Welkom bij een nieuwe aflevering van wildplukken met Groene Avonturen.
Vandaag behandelen we veldkers en de alom bekende madeliefjes.
Hebben jullie de vogelmuur en veldzuring deze week al ontdekt?
Deze week ontdekte ik middenin een woonwijk kraailook, een wilde looksoort die lijkt op bieslook.
Hierover meer in een volgende wildpluk woensdag.

Veldkers
Als je de veldkers eenmaal weet te herkennen zie je ‘m overal.
Hij ontkiemt als het kouder wordt en groeit in de winter/lente, waardoor je zelfs in de winter
een verse wildpluk salade op tafel kunt toveren.
De veldkers wordt in de volksmond wel ‘springzaad’ genoemd, bij de minste aanraking schieten de zaden een heel eind weg.
Gezondheid: Veldkers bevat vitamine A en C (vooral in de bladeren), daarnaast bevat het ook de volgende voedingstoffen calcium, ijzer, magnesium, beta caroteen, diverse antioxidanten en zwavel.
Eetbaar: Het blad is lekkerder als er nog geen of weinig bloemetjes in het plantje zijn. Zodra de witte bloemetje uitgebloeid raken wordt het blad taai, en vind je met regelmaat witte puntjes aan de onderkant van de blaadjes.
Toepassing: Er zijn talloze mogelijkheden: rauw door een salade, op brood of door een smoothie, door de soep of stamppot. Ook kun je er een pesto van maken of thee van trekken.
Je kunt de bladeren drogen om later te gebruiken. Ook kun je het zaad toevoegen aan je meel als je brood gaat bakken.


Madeliefjes
Madeliefjes, madeliefjes. Volgens mij weten jullie ze wel te herkennen toch?
Eetbaar: Bloemen die nog in de knop zitten of slechts gedeeltelijk zijn geopend, smaken nootachtig. Een geheel geopende bloem smaakt ietwat bitter.
Toepassing: Je kunt ze rauw of gekookt eten. In een salade of stamppot, op je brood of in de soep.
Als je gesloten madeliefjes plukt openen ze zich weer in de soep. In de natuur sluiten ze zich als het regent of als het donker wordt en ’s ochtends openen zich weer.
Ook kun je er thee van zetten (ongeveer 3 madeliefjes per kop thee) of of drogen en het hele jaar thee van maken.
Als de bloemknoppen zuur worden ingelegd, dan kunnen ze ook als vervanging voor kappertjes worden gebruikt.
Geschiedenis: In de Middeleeuwen gebruikte men madeliefjes-salade om de stoelgang te regelen. Ook het gebruik voor de lever en als bloedzuiveringskuur in het voorjaar was bekend. De wond helende en ontstekingsremmende eigenschappen werden door Romeinse soldaten gebruikt door wonden te behandelen met een aftreksel van madeliefjes en ook werd op de verse blaadjes gekauwd om mondontstekingen en aften te bestrijden.
Het werd vroeger veel toegevoegd aan hoestdrankjes voor mensen met een zwak hart omdat de madelief het hart zou ondersteunen.
Geneeskrachtig: In de homeopathie wordt het madeliefje gebruikt om problemen met de huid te behandelen, zoals huidontstekingen met jeuk en eczeem. Je kunt madeliefjes gebruiken bij kleine (schaaf)wonden, kneuzingen en verstuikingen. Een paar blaadjes kneuzen en op de pijnlijke plek leggen. Eventueel vastplakken met een pleister of bedekken met een gaasje.
Madeliefjes bevorderen de bloedsomloop (winterhanden- en voeten) en werken bloeddruk verlagend. Ze kunnen helpen bij huiduitslag, vooral als die oorzaak vinden in leverproblemen. Ze bevorderen wondgenezing en gaan ontstekingen tegen . Verder kan men ze onder andere in zetten bij gebrek aan eetlust, infecties aan de luchtwegen, hoest, slijmvliesontstekingen, bronchitis en voorhoofdholte-ontsteking. De thee helpt ook bij lusteloosheid en slapheid. Uitwendig helpen ze ook bij spierpijn en verstuikingen.
Leuk! Nooit geweten dat je madeliefjes kon eten… ;-)
LikeLike
Leuk om achter te komen hè, zo kun je in het park picknicken en meteen je salade versieren met madeliefjes :)
LikeGeliked door 1 persoon
Als je gesloten madeliefjes ( als het bloemetje dicht is niet de knop)in je soep legt gaan ze door de warmte open, erg leuk voor kinderen en volwassenen.
De meesten staan verbaast te kijken als zo’n bloemetje open gaat in hun soepkom.
Je hebt een leuke blog!
LikeLike
Jaaa, zo leuk! Ik ga het binnenkort eens proberen.
LikeLike
Ik was die veldkers in de tuin helemaal vergeten. Door je blog deed ik ze meteen door de salade.Bedankt voor de informatie.
LikeLike
:D Smaakte het lekker?
LikeLike
Je kan madeliefjes eten? Awesome! Zo blij dat je dit gedeeld hebt 😄 Nu zoeken naar een plek waar de hondjes er niet over geplast hebben 😉
LikeLike
Hahah, ja daar moet je wel voor oppassen inderdaad.
LikeLike
Pingback: Recept: Daslook of veldkers tapenade – Groene Avonturen