Permacultuur: Eetbaar Park Den Haag

Mijn eerste kennismaking met permacultuur was vier jaar geleden in het Eetbaar Park.
In die tijd zette ik de eerste stappen naar een groener leven. Om te ervaren hoe het is om zonder koelkast te leven ging de koelkast een week uit, ook probeerde ik een maand geen afval te produceren en werd plantaardig eten mijn nieuwe eten.
Het Eetbaar Park bood mij een plek om andere groene mensen te leren kennen en een andere manier van leven te ontdekken.
Eenvoudig, één met de natuur en samen met anderen.

Zondag bezocht ik deze plek weer na vier jaar afwezigheid tijdens een rondleiding.

Zes jaar geleden zijn er twee Eetbare Parken in Den Haag opgezet. Dit in het kader van Foodprint, een bijzonder 3-jarig project over de voedselvoorziening in de stad. Bedacht door de Britse kunstenaar Nils Norman, die in de praktijk wilde uittesten wat een ecologische ontwerpmethode als permacultuur kan betekenen voor Den Haag. Een kunstwerk dat groeit en bloeit en heerlijke groente en fruit oplevert.


De rondleiding begon bij het Eetbaar Park Nut & Genoegen, een tuin van bijna 1100 m2. Een tuin vol frambozen, aardbeien, en aardperen. Maar ook kardoen, vlier, sleedoorn, snijbiet en zelfs een ‘superfood’ goji bessen struik.

(klik op de foto’s om ze groter te bekijken)

plattegrond-ontwerp-ep1-i

 Door naar het Zuiderpark, een park van 800m2 met een opvallend paviljoen.

Ontworpen door ORIO (‘een onconventioneel architecten bureau) met een fundering van stoeptegels, dragende strobalen, muren van leem en stro en een groen dak. De bouw kun je op hier bekijken.

plattegrond-ontwerp-ep1-ii
De tuinen zijn een groot verschil met de volkstuintjes die naast de beide Eetbare Parken staan. De volkstuintjes bestaan uit rechte lijnen en rijtjes maar de Eetbare Parken zijn wild. Ze hebben ronde vormen, opgehoogde bedden en verschillende planten en struiken door elkaar.

Naast dat het prachtige tuinen zijn hebben ze een publieksfunctie: ze zijn bedoeld als informatiepunt voor permacultuur en duurzaamheid. Het is een plek om te experimenteren, om ervaring op te doen met permacultuur en om te inspireren.

IMG_4875
De rondleiding was bijzonder inspirerend. Ik schreef vele bladzijdes met interessante weetjes, nieuwe planten en informatie. Maakte tientallen foto’s en had vooral een hele mooie dag. Achterop mijn OV-fiets ging rozemarijn, salie en daslook en met-zonder jas en een glimlach fietste ik naar het huis van een vriendin, waarmee ik ’s avonds naar een concert ging.

Woon je in (de buurt van) Den Haag? Mis deze mooie plekjes niet.
Ze organiseren workshops, lezingen en rondleidingen. Ook kun je er vrijwilliger worden.
Vooral de tuin bij Nut & Genoegen heeft te weinig vrijwilligers waardoor er veel werk blijft liggen.
Op vrijdag van 13.00 – 17.00 kun je meehelpen op de tuin in het Zuiderpark, op de tuin bij Nut & Genoegen is er elke maandagmiddag 13:00 tot 16:00 & donderdag 10:00 tot 16:00 een tuindag.
https://eetbaarpark.wordpress.com

Over het project is een boek geschreven: Eetbaar Park

Het Eetbaar Park  – Nut & Genoegen

Het Eetbaar Park – Zuiderpark

 

Een gedachte over “Permacultuur: Eetbaar Park Den Haag

  1. chlorofyl

    Wat een mooi initiatief! Helaas woon ik niet echt in de buurt van Den Haag en kan ik er dus niet vrijwilliger worden, maar het lijkt me wel leuk om deze parken eens te bezoeken :)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s