Permacultuur tuin Samenland – Taco Blom

Op het terrein van Kasteel Nieuwenhoven bevind zich Samenland, een permacultuur (hé permacultuur?) tuin van Taco Blom. Als je op Samenland komt heb je eerst niet het gevoel dat je op een tuinderij bent beland. Het lijkt een wildernis, het onkruid staat hoog en de paden zijn nauwelijks te zien. Als je beter kijkt zie je de wereld aan bessen, fruit, noten en talloze dieren en insecten. Zo moet een landschap zijn vind ik, vol leven en overvloed.

In 2008 is Taco Blom Samenland begonnen. De eerste twee jaar is er overal luzerne (een bodembedekker) gezaaid om de bodem te verbeteren, in 2007 was het namelijk nog een groot maisveld met een daarbij horende arme grond. Geduld is belangrijk om een levendige bodem te krijgen, de luzerne had er zelfs wel vijf jaar op kunnen staan voor een nog beter resultaat. Alleen vijf jaar op je kont zitten wachten totdat je een goede bodem hebt, dat kunnen weinig mensen denk ik.

samenland-taco-blom-groene-avonturen-14
Voor een succesvolle permacultuur tuin heb je geduld nodig. Geduld om de bodem te verbeteren, geduld om alle waardevolle dieren en insecten op je tuin te krijgen, geduld totdat er weer evenwicht is, de natuur zich herstelt.

samenland-taco-blom-groene-avonturen-4
Samenland is een eetbare bosrand van vier hectare, de rand van het bos is de plek waar van alles gebeurd en waar er veel eetbare planten en bomen groeien. Dit systeem probeert Taco op Samenland na te bootsen. Het is een spel van verval en groei. Als er iets dood gaat, wees niet getreurd, dit is erg goed voor de aarde!

samenland-taco-blom-groene-avonturen-9
Taco snoeit geen fruit en noten bomen, “heb je ooit een vogel met een snoeischaar of kettingzaag gezien?” Hij laat het bos z’n gang gaan, de natuur weet namelijk veel en veel meer dan de mens. Observeer de natuur en pas de dingen toe die je hiervan leert.

Wat belangrijk is is dat je de juiste onderstam koopt en de boom lekker z’n gang laat gaan. Zelfs in een kleine tuin kun je een zaailing onderstam kopen (deze woorden waren voor mij eerst abracadabra, maar nu snap ik het geloof ik) die niet groter wordt dan +- 3 meter waardoor je een appelstruik vol appels in je mini achtertuin kunt hebben staan. Ook zou je een ‘kwec’ kunnen kopen (kweepeer op onderstam, die wordt niet hoger dan 3 meter)

samenland-taco-blom-groene-avonturen-10
Ook staat het onkruid hoog, het onkruid staat er net zolang totdat er geoogst kan worden. Hierdoor worden de vogels afgeleid door al het groen en maakt het onkruid de bodem steeds gezonder. Als Taco wil oogsten maait hij de plek rondom de fruit of notenboom zodat hij er makkelijk bij kan.
De composthoop wordt alleen gebruikt voor de producten die overblijven van restaurants, zijn eigen tuinafval laat ‘ie op de grond liggen waardoor de bodem bedekt is en wordt gevoed.

Lightroom (IMG_8442.CR2 en 11 andere)
Wat er zoal staat op Samenland: frambozen, bramen, pecan, amandel, tamme kastanje, hazelnoot, walnoot, kaki, zoethout, japanse wijnbes, colina appel, kersen, peer, jostabes, mispel, kardoen, kornoelje, spinaziezuring, yacon, zoete aardappel, reine claude, meidoorn, sleedoorn, aardpeer, kweepeer, druif, kiwibes, kwetsen, pruimen, zwarte framboos, gele framboos, zwarte bes, aalbes, kruisbes, honingbes, aronia, chinese peper, yellow transparant appel, japanse peer, abrikoos, perzik, dubbele boeren witte pruim..

samenland-taco-blom-groene-avonturen-13
Taco werkt op dit moment met groente abonnementen en levert groente en fruit aan restaurants.
Van de eenjarige groente wil hij overschakelen naar meerjarige groente, wat veel minder tijd kost en beter is voor de bodem. Met eenjarige groente verstoor je namelijk steeds het bodemleven omdat je elk jaar meerdere keren oogst. Meerjarige groente kun je meerdere jaren laten staan waardoor de bodem steeds gezonder wordt. Op de plekken waar geen eenjarige groente staan is er totaal geen wateroverlast terwijl de rest van België (en Nederland) klaagt over ondergelopen moestuintjes. (dit was in juni het geval) Hetzelfde voor slakken. Slakken houden van jonge, kwetsbare plantjes, niet van gezonde, sterke planten.

samenland-taco-blom-groene-avonturen-12

Taco werkt niet met subsidies en zonder personeel. In z’n eentje werkt hij ongeveer drie dagen. (drie dagen voor vier hectare!) Daarnaast geeft hij workshops en cursussen over permacultuur en alles wat daar bij komt kijken. (de oogst verwerken, enten..) Ook geeft hij een paar keer per jaar een rondleiding op de tuin en inspireert hij andere (gangbare en biologische) boeren door ze te adviseren en te helpen, op weg naar een groener bedrijf.

In Okkerbroek (Nederland) is er sinds kort een winkeltje waar de vrouw van Taco de permacultuur groente verkoopt.

Meer lezen? Zie: ‘Samenland rendeert op alle fronten

samenland-taco-blom-groene-avonturen-6

samenland-taco-blom-groene-avonturen-7

samenland-taco-blom-groene-avonturen-11

samenland-taco-blom-groene-avonturen-3

Een gedachte over “Permacultuur tuin Samenland – Taco Blom

  1. Wat grappig dat ik hier ook Taco weer tref, ik heb ooit met hem in het bestuur van een Lets ruilkring gezeten. En ik hielp in de tuin waar hij toen met een aantal mensen perma cultuurde. Ik wist dat hij richting Belgie vertrok maar daarna ben ik hem helemaal uit het oog verloren. Mooi om te horen dat hij dit voor elkaar heeft gebokst. En mooi dat hij die kennis deelt!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s