander bij kijken.

    Like

  2. Pingback: Recept: Zevenblad-munt spread – Groene Avonturen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s