Hoe meer ik wildpluk, hoe enthousiaster ik word. Deze week ontdekte ik roze winter postelein, heermoes, magnolia bomen en paarse dovenetel.
Er is maar plek voor twee wildpluk exemplaren per week, vandaar vandaag: daslook en klein hoefblad. Hebben jullie al iets wilds ontdekt?

Daslook is een oud inheems kruid en is de voorloper van de knoflook, die later gecultiveerd is. Verwar de daslook niet met het giftige lelietje van dalen. Ruik altijd even goed, ruik je knoflook dan zit je goed. Daslook staat op de lijst van Beschermde planten van Nederland. Het is niet toegestaan om daslook te plukken, dus als je je netjes aan de regels wilt houden kun je ze beter kopen en in je tuin zetten. Het is wel een enorme woekeraar.
Geschiedenis: De Daslook werd door onze Germaanse voorouders geassocieerd met de beer, men dacht dat de beer zijn kracht aan dit kruid te danken had en als mensen Daslook aten zouden ze zeker ook berenkracht krijgen.
De plant werd in 1608 door de Vlaamse botanicus Dodonaeus beschreven in zijn Cruydeboeck. Sinds eeuwen is het daslook geen onbekende in de geneeskunde. De plant werd aangewend bij darminfectie, als anti wormmiddel en vooral bij verkalking van bloedvaten. In de volksgeneeskunde werd hij als een soort panacee beschouwd. Een oud gezegde luidt: “Eet prei in maart en daslook in mei, dan is men het hele jaar dokter vrij.”
Vroeger streek men met daslook over de borst om zich tegen heksenaanvallen te beschermen.
Geneeskrachtig: Gaat hypertensie tegen. Is een zwak vaatverwijdend middel, goed bij aderverkalking en alle hartkwalen. Ook bloedzuiverend daarom een positieve uitwerking bij een aantal huidkwalen. Ook bij problemen met de luchtwegen.
Toepassing: De stengels zijn goed om te wokken, de bloemen in salade, bollen gekonfijt en het blad voor salade en pesto.
Zodra het blad verwelkt is kan je de knolletjes, die lijken op knoflook teentjes, gebruiken in salades. Na de de zomer kan je de bol voor hetzelfde doel gebruiken. De smaak van daslook ligt tussen milde bieslook en sterke knoflook, maar is subtieler.
Extra: In dorpen in en om het Mecsekgebergte in Hongarije worden eind maart of begin april daslook-festivals (medvehagyma-fesztivál) georganiseerd. Hier worden maaltijden aangeboden waarin daslook is verwerkt. De honing van de daslookbloemen wordt in Hongarije als specialiteit verkocht.
Van veraf lijkt het alsof je een paardebloemen ziet staan, als je dichterbij komt zie je het verschil.
Daarom wordt deze plant ook wel ‘naaktbloeier’ genoemd.
Klein Hoefblad is in staat om chemisch vuil op te nemen en te vernietigen, pas dus op waar je de plant oogst.
Geschiedenis: Klein hoefblad werd vroeger gebruikt tegen tbc en gold als goed middel tegen silicose. De Romeinse auteur Plinius beval in de 1e eeuw aan de bladeren te roken en de rook in te ademen tegen hoesten. Culpeper schreef in de 17e eeuw klein hoefblad en vlier voor bij koorts en de siroop bij droge hoest en kortademigheid.
Engelse plattelanders schraapten vroeger de donzige onderkant van de bladeren af om er vuur mee aan te maken.
De Romeinen gebruikten de plant als genotmiddel door deze te roken in pijpjes.
Geneeskrachtig: De bladeren van Klein Hoefblad zijn aan de onderkant donzig behaard. Men dacht vroeger dat dit een teken van boven was en dat het kruid dan een helende werking op de huid en de slijmvliezen zou hebben. Hier is onderzoek naar gedaan en dit feit blijkt te kloppen: Naast de positieve werking op de binnenhuid en slijmvliezen van de luchtwegen, helpt het kruid tevens bij huidklachten: Bij eczeem, zweren en insectenbeten werd een papje van het kruid op de huid bevestigd. (bron)
Ook werkt het tegen hoesten als je een thee maakt van de bloemen of het blad.
Je kunt er een kompres mee maken voor gewichtspijn of reuma.
Toepassing: – De bloemknoppen en de jonge bloemen kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Ze smaken een beetje naar anijs
– Van de bloemen kun je klein hoefblad gelei maken
– De jonge bladeren kun je toevoegen aan salades of soepen of koken als groente. Ze hebben een bittere smaak, tenzij je ze na het koken goed afspoelt.
– Van de (gedroogde) bladeren en bloemen kun je thee zetten (smaakt een beetje naar drop)
– Als je de bladeren droogt kun je ze gebruiken in een kruidenzout
– De wortel van klein hoefblad kun je versuikeren door het lange tijd in siroop te bewaren met als resultaat een natuurlijk snoepje. (in hoest snoepjes zit klein hoefblad vaak ook verstopt)
– Het blad wordt ook wel outdoor-wc papier genoemd :-)