Paardenbloem-pruimen voorjaars Tapas


Dit recept is bedacht en geschreven door Sofie van Verse Aarde

Zodra ik de paardenbloemen zag bloeien nodigde het mij direct uit om hier iets mee te gaan doen. Ze ruiken zo heerlijk naar het voorjaar en naar de limonade die ik vijf jaar geleden voor het eerst maakte.
(paar handen vol van de gele paardenbloem blaadjes en een halve citroen in plakjes even koken in een liter water  – een nacht laten trekken– door een doek zeven en opkoken met suiker – of meteen in appel-diksap koken en trekken en zeven en weer opkoken voor de appel paardenbloem diksap)

En ik vond deze week niet alleen paardebloemen.
Tijdens mijn wandeling liep ik langs de boomkwekerij aan de rand van Appelbergen (Glimmen) en hier is de hele bodem bezaaid met winterpostelein!
Tenslotte nog een beetje speenkruid wat zo tussen de blaadjes in het bos ontluikt, allemaal heerlijke ingrediënten voor voorjaars-tapas.

20 gram gele paardenbloem blaadjes
125 gram gedroogde pruimen
theelepel appelazijn/citroensap
80 gram hazelnoten
Winterpostelein/speenkruid/bieslook/daslook/veldkers/paardenbloemetjes etc.

En als extra toevoeging iets gerookt of pittigs dacht ik. Ik ging voor oesterzwammen met een uitje, gestoofd in een klein beetje tamari met gerookte paprikapoeder.

De hazelnoten kunnen fijn gemalen worden tot een meel achtige substantie. Doe dit meel even in een aparte kom. Dan doe je los van de hazelnoten de gedroogde pruimen met de paardenbloemen en een theelepel appelazijn in de keukenmachine.
Zodra het een mousse is, gaat het hazelnotenmeel er bij.

Vervolgens wordt het een deeg-achtige substantie. Vorm dit deeg tot een rol (ongeveer zo dik als een komkommer) en snij het dan in plakjes (soort dikke damschijven). Deze plakjes even op een bord uitleggen en in de vriezer om koud/stijf te worden (maar de koelkast kan ook, dit duurt wat langer).

Zodra het na een half uur iets harder is kun je de plakjes uitrollen tot kleine pannenkoekjes. Voor het uitrollen, rolde ik het tussen bakpapier, daar blijft het niet zo aan vast plakken.

Deze pannenkoekjes gebruik je om gemakkelijk de lange stelen van de winterpostelein (of iets anders) in te rollen, met nog wat gerookte oesterzwammen…
– Wrap the spring

avoorjaarstapas_2

3 gedachtes over “Paardenbloem-pruimen voorjaars Tapas

 1. Allesminder

  Je kunt van de paardenbloemen niet alleen siroop maken maar ook gelei is ook erruuuggg lekker op een broodje of als je iets wilt zoeten.
  De suiker van de siroop vervang ik door bio honing, krijg je na verloop van tijd wat bezinksel op de bodem maar even schudden en het is weg.
  Als je het goed maakt blijft het een paar jaar goed als het zo uitkomt!

  Like

   1. Allesminder

    Honing is voor de siroop en voor de gelei gebruik in geleisuiker speciaal.
    Ik wil het nl lang goed houden en houd niet van teveel zoet in de jam of gelei.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s