Wildpluk Woensdag: Margriet

Welkom welkom bij alweer een nieuwe wildpluk woensdag.
Vandaag is de ‘groote madelief’ aan de beurt: de Margriet. Op nederlandse websites is er nog weinig over bekend, maar uit betrouwbare bronnen weet ik dat de margriet eetbaar is. Voor recepten kun je zoeken op ‘ox eye daisy’, de engelse naam van deze leuke bloem. De margriet misstaat trouwens ook niet in een veldboeket.

Margriet wildplukken- Groene avonturen

Geschiedenis: De naam margriet komt van het Oudgriekse margarites, dat weer uit het Babylonisch komt en parel betekent. Vroeger werd hij ook witteganzenbloem genoemd omdat de bloei begon als de jonge ganzen in de wei werden losgelaten. Ook werd de margriet wel koe-bloem, koeienoog, ossenoog of paardenoog genoemd. Al deze dieren eten de margrieten op voordat ze aan het gras beginnen. Net als het madeliefjes speelde de Margriet een grote rol om de toekomst te voorspellen.

Geneeskrachtig: De margriet wordt gebruikt tegen de griep, koorts, keelontsteking en het sap wordt gebruikt tegen neusbloedingen en verwondingen.
Toepassing: Je kunt de bloem rauw eten of bijvoorbeeld verwerken in tempura beslag. Je kunt er thee van zetten of kappertjes van maken. De jonge bladeren kun je in salades verwerken. Ook de wortels zijn eetbaar.

margriet - groene avonturen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s