DIY: Japans boekbinden

Sinds ik deze manier van boekbinden heb ontdekt ben ik om. Het is makkelijk én ziet er meteen professioneel uit. YES. Vandaag laat ik je zien hoe je zelf ook zo’n boekje kunt maken. En maak ‘m dan vooral van oud papier, recycle-reduce-reuse!

Boekbinden - Groene avonturen
1. Verzamel oud papier. Dit kunnen enveloppen zijn, maar ook A4tjes die aan 1 kant onbedrukt zijn of stukjes gekleurd papier. (hier op de foto de straks zeldzame blauwe envelop) Waarvoor wil je het boekje gebruiken? Denk aan: een agenda, kalender, recepten- of schetsboek of een klein notitieboekje.
Bedenk een goed formaat voor je boekje. Dit kan A4 of A5 formaat zijn, maar ook ieniemienie of heel langwerpig. Maak een voorbeeld pagina van bijvoorbeeld karton, zodat je die de hele tijd kan overtrekken op de andere papieren. Snijdt zo alle papieren op het juiste formaat. (bijvoorbeeld met een stanleymes en lineaal)

Boekbinden - Groene avonturen-2
2. Maak potloodstippen op de plekken waar de gaatjes moeten komen. Zelf heb ik 2,5 cm vanaf de rand aangehouden, maar dit kan ook bijvoorbeeld 1 cm zijn)
Er moeten 4 gaatjes op het papier komen. Vouw je pagina doormidden, en hierna vouw je de ene helft naar het midden en daarna de andere helft. Tussen deze 4 vouwen maak je 4 stippen.
Boor met een dikke naald of priem door de punten heen en gebruik deze pagina als sjabloon voor de rest.
Gebruik je sjabloon om op alle pagina’s de 4 stipjes te zetten en boor hierna de gaten erin.

Boekbinden - Groene avonturen-3
3. Nu gaan we de voorkant en achterkant maken. Snijd uit karton het formaat van je pagina. 1x voor de voorkant en 1x voor de achterkant.

Boekbinden - Groene avonturen-4Boekbinden - Groene avonturen-5
4. Zoek een afbeelding uit voor de voorkant en achterkant van je boekje. Oude tijdschriften en kringloopboeken zijn hiervoor ideaal, maar mooie stofjes kunnen ook.
Het formaat moet net iets groter zijn dan het boekje zelf (bijvoorbeeld 3 cm aan alle kanten), we slaan hem namelijk om het karton heen. Zelf heb ik spuitlijm gebruikt om de pagina vast te maken aan het karton, hierdoor wordt het namelijk heel strak. Je spuit het lijm op het karton én op de achterkant van je gekozen afbeelding. Nu wacht je 5 minuten en vouwt hierna de afbeelding om het karton heen. Goed aandrukken en het zit vast! Je maakt ‘m nog mooier als je aan de binnenkant een mooi stuk papier over de randjes lijmt, zodat je deze en het karton niet meer ziet. Ook kun je hier nog een elastiek of touw achter plakken, zodat het boek mooi dicht kan.

Ook in de voorkant en achterkant maak je gaatjes met behulp van je sjabloon.

Boekbinden - Groene avonturen-6
5. Nu ga je de pagina’s rillen, zodat je het boekje straks makkelijk kunt openslaan. De lineaal leg je langs de gaatjes en met een stanleymes ga je zachtjes langs de lijn. Druk niet te hard anders snijdt je de pagina doormidden. Als je het goed hebt gedaan kun je de pagina nu makkelijk vouwen. Vergeet niet ook de voor- en achterkant te rillen.

Boekbinden - Groene avonturen-7
Boekbinden - Groene avonturen-8
6. Men neme een armlengte (linnen) draad en een naald. Nu begint het spannende gedeelte, de Japanse boek bindwijze. Ik kan het zelf allemaal uitleggen, maar online staat het al heel duidelijk in het Nederlands omschreven. En ook dit Youtube filmpje is erg handig!

Als alles is gelukt heb je een heus zelfgemaakt boek wat het goed doet op feesten en partijen.
Eventueel kun je er nog een mooi elastiek omheen doen, enveloppen in plakken (voor briefjes, inspiratie etc.) of versieren met mooie afbeeldingen.

Het boek wordt donkergroen door het gebruik van oud papier en afbeeldingen uit tweedehands boeken.
Op marktplaats en in de kringloop kun je tweedehands garen, naalden, een lineaal/stanleymes en snijmat vinden. Alleen de spuitlijm is niet groen. Hebben jullie ecologische alternatieven voor (spuit)lijm?
Je kunt ook proberen om de voorkant met de hand vast te naaien of nieten aan het karton. (ik ga het de volgende keer proberen)

Japanse bindwijze

Boekbinden - Groene avonturen-13

Boekbinden - Groene avonturen-14

4 gedachtes over “DIY: Japans boekbinden

 1. Alice

  Wat leuk, dankjewel voor de tutorial! Ik ga het zeker proberen. Een goed alternatief voor spuitlijm is inderdaad lastig. Ik heb tot nu toe alleen eco lijmstiften gevonden. Vind het trouwens op creatief gebied toch lastig om eco alternatieven te vinden, zoals voor verf enzo.

  Fijn weekend!

  Groetjes,
  Alice

  Like

 2. Leuk, dat ga ik ook proberen! Héél creatief met die enveloppe-vensters er nog in! I.v.m. lijm, zou je kunnen opteren voor water + bloem. Zo heb ik laatst een schoendoos bekleed met krantenpapier. Het slaat wat wit uit, maar ik vind dat niet storen. Verder vind je via youtube (zoekterm: DIY glue) nog alternatieven met water, bloem, suiker en zout – maar die heb ik zelf nog niet getest.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s