Recept: Daslook of veldkers tapenade

Geschreven door Sofie van Verse Aarde

“Eet prei in maart en daslook in mei, dan is men het hele jaar doktervrij.”

Voor de puristen onder ons, maar tevens de fijnproevers, komt hier het uiterst simpele doch doeltreffende recept van daslook tapenade. De daslook is een beschermde wilde plant, maar als hij ergens goed gedijt dan presenteert hij zichzelf in overvloed. Het is een half schaduwplant, groeit graag op vochtige grond en verspreidt zichzelf met bolletjes onder de grond. Het bolletje is te eten als knoflook, het blad is heerlijk pittig (knoflook/prij achtige smaak) en wanneer hij begint de bloeien heeft het blad iets minder smaak, maar zijn de bloemen pittige knoflook-bommetjes. De smaak en voedingsstoffen komen rauw het beste tot z’n recht. Ik ben fan! En hij is tevens prachtig! Verward de daslook niet met het giftige lelietje van dalen, deze is giftig. Ruik altijd even goed, wanneer de knoflookachtige geur je bedwelmt, dan weet je het! In het volgende recept kan je ook de daslook omruilen voor de veldkers die nu veel te vinden is.


100 gram zonnebloempitten
100 gram daslook/veldkers (of een combi)
halve appel
theelepel zeezout (gebruik van iets grover zeezout is ook heel lekker)
drie eetlepels water

Allereerst: rooster de zonnebloempitjes in een droge pan goudkleurig.
Dan de tapenade, In de keukenmachine gaat het natuurlijk uiterst simpel, maar met een grote grove vijzel gaat het ook. Eerst maak ik de daslook met de appel en water redelijk fijn, en dan gaan de zonnebloempitjes en het zout erbij. Ik maal het niet te lang, dan heeft het die heerlijke crunchy bite.

Pittig, fris en een ongelooflijke superfood.

Deze tapenade is lekker op toastjes, door de pastasalade of door de pastasaus, heerlijk in de sushi en op een broodje (met of zonder tahin!) etc.
Wel is hij het lekkerste zo vers mogelijk!

daslooktapenade_forweb2

 

2 gedachtes over “Recept: Daslook of veldkers tapenade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s