Zodra de meidoornbloempjes zich ontpopten, werd er door de Kelten gejubeld en getrouwd. De vruchten werden in de Tweede Wereldoorlog tot meel vermalen.
Geneeskrachtig: “Meidoorn is een veilig hartkruid, ook wel omschreven als “voeding voor het hart”. Veilig in de zin van: het kan lang worden gebruikt en heeft bij uitzondering enige bijwerking.
Meidoorn (bloesem) stimuleert de doorbloeding van het hart en wordt in de kruidengeneeskunst voorgeschreven na een hartinfarct, maar ook voor een “ouderdomshart”, of om een hartinfarct te voorkomen. Het wordt voorgeschreven bij hartkramp/vaatkrampen (agina pectoris), bij uitputting, bij heesheid (van uit de hartkracht), bij ritme stoornissen, bij hoge of lage bloeddruk of bij aderverkalking, maar ook bij oedeem, ontstaan vanuit het hart.” Bron
Toepassing:
Vruchten: De bessen oogst je als ze donkerrood zijn, anders zijn ze nog niet rijp. Je kunt ze rauw eten of toevoegen aan een marmelade, compote of wijn. Verwijder wel de pit. Van de gedroogde vruchten wordt thee gezet of ze wordt vermalen tot aanmengmeel.Je kunt de vruchten ook een dag of twee in de vriezer gooien, daar worden ze wat zoeter van. De bessen smaken behoorlijk melig, je kunt ze beter in een gerecht verwerken dan ze rauw opeten.
Zaden: Geplet en geroosterd zijn de zaden te gebruiken als koffievervanger.
Bladeren: Het heel jonge blad (rond april) kun je in salades gebruiken. Van volwassen bladeren kun je thee zetten of gebruiken voor de bereiding van kruidenwijn.
Bloemen: De bloemen (mei-juni) kun je over je salade decoreren of verwerken tot een dessert. Begin april kun je de bloemknoppen aan groentes toevoegen of ze inmaken als kappertjes.
Recepten:
Verschillende recepten, meidoornbes snoepjes, meidoorn wijn, meidoorn blad recepten, meidoorn gelei, meidoorn ketchup, meidoorn saus en meidoorn fruit leer
Overig: Het zware hout van de meidoorn wordt gebruikt voor handvatten van gereedschappen en voor kleine voorwerpen. Ook wordt de meidoorn gebruikt als eetbare haag.
Bronnen: Oogsten zonder zaaien, Aukjeborstokroos, mens en gezondheid, ‘Eetbare wilde planten‘ door Steffen Guido Fleischhauer
Een paar jaar geleden had ik een heerlijk recept van rode wijn met meidoornbessen. Ik ga het weer eens opzoeken na het lezen van je leerzame blog.
LikeGeliked door 1 persoon
ja.. idd. heel lekker om geplette meidoorn en honing toe te voegen aan een fles biologische wijn.
Ook bijzonder simpel!
Het recept had ik ooit van internet en laatst ook weer gehoord en direct weer gedaan, want de meidoornbessen zijn overal overvloedig aanwezig en mooi donkerrood en dus rijp.
Men neme:
1 fles biologische witte wijn. (hoeft niet een hele lekkere te zijn van zichzelf.)
Open de fles, haal er een glas uit en doe daar wat anders leuks mee.
Pluk rijpe meidoornbessen en plet deze met je wijsvinger en duim.
Schenk twee of drie lepels goede biologische honing in de wijnfles.
Vul de inhoud van de fles daarna aan en hersluit de fles met de kurk of schroefdop.
De fles wegzetten en zo nu en dan even kijken en een beetje in beweging brengen.
De kleur en de werkzame stoffen van de meidoorn worden opgenomen door de wijn.
Ook de smaak en geur van de honing.
Na twee weken zeven en terugdoen in de fles..
Maar:
Dan komt het..
Je mag per dag maximaal 1 borrelglaasje van deze hartversterkende wijn.
Voorzichtigheid met meidoorn is geboden.
Geniet ervan, maar dus met mate..
Ditmaal geen groene, maar een zachtrode en honingzoete groet van Marjon.
LikeLike
bedankt,want dat was het recept.
LikeLike
Als je geen witte wijn hebt, rode kan ook heel goed.
LikeLike
Ook hier in de kelder staan 4 flessen met meidoornbessen in rode wijn te trekken.
Goed voor het hart en inderdaad maar 1 borrelglaasje per dag.
Wij doen dat hier al jaren :-)
LikeLike