Wildpluk Woensdag: Bramen

Wildplukken is voor velen iets bijzonders, iets avontuurlijks en iets spannends.
Maar eigenlijk heeft bijna iedereen het ooit wel eens gedaan: bramen plukken is namelijk ook wildplukken.
Vandaag gaan we de braam onder de loep nemen, waar komt ‘ie vandaan en wat kun je er nog meer mee dan de alom bekende bramenjam?

Bramen zijn familie van de aardbei. Samen behoren ze tot de grote rozenfamilie. De braam is, net als de framboos, een verzamelvrucht. Het is eigenlijk een klein trosje fruit. Een braam is opgebouwd uit heel veel deelvruchtjes. Volgens schatting bestaan er zeker 2000 verschillende soorten bramen planten. De studie van de bramen is monnikenwerk. De meeste bramensoorten zijn min of meer ingewikkelde kruisingsproducten tussen verschillende soorten. Elk jaar worden nieuwe stengels gevormd. Alleen de tweejarige stengels dragen vrucht, waarna deze afsterven.

 

Geschiedenis: De Europese en Amerikaanse bramensoorten zijn waarschijnlijk in de ijstijd door de naar het zuiden schuivende gletschers van elkaar gescheiden. Al in de prehistorie worden bramen al in het wild geplukt.

Schermafbeelding 2016-08-09 om 11.26.10

Geneeskrachtig/gezondheid: Er zit een hoog looistoffengehalte in het bramenblad, waardoor ze goed zijn als thee bij diarree. Als gorgelwater zijn ze goed voor mond- en keelontsteking. De bramen bevatten veel vitamine C, E en K. (zie foto, dit is per 100 gram bramen) Ook zit er veel magnesium in de bramen. Door de donkere kleur bevatten ze veel antioxidanten.

bramenblad

Toepassing
Bladeren: De jonge bladeren (rond april, als de stekels nog zacht zijn) kun je fijnhakt gebruiken voor dressings of kruidenmixen. De volwassen bladeren kunnen tot in september worden verzameld en kun je vers of gedroogd in de thee gebruiken.
Ook kun je de bladeren fermenteren, dan smaken ze naar zwarte thee. Ik heb hiervoor alleen nog geen recept gevonden, misschien werkt het hetzelfde als voor het frambozenblad?
Van de vruchten (bramen) kun je jam, azijn, siroop, spread, gebak, sap, alcoholische dranken, chutney etc. maken. Je kunt ze ook drogen of invriezen. Veel mensen zijn bang voor lintwormen, dit komt gelukkig nauwelijks voor in België in Nederland. Wel is het handig om ze even te controleren, er zitten vaak wormpjes in de vrucht. Ook kun je ze beter niet plukken in de buurt van drukke wegen, omdat er lood uit uitlaatgassen in terecht gekomen kan zijn
Bloemen: De bloemen kun je rond juni/juli gebruiken in de thee of als garnering.

Recepten: Je kunt heel makkelijk bramenjam maken. Leuke combinaties: bramen-appel, bramen-munt, bramen-appel-pruim, bramen-basilicum, bramen-lavendel..
Bramensorbetijsbramensapbramenjam zonder suikerraw bramen-cheesecakebramen crumbleappel-bramenijsjesbramen-walnoot smoothiebramenchutney

Bronnen:
Boek: Wilde planten van West- en Midden Europa / Reader’s Digest

Boek: Eetbare wilde planten – Steffen Guido Fleischhauer

Wildplukken - Bramen - Groene avonturen

3 gedachtes over “Wildpluk Woensdag: Bramen

  1. Marie

    Hier zeggen we altijd de bramen die heuphoogte of hoger groeien zijn veilig om gewoon te eten.
    Dit vanwege de vossen. In vossenurine kan een ‘beestje’ zitten. Als je de bramen kookt kan het geen kwaad. Maar wij gebruiken de bramen voor ijs en plukken dus niet lager dan heuphoogte.

    Like

  2. Heerlijk! Gisteren ook weer een rondje door een klein natuurgebiedje achter ons huis gedaan en met ruim anderhalf pond thuis gekomen! Ik kook ze meestal, samen met (blauwe of zwarte) bessen, en/of een appeltje, tot een prutje dat zowel op brood gesmeerd kan worden als in een toetje. Yummie!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s