Wildpluk Woensdag: Braamblad en Look zonder Look

bramenblad - groene avonturen
Bramenblad
Van het jonge blad van de braam kun je een lekkere thee zetten. (10 minuten laten trekken) Ook kun je het drogen zodat je het kan toevoegen in je gedroogde thee mix. Het blad bevat veel vitamine C.

Geneeskrachtig: Braamblad werkt licht urinedrijvend en kan meehelpen afvalstoffen uit het lichaam te voeren, het helpt bij lichte vormen van diarree, het kan een maagwandonsteking genezen en het heeft de eigenschap om aambeien te verdrijven.
Een gorgeldrank van braamblad wordt traditioneel gebruikt om ontstekingen in de mond en keelholte mee op te lossen; de werkzaamheid van dit gebruik is door wetenschappelijk onderzoek bevestigd.

Look zonder look - Groene avonturen

Geschiedenis: Van Look-zonder-look is ontdekt dat het een van de oudste keukenkruiden van Europa is. Archeologische opgravingen hebben aan het licht gebracht dat gerechten in de Baltische staten al bijna 6000 jaar geleden werden gekruid met look-zonder-look.
Geneeskrachtig: Look-zonder-look werd vroeger aangewend als middel om zweren te laten rijpen, ingewandswormen te lijf te gaan en als bloedzuiverend middel. De niet meer in gebruik zijnde naam Alliaria offïcinalis, uit of van de apotheken, duidt op deze medicinale werking. Volgens de ethnobotanist Lieutaghi heeft het blad een ontsmettende werking en kan het vooral vers in het voorjaar bij verkoudheid en bronchiale problemen als slijmoplossend middel gebruikt worden. Hij is wat werking betreft dan ook te vergelijken met mierikswortel en knoflook; maar minder sterk.
Toepassing: De jonge bladeren worden gebruikt als kruid of smaakversterker bij gekookt eten, zoals omeletten en quiches. Ook kun je de bladeren fijngehakt door salades, pesto of kruidenboter doen. De bloemen en zaadknoppen kunnen ook rauw worden gegeten. De oudere (grote) bladeren zijn vaak iets bitterder van smaak. Verzamelen: april-juli

Het (zwarte) zaad van look-zonder-look laat zich vanaf het eind van de zomer gemakkelijk oogsten, en kan gebruikt worden om een ‘wilde mosterd’ van te maken, of als smaakmaker door brood.
Verzamelen: augustus-november

De jonge wortel smaakt naar rapen. In soep laten meetrekken voor zijn aroma of gekookt samen met peen, aardappelen etc. in een vegetarische ragout verwerken

Look zonder Look - informatie - groene avonturen

 

5 gedachtes over “Wildpluk Woensdag: Braamblad en Look zonder Look

 1. Hoi Marin, is er een specifieke manier om Look-zonder-Look te herkennen? Geur of zo? Ik zie weinig verschil tussen Look-zonder-Look en Hondsdraf en wil graag weten hoe ik ze kan onderscheiden. Bedankt alweer voor een boeiende wildpluk woensdag :)

  Like

  1. Als je look zonder look een beetje fijn maakt ruikt ‘ie een beetje naar knoflook/ui.
   Hij bloeit nu ook met witte bloemetjes.
   Hondsdraf is volgens mij vaak iets kleiner (qua blad) en bloeit met paarse bloemetjes

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s