Challenge April: Elektriciteit

Op Instagram en Facebook heb ik jullie gevraagd naar nieuwe challenge ideeën.
Jullie ideeën: lokaal eten (staat op de planning voor Juni), dumpster diven, elke dag zwerfafval opruimen (dit wordt de Mei challenge) tot binnen moestuinieren of elke dag een tekening maken van iets wat je blij maakt. Leuk! Als jullie nog andere leuke challenges weten, ik hoor het graag.
Deze maand ga ik voor het kritisch bekijken van mijn elektriciteitsverbruik.

De huidige stand van zaken, qua elektriciteit/gas gebruik ik:
– 1 laptop die elke dag wordt opgeladen
– iPhone, elke dag opladen
– Ik gebruik de lampen in de wc, in de douche, in de keuken en in mijn kamer
– Waterkoker (van de woongroep), 2x per dag (het hete water bewaar ik in een thermosfles)

– De oven gebruik ik gemiddeld 1x per week (voor koekjes/’patat’, pizza etc.)
– De keukenweegschaal gebruik ongeveer 1x per week
– De verwarming staat alleen aan als ik bezoek krijg
– Elektrische koffiemolen gebruik ik 1x per week (koffiebonen, havermout en lijnzaad malen)
– Staafmixer, deze gebruik ik ongeveer 1x per week
– 1 camera met batterijen die 2x per maand worden opgeladen
– 1 flitster met batterijen 
– Een e-reader, 2x per maand wordt ‘ie opgeladen
– De wasmachine gebruik ik 2x per maand
– Een supersonische naaimachine, die maar liefst 1x per jaar wordt gebruikt

Verder ga ik met de trein (2 a 3x per week) en kijk ik af en toe tv bij mijn ouders.

IMG_3717-2
Mijn kamer heeft vele voordelen, maar het enige nadeel: het is een donker hol.
Licht heeft het al snel nodig. Ik ga kijken wat de opbrengst van (tweedehands) kaarsen is, kunnen deze een lamp vervangen?
Ook ga ik op marktplaats op zoek naar een zonne-energie lamp. 
Ik merk dat ik vaak uit gewoonte op de wc en in de douche een lamp aan doe, terwijl de ruimte licht genoeg is. Eens kijken of ik dit kan doorbreken.

IMG_3923
Gas en elektriciteit gaan deze maand voor mij even op één hoop.
De oven (die werkt op gas) ga ik deze maand niet gebruiken, de oplossing: de Wonderpan, een pan waarin je zelf brood, taarten en koekjes kan bakken op het gasfornuis. Hierdoor wordt er maar 1 pitje gebruikt, in plaats van dat de hele oven moet worden opgewarmd. Ook ga ik door met de hooikist methode, je kookt de bonen/granen 1/4 van de tijd en laat ze een paar uur door garen in een slaapzak/dekbed.
De staafmixer laat ik links liggen, ik heb een hand-keukenmachine die ik wat vaker ga gebruiken.
Ik heb een tijd zonder koelkast geleefd. Nu ik in een woongroep woon waar de helft van de koelkast voor me is gereserveerd ben ik weer om, maar dat ik prima zonder kan, dat weet ik nu.
Deze maand ga ik uittesten of je een koelkast kan maken door een gat in de grond met daarin een pot.
De verwarming blijft uit. Een plaid en twee paar sokken doen wonderen. én gelukkig is het lente, de temperaturen worden steeds beter. 

IMG_3937

Mijn grootste energievreter is mijn laptop. Schrijvers hadden vroeger ook geen laptop, dus ga ik wat vaker lekker oldskool schrijven met pen en papier. Dit geeft me vaak ook veel meer energie dan de hele tijd tegen een scherm aan te kijken. 
Ik wil mijn laptop maximaal één keer per dag opladen, al slaat dat eigenlijk nergens op want hij kan iets van 8 uur zonder stroom. Oke, nog beter: 1x opladen en 2 dagen gebruiken. Dit kan niet elke dag maar op de meeste dagen is dit denk ik prima te doen.

Als laatste ga ik deze maand alleen koud water gebruiken, zodat het geliefde water niet voor mij hoeft te worden opgewarmd. Maar volgens mij doe ik dit onbewust al. 

Ik ga marktplaats en de kringloop afspeuren voor een koffiemaler, een zonne-energie lamp, een vijzel en een handnaaimachine.

