In het begin van mijn lokale challenge strugglede ik met de Pannenkoek.
Vegan pannenkoeken maakte ik altijd door een banaantje en sojamelk aan het beslag toe te voegen. Deze ingrediënten zijn, zoals je vast zelf ook al hebt opgemerkt, verre van lokaal. Probleem!
De oplossing bleek heel eenvoudig, haver + water = een super goede pannenkoek. Best dik, maar goed qua structuur en mega goed qua omdraaien in de pan! En heel gezond waardoor het elke dag Pannenkoeken dag kan zijn, hoera!
Voor ongeveer 3 pannenkoeken
Men neme (bij voorkeur biologische & Nederlandse) havermout.
In de keukenmachine (of met een staafmixer) maal je 1 kop havermout tot meel.
Hierbij voeg je 1 kop water toe en dit mix je met een klopper tot een dik beslag.
Wacht ongeveer 5 minuten zodat de havermout het water kan opnemen.
Je kunt het water ook vervangen door fruit (appel, peren, bessen) sap of zelfgemaakte havermelk.
Verwarm een pan en schenk er wat pannenkoek beslag in en vorm het tot een mooie ronde pannenkoek. Wacht nu net zolang totdat de pannenkoek makkelijk om te keren is en een beetje bruin en bak de andere kant eveneens bruin.
Omdat het beslag alleen bestaat uit haver en water smaakt de pannenkoek vrij saai.
Maak van de pannenkoeken een heus lekkernij door het toevoegen van lokale ingrediënten. (exotisch kan natuurlijk ook) Bijvoorbeeld zelfgemaakte jam, appelstroop, appel/perenmoes, fruit (nu in het seizoen: pruimen, appels, peren, bramen, druiven, vijgen), noten (hazelnoten, walnoten, beukenootjes, springbalsemien zaadjes) ook leuk: eetbare bloemen! Op dit moment zijn er nog een paar te vinden.
Of maak ‘m hartig door er gewokte groente en chutney aan toe te voegen. Sowieso kun je deze pannenkoeken ook prima als een soort-van gekke wraps gebruiken.
Eet u smakelijk!
Ik doe gewoon biologische tarwebloem met water of met amandelmelk.
Prima te doen. Sojamelk vind ik.idd ook niet.lekker, want als je een hartige pannekoek wilt zit je met de zoete smaak van soja.
LikeLike
Dat heb ik inderdaad ook geprobeerd, maar dan wordt de textuur toch iets anders en de pannenkoek best plakkerig.. Gaat dat bij jou wel goed?
LikeLike
Wow, ik wist niet dat je met slechts havermout en water pannenkoeken kon bakken! Wat een goede, dit ga ik zeker uitproberen als ontbijtje :) is eens wat anders dan mijn havermoutpap, hihi.
LikeLike
:D Ik eet het inderdaad in plaats van m’n havermout pap, zo handig!
LikeLike
Dit ziet er heerlijk uit. Zo simpel kan het dus zijn :)
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb deze vandaag gemaakt (met wat suiker en baking soda door het beslag) en ze waren superlekker! Meestal mislukken mijn vegan pancakes, dus thanks!
LikeLike