Update Challenge Elektriciteit

Collage: Joe Webb

De eerste 2 weken zijn om. De eerste twee weken van kritisch kijken naar mijn elektriciteitsverbruik.

In het donker toiletteren, lezen bij een zonne-energie lampje, de kachel uitlaten en groen proberen te koken.
Ik maakte een bananenbrood: de bananen werden geprakt met een stamper, de havervlokken gingen er heel in (om er meel van te maken is de staafmixer nodig) en het brood werd gebakken in mijn wonderpan in plaats van in de oven.
Helemaal koud douchen is nog niet gelukt, het is nu 1 minuut koud, 1 minuut warm en dan weer 1 minuut koud.
Ik doe een tien-weken Wim Hof programma, op dit moment zit ik in week 4 , volgende week zou ik elke dag 10 minuten koud moeten douchen, wajoo! Niet heel groen ook, zoveel water. Eens kijken wat ik daaraan ga doen..

Bij mijn ouders maakte ik zoete aardappels uit de oven (de oven heeft een uur aangestaan iii), ik maakte midnight vegan-kaas tosti’s in het tosti apparaat, maalde bonen in mijn koffiebonen maler en die laptop, die staat de hele dag aan. Echt heel goed gaat het dus nog niet.
Wel word ik nu gewekt door mijn normale wekker in plaats van de SleepCycle app (daarbij moet ‘ie de hele nacht aan de stroom)

En ik ben me er toch wel meer bewust van het bijzondere van elektriciteit.

Eigenlijk zou ik eerst een aantal dingen moeten aanschaffen om dezelfde dingen te willen blijven doen.
Een hand-koffie maler, een vijzel, een zonne-energie oplader en lampje en het liefst een mini zonnepaneel.

Een zoektocht naar de eerste 4 dingen is begonnen, een mini zonnepaneel, daar wordt nog voor gespaard.

Ik ga het nog wat aan te scherpen, niet meer warm douchen, geen oven/toaster etc. gebruiken en op onderzoek naar groene alternatieven.

Hoe zijn jullie om gegaan met elektriciteit de afgelopen weken?

 

8 gedachtes over “Update Challenge Elektriciteit

 1. Janine

  Ik vind dat je toch al wel heel ver gaat in het minderen met electriciteit. Best wel knap.
  Ik heb deze week een handgrasmaaier en een zeis aangeschaft. De hand grasmaaier was tweedehands voor maar €6,00, want wie wil zoiets nog hebben. Even opnieuw afgesteld en hij maait als een tierelier. We hebben een grote tuin. Nu laat ik een deel van het gras gewoon groeien om straks te maaien met de zeis en het voetbalgedeelte gebeurt met de grasmaaier. De benzinemaaier kan nu de deur uit.
  Voor tosties kun je misschien nog een ouderwets ijzer voor op het vuur proberen te bemachtigen. Worden de tosties nog lekkerder ook.
  Verder moet ik nog heel veel stappen maken. Geen oven en koud douchen ligt voor mij nog heeel ver weg.
  Je hebt trouwens een geweldig blog dat steeds leuker en informatiever wordt!

  Like

 2. gelukkignatuurlijk

  Koud douchen gaat mij nog echt even te ver. Knap dat je dit doet! Ik merk wel dat wij steeds bewuster worden van ons elektriciteit gebruik. Vooral als ik bij iemand op bezoek kom waar de lampen op klaarlichte dag branden vind ik dat zo zonde! Terwijl het me vroeger niet eens opviel.

  Ik vind het altijd gezellig om thuis de radio aan te hebben. Maar, als ik de hele dag thuis ben verbruikt deze natuurlijk ook de hele dag elektriciteit. Ik was eerst van plan om een radio op zonne-energie aan te schaffen, maar ik denk dat het toch beter is om radio te luisteren via mijn telefoon en deze dan op te laden met een Waka Waka Power.

  Wat denk jij dat de beste oplossing is?

  Like

  1. Dat heb ik inderdaad ook, dat ik meteen alle brandende lampen zie.

   Je hebt inderdaad radiootjes op zonne-energie, misschien ook wel op marktplaats?
   Waka Waka gaat best langzaam, pas als ‘ie in de volle zon ligt laad ie echt goed op.
   Maar elke dag je mobiel opladen gaat niet echt.

   Like

 3. Elektriciteit is echt wel een moeilijke als je al redelijk groen leeft.
  Hoe ging de wonderpan? Ik heb er ook over gedacht om er 1 te kopen maar alle informatie die ik erover las was gesponsord en dat vind ik niet zo’n betrouwbare bron.
  wel 2 tips: tosti’s kan je ook in de pan bakken. Je hebt dan wel meer olie nodig (maar eerlijk gezegd worden ze daar alleen maar lekkerder van). En er zijn veel handmatige hakmolens te koop. Wel van plastic maar je vindt ze ook wel tweedehands. Ik maal er ook noten mee fijn is weer wat spiertraining ;-)
  Koud douchen is niet aan mij besteed.

  Like

  1. Wonderpan ging een paar keer mis, je moet de deksel wel echt dichtlaten totdat ‘ie is afgekoeld, anders knapt de deksel. Maar wel meteen een gratis nieuwe deksel gekregen gelukkig.
   Voor de rest doet ie het heel goed! Maak er goede vegan taarten mee. Binnenkort weer eens mee experimenteren.

   Een handmatige hakmolen heb ik inderdaad, maar het lukt me niet echt om er goed mee te hakken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s