Recept: Rozemarijn Worteltaart

Blog door: Sofie van Rhijn

Pasen, paashaas… Dat vraagt natuurlijk om een worteltaart. Daarnaast kwam de buurvrouw aanzetten met een grote geurende bloeiende rozemarijnstruik.

Ik ben dol op wortels. Ze vervelen nooit. Mijn moeder waarschuwt me geregeld, dat als je te veel wortels eet, je huid oranje wordt. Slechts mijn haren zijn rossig, en daarnaast hou ik van de kleur oranje.


Dus volgt een heerlijke Rozemarijn Worteltaart:

400 gram havermeel (of 400 gram rijstmeel voor een iets luchtiger effect)
100 gram palmsuiker * (of dadels)
100 gram walnoten
1 flinke theelepel baksoda
1,5 eetlepel kaneel
0,5 theelepel zout
400 gram wortels
5 eetlepels appelmoes
eetlepel appelazijn
100 ml perensap of appelsap

200 ml appel of perensap
175 ml appelmoes
vijf eetlepels vlierbloesemsiroop
een flinke eetlepel Rozemarijn
3 eetlepels arrowroot

Verwarm de oven voor op 180C . Maal de havermout tot havermeel in de keukenmachine of gebruik gewoon meteen havermeel. Voeg de droge ingrediënten (havermeel, palmsuiker, walnoten, baksoda) bij elkaar, en hak de noten erg fijn. Voeg als je dat lekker lijkt nog een handje rozijnen toe. Wanneer je dadels gebruikt als zoetstof doe deze dan bij het natte gedeelte mee in de keukenmachine.

Rasp de wortels fijn, en meng met appelmoes, perensap en de appelzijn. Of doe het geheel in de keukenmachine.

Meng het droge met het natte gedeelte. Hup in de springvorm en in de oven ermee: 180C voor 50 minuten. Prik even met een stokje of hij gaar is. Als er niks meer aan de prikker blijft hangen dan kan de taart uit de oven. 

Maak ondertussen het appelmoes rozemarijn sausje voor tussen en op de taart. Meng de arrowroot door het sap, de vlierbloesemsiroop, appelmoes en de rozemarijn. Breng het mengsel langzaam aan de kook tot een lobbig sticky sausje…

Als de taart minimaal een uur uit de oven is, snij hem dan horizontaal voorzichtig open, besmeer hem met het sausje en doe het zelfde met de bovenkant. Ye! een Rozemarijn Worteltaart!

* Mijn zoektocht naar een natuurlijke & gezonde lokale suiker heeft nog niet veel opgeleverd, naast appel- of perendiksap. Ik heb nog altijd het idee om een suikerbiet in een slowjuicer  te doen, in te koken, te drogen en tadaa; zo simpel is het toch?

Maar voor nu gebruikte ik palmsuiker. Als je wat sneller last hebt van suikerdips en tops is palmsuiker of kokosbloesemsuiker (het verschil ligt hem in een iets andere palmboom, en de één komt uit de palm en de ander uit de bloesem) een goede complete suiker. de calorieën van palmsuiker worden namelijk erg langzaam door de bloedbaan geabsorbeerd, daarnaast bevat palmsuiker nog al zijn nuttige voedingsstoffen. Als je voor palmsuiker kiest is de palmsuiker van Masarang (de Nieuwe band) erg duurzaam geteeld & compleet met voedingsstoffen.

verseaarde-rozemarijn_worteltaart_forweb

 

6 gedachtes over “Recept: Rozemarijn Worteltaart

  1. Martin

    Voor de palmsuiker of welke andere suiker dan ook, gebruik ik altijd oerzoet (bij de bio-winkel). Dit is NIET geraffineerde gedroogde rietsuikersap. Je kunt het dan ook niet gebruiken om te caramelliseren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s