Stemmen met je vork

Je biedt troost, maakt depressief maar ook blij.
Je geeft energie maar maakt ook moe.
Je veroorzaakt oorlogen, milieuproblemen en dierenleed.
Je voorkomt of heelt ziektes, maar bent ook dodelijk.
Je reist miljoenen kilometers: je ziet de hele wereld.

Je ontslaat mensen en je levert veel geld op.
Je beland vaak in de prullenbak.
Je laat mensen huilen, van verdriet maar ook van vreugde.
Je bent geliefd én gehaat.
Je hebt fanclubs.
Je beïnvloed de wereldpolitiek.
Je bent onmisbaar.

Voedsel.

Een gevoelig onderwerp.
We gaan niet goed om met ons voedsel en stiekem weten we dit ook wel.
We moeten anders eten. Wij, jij en ik, maar waarom doen we dit niet?

Ons eten verschijnt als een wonder op ons bord en we vragen ons bijna nooit af hoe het daar terecht is gekomen.

In Nederland consumeren we 3,5 keer zoveel als wat de aarde aankan.
Er is wereldwijd genoeg eten voor iedereen, maar toch lijdt een op de zeven mensen honger. Wat kunnen we veranderen in de dorpen en steden, Nederland en de rest van de wereld zodat we geen extra planeten nodig hebben? En dat iedereen genoeg te eten heeft?

De meeste mensen denken dat je zelf weinig kan veranderen, dat de verandering van bovenaf moet komen. Maar ik deel deze mening niet. Door je eetgedrag kun je elke dag invloed uitoefenen, maar dat hebben we niet altijd door. Eigenlijk vormt voedsel de echte kern van ons bestaan.

Je vormt je eigen gezond- en on gezondheid. Maar het vormt ook de wereld om ons heen. Het kan de wereldpolitiek beïnvloeden, je kunt er kleine boeren mee helpen en het kan bijdragen aan een beter milieu. Maar ook je eigen gezondheid en onze toekomst.

En het mooie is: het kan dagelijks.
Niet eens in de vier jaar. Elke dag kan je ‘stemmen’ met je vork. En die stem gaat ver over de grenzen heen.

De mensheid staat op een keerpunt.
Het wordt steeds duidelijker dat de aarde geen limietloze bron is en we tegen de grenzen van de aanwezige natuurlijke hulpstoffen aanlopen.

2014-01-12-15-51-182

Gezondheid
Er zijn op dit moment meer mensen met overgewicht op de wereld dan mensen die ondervoed zijn.
Helaas is ongezond eten ook veel goedkoper dan gezond eten. We besteden ongeveer 10 tot 20% van ons inkomen uit aan voedsel. In ontwikkelingslanden is dit percentage ongeveer 60 tot 80 procent.
Op plaatsen waar mensen niet zo eten als wij, hebben ze zelden last van hart- en vaatziekte, diabetes, beroertes en kanker. Chronische ziekten die rechtstreeks verband houden met het Westerse voedingspatroon.

Voedsel verslepen
In een willekeurige supermarkt vind je appels uit Nieuw-Zeeland, sinaasappels uit Zuid-Amerika en peultjes uit Guatemala. Dit vinden we heel gewoon. Ons eten verschijnt als een wonder op ons bord.
En we vragen ons bijna nooit af hoe het daar terecht is gekomen. Voordat het voor onze neus staat heeft het eten vaak al duizenden kilometers  afgelegd langs luchthavens en zeehavens, via pakhuizen en fabriekskeukens en is het al door tientallen onzichtbare handen gegaan. Er gaat dus een grootschalig en complex proces aan vooraf, waar we geen weet van hebben.

Dieren eten

Vlees en dierlijke producten hebben een enorme milieu belasting. Om een mens te voeden met graan dat eerst door een koe moet, heb je twee keer zoveel graan nodig. Bijna driekwart van de landbouwgrond die in gebruik is wordt gebruikt voor de productie van vlees.

Maar er komt ook een grote waterverspilling kijken bij het eten van vlees. Om een kilo rundvlees te produceren heb je maar liefst 1000 keer zoveel water nodig als voor een kilo tarwe. Ook leiden overvloedige hoeveelheden mest, kunstmest en giftige bestrijdingsmiddelen tot vervuiling van grond- en oppervlaktewater.

De veeteelt is goed voor 1/5 van de mondiale uitstoot van broeikasgassen. Dit komt voornamelijk door ontbossing en door het methaangas dat runderen produceren. Daarnaast wordt er heel veel antibiotica gebruikt in de veehouderij. En worden er heel veel regenwouden gekapt voor het veevoer.