En ik ga me verdiepen in zonne-energie, wat is er mogelijk in een huurhuis? Hoeveel ben je hiervoor kwijt? Zijn er eenvoudige zonne panelen en zijn die er ook tweedehands?

Ik heb er zin in!

Doen jullie met me mee?
Ik zal binnenkort een basis-stappenplan posten, voor de eerste stappen in minder elektriciteit verbruik.

13 gedachtes over “Challenge April: Elektriciteit

 1. Nu het terug zonniger wordt (hopelijk) kan je ook zonneladers voor elektronica gebruiken. Zo laad ik mijn telefoon en ebook op als ik buiten ben. Het laadt niet zo goed als via het stopcontact maar alle beetjes helpen.

  Like

 2. Ik heb de meeste elektrische apparaten al uit de keuken verbannen, op de staafmixer na, die gebruik ik dagelijks en vind ik toch wel heel handig. Maar er zou nog wel meer weg kunnen: bonenmaler, koffiezetapparaat, oven… Daar wordt nog over nagedacht! En stofzuigen doe ik bijna niet meer; we hebben overal gladde vloeren, dus met de bezem. Gelukkig hebben we een huis waar heel veel licht binnenkomt, dus de lampen hoeven pas lekker laat aan, en dan ook alleen waar we zijn en waar nodig. In Denemarken hebben we een Waka-Waka-base om onze laptops en telefoons mee op te laden, en (zak)lampjes voor als we in het donker naar de schuur moeten… Ideaal ding!

  Like

  1. Klinkt goed! Wat een idee, die Waka Waka base!
   Hoe werkt dat met de laptop, hij werkt alleen via usb toch?
   Ik zit er over na te denken om die aan te schaffen. Maar ik wacht er denk ik even mee, de laatste editie is net uitverkocht.

   Like

 3. loenaaraya

  Elektriciteit… Wow dat is echt een hele stap. Zo ver zijn we nog niet. Maar je idee om stappen te zetten en zo na te denken over je ecologische impact. Je bent alvast een inspiratiebron voor me :)

  Like

 4. Eva

  Ik vind dit altijd wel interessant. Ik ben zelf ook wel zuinig met de energie.

  Wat ik me afvraag: waarom maak je geen gebruik van de koelkast van de woongroep? Die staat toch al aan en met z’n allen een koelkast delen is zuiniger dan in je eentje een koelkast hebben. Pas als je in je eentje woont, lijkt het me pas rendabel om een alternatief ervoor te vinden.

  En hoe ga je het eigenlijk doen met douchen? Gebruik je dan ook koud water?

  Like

  1. Ik maak inderdaad nu gebruik van de koelkast. Zo dacht ik er precies over, als ‘ie toch al aanstaat, waarom dan niet gebruiken. Ik ben wel van plan om een buiten-koelkast te maken, meer om het een keer uit te proberen (nu ik eindelijk een tuin heb)
   Yes, koud douchen inderdaad. Lekker verfrissend :D

   Like

 5. suus

  Ik vind dat je al weinig stroom gebruikt goed bezig! Je hebt ook een soort campingdouche (zwarte zak) die hang je in de zon en dan heb je na een paar uur een heerlijke warme douche

  Like

 6. Hey Marin, over je waxine lichtje, eigenlijk is hij vrij simpel. Als je licht produceert produceer je vaak ook warmte. Een waxinelichtje produceert relatief veel warmte, en weinig licht (voel maar). Een led is redelijk omgekeerd, die produceert weinig warmte en veel licht.

  De wet van behoud van energie stelt simpel dat er nooit energie verloren kan gaan, dus als je een waxinelichtje brandt, verbrand je de parafine, die je om zet in warmte en licht. Daar ontkom je niet aan, ook bij LED niet. Maar LED is eindeloos veel efficienter (er zijn veel blogs op het internet die je vertellen over waxineverwarmers of waxine led lampen en dat je er veel mee kan).

  Electriciteit is erg waardevol omdaat het eenvoudig te transporteren en produceren is, energie opgewekt met een windmolen of zonnepaneel kan erg duurzaam zijn. Het kan een stuk slechter voor het milieu zijn om electriciteit te vervangen door een andere energiebron, bijvoorbeeld gas, maar het moeilijke van electriciteit is dat het erg afhankelijk is van de bron (die we vaak op afstand hebben).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s