DIY: Breinaalden

Vandaag een tutorial hoe je zelf breinaalden kunt maken én kunt breien zonder naar de winkel te hoeven gaan. Want stel je eens voor hoe die plastic breinaalden zijn gemaakt. Ooit was die breinaald aardolie, maar hoe het van aardolie naar plastic gaat, ik heb geen idee. Hoeveel stappen zullen hier tussen zitten? Wie heeft die breinaalden in zijn handen gehad? Wat is de impact op het milieu?
Het liefst wil ik zo weinig mogelijk te maken hebben met fossiele brandstoffen. In deze maatschappij uiteraard vrijwel onmogelijk, maar steeds minder afhankelijk ervan zijn, graag! De breinaalden kopen in de kringloop kan ook, maar het is zo veel leuker om ze zelf te maken, gewoon van een stukkie hout van de composthoop.
En die garens, waar komen die eigenlijk vandaan? Ooit groeide het aan een dier of plant, maar hoe is dat zo’n bolletje wol geworden? Waar komt die kleur eigenlijk vandaan?
Dezelfde vragen heb ik nog steeds met hergebruikte stoffen, maar de vervuiling is er gelukkig niet meer.

groene-avonturen-breien_-2
1. Men neme een tak van ongeveer 5 mm doorsnede, deze tak kun je in het bos vinden, maar misschien ook op je composthoop of uit het snoeiafval halen. Ook leuk: een tak van je lievelingsboom/struik gebruiken.

groene-avonturen-breien_
2. Je maakt twee ‘breinaalden’ van 30 cm, soms kun je deze uit 1 tak halen, het kan ook zijn dat je er twee nodig hebt, snijd ze op maat.

groene-avonturen-breien_-4
3. Maak met een mesje een punt aan de tak

groene-avonturen-breien_-5
4. Je kunt de bast er helemaal afhalen, maar het ook (licht) schuren. Schuur ook de punt mee zodat ‘ie mooi glad wordt.
5. Laat je ‘breinaalden’ liggen totdat ze droog zijn en olie de naalden daarna in. Dit kan met olie uit je keukenkastje, badkamer of bijvoorbeeld met Nederlandse koolzaadolie.

groene-avonturen-breien_-7
6. Aan de achterkant kun je nog een klein houtje/stukje bast spijkeren, zodat je breiwerk er niet afvalt, dit is niet noodzakelijk.

groene-avonturen-breien_-6
7. Klaar zijn je natuurlijke breinaalden!

8. Wat heb je aan oude kleding en stofjes? Het mooiste is om kleding te gebruiken die niet meer geschikt is voor de kringloopwinkel omdat er bijvoorbeeld een gat in zit.
Ook kun je plastic zakken gebruiken.
8. Knip de kleding in lange stroken van ongeveer 1,5 cm. Als je plastic zakken gebruikt vind je hier een goede uitleg hoe je daarvan stroken knipt.
9. En breien maar! Geen idee hoe je kunt breien? Youtube is overal goed voor.groene-avonturen-breien_-8

 

2 gedachtes over “DIY: Breinaalden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s