In de jaren 50 is de bio industrie ontstaan. De dieren worden als product gezien, en moeten zo veel en zo snel mogelijk geproduceerd worden.
 
Voedselverspilling
We gooien in Nederland meer dan 1.280.000 ton voedsel per jaar weg.
Dat is zo’n 48 kilo per persoon per jaar, met daarbij nog 36 liter voor vloeibaar voedsel en drank. Dit kost ons jaarlijks ongeveer €155 per persoon. Dit is zelfs nog zonder het voedsel wat bedrijven weggooien.
30 tot 50 % van al het voedsel wordt verspild. In de rijke landen gooien consumenten  en bedrijven voedsel weg. In ontwikkelingslanden gaat voedsel na de oogst vooral verloren door gebrek aan opslag en transport.

De teksten komen uit mijn scriptie ‘Stemmen met je vork’ die ik een week geleden vond. Ik schreef deze drie jaar geleden tijdens mijn afstuderen aan de KABK, fotografie. Mooi om terug te lezen! 

5 gedachtes over “Stemmen met je vork

 1. Jeanne

  Bedankt voor het mooie gedicht!
  ik weet dit… en toch is een reminder iedere dag fijn!
  ook om te voelen dat er steeds meer mensen “bewust” omgaan met voedsel!
  een mooie stimulans om de dag te starten!

  Geliked door 1 persoon

 2. Helemaal mee eens Marin. Maar ik heb een kanttekening, voedsel is er nooit zonder water. En er is een oorlog gaande die veel ernstiger is, de oorlog om schoon drinkwater. En als ik dat schrijf dan voel ik me meteen schuldig want mijn behoefte aan schoon drinkwater, gaat voorbij aan de noodzaak van water voor een heleboel andere wezens. Wij maken het water smerig, door onze industrie, onze behoefte aan vervuilend vervoer, aan massa productie, aan chemische shit.
  Wij vervuilen alles en dat voornamelijk omdat wij miljoenen jaren oude zgn grondstoffen uit de grond halen. Ik las daar een aantal dagen geleden iets over wat mij diep raakte, een native Amerikaanse indiaan schreef “als je miljoenen jaren oude dode stoffen boven de grond haalt, wat kun je dan anders verwachtten dan dat het dood oplevert…..:”
  Hij is op dit moment op een reservaat in Noord Dakota waar een hele grote groep First Nation leden zich hebben verzameld. Niet in protest maar “to protect”. Een hele grote oliemaatschappij heeft het voor elkaar om dwars door de reservaten en door heilig grond, begraafplaatsen etc een pijpleiding te leggen. Niet alleen is het de meest smerige olie maar ze willen ook onder een grote rivier door met dat ding. En dat heeft de beweging om het water te beschermen in gang gezet. Deze pijpleidingen maken in zowel Canada, de U.S.A. alswel in Rusland voortdurend de gehele omgeving onleefbaar voor plant en dier doordat ze om de haverklap breken en miljoenen liters olie verliezen.
  Ik heb mijn verhaal geprint, mijn redenen om met deze mensen te steunen, te staan voor de bescherming van water, en heb een selfie gemaakt en gepost op alle plekken die dat toestaan.
  Of het door mij komt weet ik niet, maar na twee dagen zag ik meer en meer mensen en groepen foto’s plaatsen. Uit alle landen in de wereld.
  En als je op facebook en instagram etc kijkt dan zie je ook steeds meer mensen naar noord Dakota afreizen. Sommigen maken zich zelfs klaar om daar de lange koude winter door te brengen. Het voelt voor mij anders deze intentie, anders dan het gevecht aangaan.
  Voor het eerst in zeer lange tijd zijn de verschillende stammen verenigd aanwezig, maar ook Maori’s, Amazone indianen, de Natives uit Hawaïi, Palestijnen, noem het maar op.
  De V.N. heeft geluisterd naar een Elder en heeft erkend dat Amerika zijn overeenkomsten met de indianen altijd heeft gebroken. En nu?? Nu word het tijd dat iedereen die water gebruikt in de wereld opstaat voor de bescherming van water. Want wij bestaan voor iets van 70% uit water. En we kunnen maar een paar dagen zonder.
  Dus ja, we moeten stemmen met onze vork, maar we moeten nu gaan staan voor water. Het is tijd. Tijd om ons te realiseren dat we samen kunnen staan voor het meest natuurlijke wat er is, want komen we niet allemaal voort uit vruchtwater en is na onze behoefte aan zuurstof onze behoefte niet water??

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s