Challenge ‘Zonder Afval’ uitslag

Vandaag kijk ik terug naar de challenge van deze maand: een maand geen afval produceren. Zoals je ziet is dat niet gelukt, maar kritischer ben ik wel geworden.
Voorheen kocht ik nog wel eens iets op het station, verpakt in plastic. Of als ik te lui was kocht ik boodschappen bij de Albert Heijn. Boodschappen doen bij de Albert Heijn is zo-goed-als verleden tijd. Ik wil namelijk biologisch (oke, dat is nog te overzien), verpakkingsvrij én lokaal. Ha, Marin, dat wordt wel lastig zo in de supermarkt.

IMG_4066-2kopie
Een analyse van Week 1 & 2
In de eerste twee weken at ik iets vaker dan anders in een restaurant of dronk ik kopjes koffie in de stad. Je krijgt eigenlijk overal een servet bij als je ergens eet en als je een taartje mee wil nemen zit ‘ie voordat je het weet in aluminiumfolie. Dit al zeggen voordat je gaat eten (‘ik leef zonder afval, geef mij maar geen servet’), daar heb ik niet altijd zin in. Gelukkig zijn servetten weer prima te hergebruiken/recyclen.
Verder at ik paaseitjes en ging ik uit. (plastic beker en frietbakje staan niet op de foto)

IMG_4464kopieklein
Een analyse van Week 3 & 4
Het had zo mooi kunnen zijn, zo zonder die grote plastic zoete aardappel verpakking, maar soms ben ik gewoon te lui. Ik woon op 20 minuten fietsen van de stad en om nou 40 minuten te gaan fietsen voor zoete aardappels van de markt, uh.. die dag even niet.
Tijdens uitgaan kocht ik een plastic waterflesje (niet op de foto) en een wijntje in een plastic beker. Uitgaan en geen afval produceren is een lastige, behalve als je je eigen waterfles meeneemt. Een week later heb ik dit tijdens een concert gedaan, wat geld, afval en een kater scheelde.
Verder was ik benieuwd naar de Clif energie repen bij de Albert Heijn en gebruikte ik bouillon in een soeppie. (de volgende keer maak ik ‘m gewoon weer op smaak met zout/peper en kruiden.

IMG_4480kopie
(pot van 16 centimeter)
Dit is het restafval van de maand Maart.
Ik kwam er vandaag achter dat ik het aluminium nog naar de milieustraat kan brengen. Ik zie het al voor me: kom ik daar met mijn 2 stukjes aluminiumfolie, lief!
Ik zal ze apart gaan bewaren en misschien eens kijken of mijn ouders ook vaak aluminium weggooien.
Die zoete-aardappel verpakking neemt trouwens wel enorm veel ruimte in, de volgende keer toch maar die 40 minuten fietsen Marin.

Ik ben er content mee. Mooi om eindelijk eens goed te zien wat ik nou precies produceer.
En juist door alles te sparen ben ik nog kritischer geworden. Ook als ik bij mijn ouders ben en boodschappen doe is het met minder verpakking. Soms moet ik daar vier verschillende winkels voor af of fiets ik daardoor kilometers om, maar dat maakt het ook wel weer een leuke sport.

Wat ik precies eet op een dag zodat ik geen verpakkingen hoef open te maken dat hoor je maandag in een nieuwe post.

Ik blijf doorgaan met mijn verpakkingsvrije challenge en probeer elke maand een foto van mijn afval te plaatsen in de Dagboek post. Zoals het nu lijkt zullen het twee vuilniszakken per jaar worden. Wauw, dat zou wat zijn!

Hoe gaat het bij jullie? Maken jullie al stappen?
Of staan jullie nog helemaal aan het begin, en vind je het moeilijk om te beginnen.

 

9 gedachtes over “Challenge ‘Zonder Afval’ uitslag

 1. Gezond Groen en Gelukkig

  Heerlijk om te lezen dank je wel dat je het wilt delen. Ik ben 14 Maart begonnen met minder afval te produceren, en energievriendelijker te leven. (bv groene energie) Dit soort Blogs, jou verhalen stimuleren mij enorm. Te weten dat ik niet de enige ben die bewust met het afvalprobleem wilt omgaan. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik momenteel meer afval heb dan jij. We zijn dan wel met z’n tweeën. En de spullen die ik nog in huis heb maak ik eerst op. Ik vind het een soort sport om verpakkingsvrij in te kopen, zit er een verpakking om dan hoef ik het gewoon niet, is ook wel weer makkelijk. Liefs Marianne

  Like

 2. Hoi Marin, interessant om te lezen! Ben er momenteel ook erg mee bezig om mn afval te vermiinderen. Best confronterend, eens je je vuilbak analyseert zie je oooveral afval!
  Daardoor lijkt het soms zo zinloos. Ik weet dat het dat niet is! Alleen al voor mezelf vind ik het fijn om afval te verminderen. Maar toch is het leuk om te zien dat er ook anderen mee bezig zijn: dankjewel!

  Like

 3. gelukkignatuurlijk

  Leuk om via foto’s je afval te zien. En wauw, maar 2 vuilniszakken per jaar!

  Wij zijn wel al het afval aan het scheiden en komen dan uit op 1 zak met plastic afval per 2 weken…Ik ben nu aan het kijken waar het precies aan ligt en het zijn vooral de groente in zakjes. Bijvoorbeeld sla. Terwijl je dit ook gewoon als een krop sla kan kopen (zonder verpakking). Ik ben ook op zoek naar grootverpakkingen met rijst omdat we zowat elke 2 weken een leeg doosje rijst bij het afval hebben. Zo proberen we stap voor stap te minderen.

  Like

 4. Allesminder

  Het blijft ook hier moeilijk en aan de andere kant kijk ik ook naar mijn portemonnee.
  Het word minder maar het gaat tergend langzaam, maar het gaat de goede kant op, ook hier eten we zoveel mogelijk biologisch.
  Het zal wel veel schelen als er groente uit de tuin gaat komen.

  Like

 5. chlorofyl

  Wat leuk om te zien hoe je die overwegingen maakt en respect voor je kleine hoeveelheid afval deze maand! Ik ben nog niet zo ver, maar wel in volle gang :). Inmiddels merk ik al wel dat voorbereiding echt key is: om 5 uur ’s middags hongerig boodschappen gaan is een slecht idee… dan heb je dus geen zin om 4 verschillende plekken af te gaan voor verpakkingsvrij eten. Verder heb ik nog niet voor alle producten een goede vervanging gevonden. Maar stapje voor stapje gaat het beter.

  Like

 6. Petje af hoor! Respect voor de minimale hoeveelheid afval, jee! Ik ben hierin echt een beginner, en het gaat stapje voor stapje. Je bent een fijne inspiratie om gewoon rustig door te gaan…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s