De Koelkast

Foto: Jihyun Ryou

Van april tot oktober 2015 stond in huize Leus de koelkast uit. Begonnen als experiment, zoals al mijn gekke gewoontes beginnen, maar door enthousiasme zeven maanden volgehouden. In november verhuisde ik naar een woongroep waar de helft van een koelkastje voor mij beschikbaar was. Gek genoeg wen je eraan, als ik nu terugkijk op mijn zonder-koelkast maanden vraag ik me wel eens af hoe ik het heb gedaan.

Elke week kook ik een voorraad bonen en graan, zodat ik elke middag een grote salade kan maken. Dit bewaren zonder koelkast is best lastig. En een maaltijd langer dan 1 dag bewaren is vrijwel onmogelijk zonder koelkast.
Voor die twee punten is een koelkast handig. Maar als ik nu weer in m’n eentje zou gaan wonen zou er geen koelkast in komen, dat niet. Zoveel staat er nu ook niet in, wat bonen/granen, een maaltijd van gister en dingen die eigenlijk prima zonder koelkast bewaard kunnen worden. (groente)
Wat ik sowieso nog wil uitproberen is de gat-in-de-grond koelkast. Het blijkt dat het een halve meter onder de grond altijd 7 graden is. Je graaft een gat, stopt hier een pot in en bedekt deze met een natte doek. Een andere optie is de pot-in-pot methode.

In de post van een jaar geleden staan tientallen tips om te overleven zonder koelkast.
Koel- en vriesapparatuur staan namelijk op de derde plaats in de rij van grootste elektriciteitsverbruikers in het huishouden. 1/6 van je verbruik gaat op aan de koelkast.

0f386-zonder2bkoelkast2b5

Is helemaal koelkast/vriezer-loos iets teveel van het goede? Hier een aantal koelkast/vriezer tips:
– Een gemiddelde koel/vries combinatie van acht jaar oud gebruikt jaarlijks 350 kWh (70 euro) aan stroom. Eentje van twintig jaar oud zelfs 500 kWh per jaar (100 euro)
Een nieuwe A+++ koelvriescombi verbruikt slechts 150 kWh per jaar (30 euro)
Kijk eens op marktplaats voor een tweedehands A+++ koelkast. Zelfs als je een spiksplinter nieuwe koopt is dit beter voor het milieu dan je oude energievretende koelkast.
– Probeer de vriezer zo veel mogelijk rijp- en ijsvrij houden, dit scheelt namelijk veel stroom.
– Ontdooi ingevroren producten in de koelkast, hierdoor verbruikt je koelkast minder stroom. (en stop geen warme spullen in je koelkast, hierdoor stijgt de temperatuur en kost het meer stroom om de koelkast te koelen)
– Kijk om de paar maanden de deurrubbers na: je mag geen vel papier tussen de dichtingen kunnen schuiven. Lukt dat wel, dan zijn de dichtingen versleten en zal je koelkast meer verbruiken. Ook de rubbers moeten geregeld worden afgewassen.
– Als je langer dan een week op vakantie gaat kun je de koelkast het beste leeg maken en hem uit zetten, wel de deur openhouden anders gaat het stinken.
– Probeer je koelkast niet té vol te gooien, hierdoor vergeet je wat er allemaal in zit en bederft er meer.
–  Voorkom dat de koelkast of vriezer onnodig hard moet werken. Plaats de koelkast niet direct naast een warm apparaat, zoals een oven of vaatwasser. En houd de achterkant van de koelkast stofvrij. Zo kan het apparaat goed blijven ventileren.
– Als de achterkant van een koelkast of vriezer schoon is werkt ‘ie 30% efficiënter.
– De plank boven de groentelade is het koudst, de deur en de groentela zelf zijn het warmst. Erg bederfelijke spullen zet je dus best net boven de groentelade.
– Alle groente en fruit uit warme streken (tomaat, paprika, aubergine, komkommer, avocado’s etc. verliezen smaak in de koelkast. Bewaar deze op kamertemperatuur.
– Bladgroente is een week houdbaar in een vochtige theedoek in de koelkast.
– Een koelkast hoeft niet kouder te staan dan 3-5 graden.

Hebben jullie een koelkast? Of nog koelkast/vriezer tips?

 

21 gedachtes over “De Koelkast

 1. desdevoogd

  Veel mensen bewaren brood in de koelkast. Dat is echt totaal niet nodig en het wordt zelfs sneller droog. Ook eieren hoeven niet gekoeld bewaard te worden.

  Like

 2. gelukkignatuurlijk

  Een gat-in-de-grond koelkast wil ik ook nog graag een keer uitproberen. Wij hebben een moestuin wat verder van huis en het zou wel leuk zijn als we op deze manier in de zomer koude drankjes kunnen drinken! De koelkast doen we liever niet weg, maar er zou zeker een kleinere kunnen komen. Deze is altijd maar voor de helft vol. De vriezer gebruiken we wel veel.

