Zevenblad
Een hardnekkig ‘onkruid’ wat ook wel tuindersverdriet of tuinderspest wordt genoemd. Het breidt zich snel uit via het wortelstelsel en elk stukje wortel wat in de grond blijft zitten groeit het jaar daarna weer uit tot een nieuwe plant. Maar je kunt het prima eten!
Gezondheid Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur.
Het werd in de Middeleeuwen op grote schaal aangeplant als middel tegen jicht en reuma.
Geneeskundige werking
In de volksgeneeskunde gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma. De naam (podagra) verwijst daar ook naar. Omslagen van gekneusde bladeren van zevenblad werken pijnstillend op pijnlijke gewrichten.
Gedroogd en fijngemalen is zevenblad te gebruiken als peterselie. De bloemen kun je toevoegen aan een wildboeket.
Hondsdraf
Geschiedenis: Op sommige plaatsen was het vroeger gebruikelijk om koeien die in de lente voor het eerst weer naar buiten gingen, eerst nog in de stal te melken, waarbij door een krans van hondsdraf om de uier gemolken werd. Met een afkooksel van de hondsdraf werden de melkemmers gewassen. Deze handelingen zouden de koeien beschermen tegen hekserij en diefstal van de melk door geesten in de wei.
Ook werden de blaadjes vroeger gebruikt voor conservering en als bitterstof was het de voorloper van hop bij het bierbrouwen.
Uit wetenschappelijk onderzoek uit 2002 uit het Verenigd Koninkrijk blijkt dat extracten van hondsdraf antibacteriële werking vertonen. ook beschikt dit extract over de capaciteit om vrije radicalen uit te schakelen. Servisch onderzoek uit 2010 toont aan dat extracten van hondsdraf over een sterke antioxidant werking beschikken.
Hondsdrag is vrij kruidig en soms best bitter. Het is lekker als rauwkost in salades. Maar je kunt het ook verwerken als spinazie in gerechten/soep.
Zevenblad daar kun je ook pesto van maken, moet ook erg lekker zijn.
Dat ga ik zeker volgend jaar maken het is nu een beetje hectisch hier op het ogenblik.
Man gaat binnen kort met pensioen dus komt het hier het een en ander bij kijken.
LikeLike
Zevenblad blijft nog wel even geloof ik, misschien als het wat rustiger is pesto van maken?
LikeLike
Pingback: Recept: Zevenblad-munt spread – Groene Avonturen
Vandaag meegeweest met een wildplukwandeling in Drenthe en deze beide ook geplukt. Zo leuk! Heb net pesto en kruidenboter gemaakt en het is echt jummie :-)
LikeLike
Heerlijk! Ik ga er binnenkort eens vegan cashewkaas met wildpluk kruiden mee maken :D
LikeLike