Inspiratie: oplossing Zwerfafval

Er is een groot probleem: de grote hoeveelheid plastic die in de Oceanen drijft.
Als je lang nadenkt over wat dit probleem met alle dieren en de wereld doet, dan kun je er vrij neerslachtig door worden. Daarom zie ik het liefste vooral de oplossingen, wat wordt er in de wijde wereld bedacht?
Vandaag zal de inspiratie gaan over de oplossingen die de wereld een beetje beter maken. Die de plastic soep kunnen verminderen of kunnen aan kaarten.


boyan-slat-jpg
Boyan Slat is een jongeman van 21 die voor zijn profielwerkstuk een installatie van lange drijvende armen bedacht (van 100 kilometer lang), die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. Door de stroming moet het plastic worden gevangen, waarna het wordt opgeslagen en opgehaald door een tanker. In 2020 moet de installatie gaan werken in de oceanen.
The Ocean Clean Up


 

Precious-Plastic-Dave-Hakkens-top
Dave Hakkens is een designer uit Eindhoven. En mijn lievelingskunstenaar op dit moment. 
Wat maakt hij toffe dingen! Van een mobiel die je zelf kunt opbouwen uit verschillende delen (en makkelijk kunt repareren), tot inspirerende filmpjes die je anders laten nadenken over de wereld.
Zijn nieuwste project is Precious Plastic
Plastic is één van de meest waardevolle materialen op aarde. Het is licht, sterk, makkelijk om te vervormen en perfect om te recyclen. Uiteindelijk wordt er maar 10 procent van al het plastic gerecycled. Voor het recyclen van plastic worden er hele dure en complexe machines gebruikt. Dave Hakkens heeft een kleinschalige recycle-workshop ontworpen om plastic te recyclen. Zijn machines zijn goedkoop, makkelijk om te gebruiken en het is mogelijk om kleine hoeveelheden te produceren.

De materialen zijn over de hele wereld goedkoop te verkrijgen en alle instructies kun je gratis online downloaden. Precious Plastic op youtube.

Schermafbeelding 2016-04-28 om 14.44.41


 

zwerfiebingokaart
Als 25% van de Nederlanders dagelijks één stuk zwerfvuil zou oprapen, ontstaat een nieuw probleem. Dan ligt er te weinig!
Er zijn verschillende mensen in Nederland die hier veel aan doen.
Zo bestaat er de hashtag en campagne #zwerfie,
Raap elke dag één stuk zwerfafval op, maak er een foto van & plaats die op Social Media met 

KLEAN the movie gaat over Peter Smith die dagelijks op de fiets zwerfafval opruimt.

Ook zijn er gezamenlijke schoonmaak acties.
In Augustus heb je de Beach Clean Up, op 16 september is er de Keep It Clean Day,
in Maart (helaas net geweest) in de Landelijke Opschoondag, na de Gay Parade en tijdens Koningsdag kun je mee afval vissen met de Plastic Whale organisatie.

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag, misschien gebeurt er dan wel hetzelfde als bij deze vrouw :)

Hebben jullie nog aanraders, documentaires/boeken die gaan over afval? Toffe mensen/producten/projecten die de plastic soep proberen op te ruimen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s