  Like

 3. Liesbeth

  Ik ben begin deze maand verhuisd naar een woongroep waar iedereen een eigen koelkast heeft. Omdat ik niet gelijk een koelkast beschikbaar had, én geïnspireerd door de blogjes hier, heb ik besloten om voorlopig even aan te zien of ik het zonder kan doen. So far gaat het prima, en ik vind het een leuk experiment. Een poosje zonder iets doen wat als zo vanzelfsprekend beschouwd wordt zet je wel aan het denken.
  Nu ik een beetje gesetteld raak denk ik wel dat het zonder koelkast minder efficiënt leven is: boodschappen doen en koken voor meerdere dagen tegelijk, in het weekend mealprep doen voor de rest van de week en restjes groenten/kliekjes bewaren om er een grote pan soep van te maken is er zonder koelkast niet bij. Nog niet helemaal overtuigd dus, maar wel leuk om het een poosje te proberen!

  Like

  1. Hier precies hetzelfde. Het is interessant om uit te proberen, nu ik er weer eentje heb vind ik het mealpreppen toch wel weer heeeel handig. Al ligt er nu ook vrij weinig in mijn koelkast.
   Heb je ook een tuintje? Dan zou een gat in de grond nog een optie kunnen zijn

   Like

 4. izerina

  In mijn vroege jeugd hadden we geen koelkast. Nu ben ik blij met de kleine koel/vries combinatie. Er wordt vrijwel niets meer weggegooid en ik kan biologische voeding in wat grotere hoeveelheden kopen. Als ik een koude kelder had,werd het een ander verhaal.

  Like

 5. Wij hadden vroeger jaren lang geen koelkast (we woonden in het buitengebied en hadden geen stroom. Alleen met een windmolen wekten we wat 24 volt op voor lampen. Water hadden we uit een eigen bron. Riool een eigen septic tank plus zuivering).

  Melk haalden we vers bij de boer. Dingen als yoghurt, vlees of vis aten we op de dag dat we het kochten. In de kelder stond een zak aardappelen en wat groente. Als de kelder te warm werd in de zomer maakte mijn moeder wel eens een gat in de grond en deed daar een stenen bloempot met deksel in. Hoe goed het werkte weet ik niet meer. We deden het zelden.
  Flessen zetten we soms in het water of wikkelden we in natte kranten.
  We hadden ook een voorraad piepschuim bakken die je kon afwassen en hergebruiken.

  Maar over het algemeen voldeed de kelder prima. En met drie kinderen was alles ook gewoon snel op :)

  Geliked door 1 persoon

  1. Klinkt romantisch nostalgisch, maar het zal ook best wel een ‘hard’ leven geweest zijn… Wij gaan (willen) juist die kant weer op in DK: buitengebied, wel stroom, geen riolering (ook sceptictank). We zijn vegetarisch richting veganistisch, dus hoeven geen vlees, vis, eieren etc te bewaren. Aangezien wij wel een moestuin gaan inrichten, en ik geen vriezer en koelkast wil daar, zal ik veel gaan wecken, denk ik, om alles wat langer te kunnen bewaren… Maar misschien lukt het gewoon om alleen te oogsten wat we die dag eten. Leuk om je hier ook te ontmoeten, en te lezen dat een dergelijk leven nog helemaal niet zo van heeeeeel erg lang geleden is… ;-)

   Like

 6. Inspirerend weer Marin! Een tijd geleden hebben we hier de vrieskast de deur uit gedaan. Handig toen de kinderen nog thuis woonden, maar sinds we met z’n tweeën zijn was-ie meer leeg dan vol, dus: weg ermee! De koelkast is ook heerlijk leeg. Fruit bewaarde ik sowieso al nooit in de koelkast, verse groenten in de (koele) garage. In de koelkast bewaren we resten van maaltijden voor de-dag-erna, de havermelk (moet dat in de koelkast?), en aangebroken potjes broodsmeersels, tapenade. In de toekomst, in ons kleine Deense huisje (met kleine keuken) wil ik eigenlijk zonder koelkast. Misschien inderdaad ergens een gat graven, of gebruik maken van die piepschuim bakken die Julia noemt (worden in DK heel veel verkocht; ik vraag me dan af of daar meer mensen dan in NL ‘zelfvoorzienend’ of op zijn minst zonder koelkast leven… of is de koelkast gewoon niet groot genoeg?). Ik ben me dus erg aan het oriënteren op wat wij zoal eten, zelf maken, hoe (vaak) wij boodschappen doen en of dat allemaal past in een koelkastloos leven… Dank voor je bijdrage, ik neem er zeker dingen uit mee! :-)

  Like

  1. Klinkt als een mooi plan!
   Green Evelien heeft er ook handige posts over geschreven, het leven zonder koelkast.
   Veel aangebroken potjes/tapenade kan ook zonder koelkast bewaard worden, vooral als er suiker of azijn in zit, of als er olie op staat.
   (mosterd, ketchup, jam etc.)

   Geliked door 1 persoon

 7. Allesminder

  Wij hebben 2vriezers wel van het A 3xplus merk, omdat wij een hele grote moestuin hebben ook weck ik er ook bij.
  Wij kunnen de hele winter uit eigen voorraad eten.
  En een koelkast hebben wij ook.
  Wij hebben ook zonnepanelen op het dak en halen meer binnen dan dat we gebruiken.
  Het een heft de ander op.
  Als we een echte kelder hadden ging er wel het een en ander uit.

  Like

 8. Monique

  Het project “Save food from the fridge” van Jihyun Ryou vind ik echt zo gaaf! Jaren geleden ben ik deze ontwerpen al eens tegen gekomen. Leuk om ze nu ook op jouw site te zien. Ik vroeg me af of jij misschien weet of de ontwerpen ergens te koop zijn?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s