1,5 maand zonder Smartphone

Illustratie: Jean Jullien

Een rechthoekig, lichtgevend voorwerp neemt de wereld over. Het trekt mensen mee naar een andere wereld. Het laat de vader z’n spelende kinderen vergeten, de scholier bijna tegen een boom aan fietsen, en laat de wachtende mens nooit meer een gesprekje voeren met een onbekende.

Verveling en voor je uit staren zijn verleden tijd, net als lezen, daar is geen concentratie meer voor. Verdwalen kan niet meer en een dag of zelfs avond zonder smartphone is een no-go.
Een nieuwe houding is geboren: de rechte rug maakt plaats voor een kromme.
De impact van zo’n klein voorwerp is fenomenaal.


Zo’n 18 jaar geleden dachten we er nog heel anders over, over die niet meer weg te denken mobiele telefoon. Frans Bromet heeft het in een geweldige video vastgelegd.

‘Ik zie er het nut niet van in’ ‘
Dan ben je aan het fietsen en dan wordt je gebeld!’
‘Als ik ergens strand is er ook altijd wel een telefooncel of een boerderij met een boer met een telefoon’
‘Ik heb al een antwoordapparaat’
‘Zonde van m’n geld’
‘Het lijkt me helemaal niet leuk om altijd bereikbaar te zijn’ ‘
Ik hoef niet continue zo’n piepding op een terrasje te hebben’
‘Als mensen mij bereiken willen kunnen ze dat met een brief doen’
‘Ik ben ook gelukkig zonder’
Gek hoor, hoeveel er kan veranderen in achttien jaar tijd. Hoe zullen we er over tien jaar bij lopen? Wat zou er dan op de markt zijn verschenen?

schermafbeelding-2016-10-10-om-09-19-02
Sinds zo’n anderhalve maand neem ik een museumstuk mee in mijn tas. Niks geen hippe snelle Iphone maar een retro Nokia. Gewoon, omdat het genoeg was. Teveel rondjes facebook-mail-instagram-whatsapp, teveel afleiding.

Een leven zonder Iphone, maar hoe dan? Wat te doen zonder Whatsapp, zonder camera, zonder Google Maps en zonder al die handige apps?
Gewoon: leven! Geen moment heb ik ‘m gemist. Het geeft me zoveel rust, als ik m’n laptop niet aan heb/ mee heb ben ik offline, soms een halve dag, soms een heel weekend. Je kunt me dan bellen of smssen, dat is het.

De voordelen:
– Ik ben alleen online als ik mijn laptop aan heb staan
– Ik leef meer in het NU, niet in een andere wereld op een mini computer die altijd om aandacht vraagt. Daardoor ben ik ook meer aanwezig als ik bij familie/vrienden ben, niet even snel instagram checken of een berichtje sturen.
– Tijdens het wachten heb ik gesprekjes met onbekenden (die geen smartphone in hun handen hebben) doe ik een mini meditatie of kijk ik naar datgene wat er om me heen gebeurd.
– Ik lees meer boeken zonder afgeleid te zijn (waardoor m’n concentratie beter wordt)
– De dag begint en eindigt niet met op internet zijn, de eerste twee uren zijn zonder laptop en vaak gaat m’n laptop na de lunch uit.
– Instagram kan ook prima online, via Gramblr.
– Maar één keer per week opladen! Zo groen!
– Zonder Google Maps gaat de weg zoeken veel beter, omdat ik écht oplet. Van te voren schrijf ik de straatnamen op en kijk ik goed naar de route, onderweg weet ik precies waar ik moet zijn, zonder steeds op m’n telefoon te hoeven kijken. Na één keer ergens heen te zijn gefietst weet ik de volgende keer de route nog precies (dat had ik voorheen nooit)
– Als ‘ie gestolen wordt is het niet zo’n groot probleem en heeft altijd iemand nog een telefoon liggen.
– M’n mobiel is totaal niet meer belangrijk, ik vergeet ‘m zelfs vaak.
– Ik praat vaker met mensen, als ik de route niet weet of iets wat belangrijk is niet even snel kan googlen.

