Eenvoudig, één met de natuur en samen met anderen.
Zes jaar geleden zijn er twee Eetbare Parken in Den Haag opgezet. Dit in het kader van Foodprint, een bijzonder 3-jarig project over de voedselvoorziening in de stad. Bedacht door de Britse kunstenaar Nils Norman, die in de praktijk wilde uittesten wat een ecologische ontwerpmethode als permacultuur kan betekenen voor Den Haag. Een kunstwerk dat groeit en bloeit en heerlijke groente en fruit oplevert.
De rondleiding begon bij het Eetbaar Park Nut & Genoegen, een tuin van bijna 1100 m2. Een tuin vol frambozen, aardbeien, en aardperen. Maar ook kardoen, vlier, sleedoorn, snijbiet en zelfs een ‘superfood’ goji bessen struik.
(klik op de foto’s om ze groter te bekijken)

Naast dat het prachtige tuinen zijn hebben ze een publieksfunctie: ze zijn bedoeld als informatiepunt voor permacultuur en duurzaamheid. Het is een plek om te experimenteren, om ervaring op te doen met permacultuur en om te inspireren.
De rondleiding was bijzonder inspirerend. Ik schreef vele bladzijdes met interessante weetjes, nieuwe planten en informatie. Maakte tientallen foto’s en had vooral een hele mooie dag. Achterop mijn OV-fiets ging rozemarijn, salie en daslook en met-zonder jas en een glimlach fietste ik naar het huis van een vriendin, waarmee ik ’s avonds naar een concert ging.
Ze organiseren workshops, lezingen en rondleidingen. Ook kun je er vrijwilliger worden.
Op vrijdag van 13.00 – 17.00 kun je meehelpen op de tuin in het Zuiderpark, op de tuin bij Nut & Genoegen is er elke maandagmiddag 13:00 tot 16:00 & donderdag 10:00 tot 16:00 een tuindag.
https://eetbaarpark.wordpress.com
Over het project is een boek geschreven: Eetbaar Park
Het Eetbaar Park – Nut & Genoegen
Het Eetbaar Park – Zuiderpark
Wat een mooi initiatief! Helaas woon ik niet echt in de buurt van Den Haag en kan ik er dus niet vrijwilliger worden, maar het lijkt me wel leuk om deze parken eens te bezoeken :)
LikeLike