Nadelen:
– M’n agenda zit nu alleen op m’n laptop, soms moet ik daardoor de datum opschrijven en later iemand een berichtje sturen of ik op die dag inderdaad kan, soms een beetje omslachtig, maar echt een nadeel ook weer niet.
– Je kunt iets missen wat alleen via Whatsapp is gestuurd, gelukkig vergaat de wereld dan ook niet.
– Geen Tinder meer! (hahaha, gelukkig doe ik dat al heel lang niet meer)
– Telefoonnummers zijn belangrijk om op te slaan, ik kan niet even snel iemand een facebook berichtje sturen of iemand zijn nummer opzoeken in m’n mail.
– Een compactcamera is toch wel fijn, omdat er nu geen Iphone meer is om foto’s mee te maken. Maar zo’n camera maakt betere foto’s, dus eigelijk is dat ook weer een voordeel

Interessant om te kijken:

Marlijn, de dolende dertiger. “Marlijn hoort tot de laatste generatie die is opgegroeid zonder mobiele telefoon en social media. Maar nu beheerst het haar leven. Hoe belangrijk is social media voor je carrière, wanneer ben je verslaafd en hoe kan je het gebruik beheersbaar houden? Met vriend en social-media junk 3FM-dj Domien Verschuuren reist Marlijn naar Ierland waar ze tijdens een digital detox retreat twee dagen OFFLINE gaan.”

Why we should rethink our relationship with the smartphone | Lior Frenkel | TEDxBG

How is your phone changing you?

Look Up || Gary Turk – SPOKEN WORD

Fotoserie: Antoine Geiger

13 gedachtes over “1,5 maand zonder Smartphone

 1. Ik gebruik alleen zo’n Nokia en mijn man ook en we missen die andere apparaten niet. Dat kan ook niet want we hebben ze nooit gehad. Inderdaad vergeet ik wel eens te kijken of iemand een sms’je gestuurd heeft maar ik mail veel liever dus daar kijk ik wel op en ook op facebook op de computer. Nu lijkt mij het ook vreselijk om steeds op zo’n pietepeuterig schermpje te moeten kijken. Ik wil een groot scherm voor mijn neus.
  Foto’s maken doe ik met mijn camera en ja ik moet ze eerst op de computer zetten voor ik er verder wat mee kan doen.

  Like

 2. groene vrouw

  Ook hier hebben wij alleen een nokia en een pc, geen apps of andere social media, we kunnen smsen en als we naar de moestuin gaan hebben we een telefoon dat is alles.
  Nu man met pensioen is vergeet ik mijn mobiel vaker.
  We horen wel eens dat we in een stenentijdperk leven zo zonder social media ed maar dat kan ons niet schelen ik hoef niet alles te weten en bij te houden er zijn meer leuke dingen dan de mobiel!

  Like

 3. Adelheid

  Goed om hier te lezen dat er meer mensen zijn zonder smartphone! Manlief en ik hebben er ook geen, ik niet eens een simpele mobiel. Prima zo! Goed van je dat je die omslag hebt gemaakt. Is moeilijker denk ik dan wanneer je er nooit een hebt gehad. Ik denk ook nog vaak aan je verhaal over alleen ’s morgens achter de laptop, de rest van de dag niet. Je bent echt goed bezig!!

  Like

 4. Wat leuk om te lezen dat het je zo goed afgaat :). Ik durf het nog niet aan. Eigenlijk stom, want ik was sowieso vrij laat met het nemen van een smartphone, ik heb er pas eentje sinds ruim 2 jaar. Maar ik heb mijn vorige mobiel (die nog prima werkt!) nog wel bewaard, “voor als ik weer terug wil”. Dus ergens is er toch wel een wens om die smartphone gedag te zeggen ;)

  Like

 5. ecosjop

  Ik heb wel een smartpone, maar een hele simpele, geen I-phone. Ik vind het wel handig om te kunnen appen met dochterlief, die heeft op school Wifi dus kost het niks. Verder gebruik ik mijn telefoon eigenlijk alleen voor bellen. De rest doe ik liever via mijn laptop.

  Like

 6. Ik heb zeer bewust geen smartphone. Ik heb er ooit aan gedacht om zelfs mijn mobiele telefoon weg te doen maar een vaste telefoon komt duurder uit. Maar als mijn huidige gsm stuk gaat ga ik daar toch nog eens over nadenken.

  Like

 7. Pingback: Dagboek Oktober – Groene Avonturen

 8. Pingback: Mijn ‘extreme’ leven – Groene Avonturen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s