Challenge Mei: Zwerfafval

Zwerfafval.
Een fenomeen wat ik lastig te begrijpen vind, hoe beland dat blikje of die verpakking in hemelsnaam op straat? Hoe kun je zo achteloos iets op de grond gooien? Vaak staat de prullenbak zelfs een paar meter verderop.
Toch ruim ik zelf nooit zwerfafval op.
Geen idee waarom niet eigenlijk. Het zit niet in mijn systeem en vaak zie ik het niet eens liggen.

De afgelopen week ontdekte ik een nieuwe wereld, de treurige wereld van het zwerfafval. Als je er op gaat letten, zie je namelijk overal afval.
Lightroom (_MG_0653.CR2 en 8 andere)

Deze maand wordt het mijn nieuwe uitdaging om elke dag tien dingen op te ruimen.
De eerste negen dagen zal ik dit gaan doen in idyllische dorpjes in Frankrijk.

Wat gebeurt er als afval in de Atlantische Oceaan beland? Waarom zouden we zwerfafval moeten opruimen? Wat doen kunstenaars aan dit probleem? En zijn er oplossingen?

Deze vragen wil ik deze maand beantwoorden. Hebben jullie nog aanvullingen die ik deze maand kan onderzoeken/uitproberen?

Doen jullie met me mee? Al is het maar één stuk afval per dag, of een keer een uur opruimen, alles helpt. Als jullie foto’s maken van jullie ‘zwerfies’ post ik ze aan het einde van de maand op Groene Avonturen.
De foto’s kun je opsturen naar marin@groeneavonturen.nl

 

9 gedachtes over “Challenge Mei: Zwerfafval

 1. desdevoogd

  Je zou een opruimactie kunnen organiseren, met een groepje ergens gaan opruimen. Ik ga zelf regelmatig afval rapen op de stranden van Walcheren.

  Like

 2. izerina

  Ooit zag ik een filmpje van een man,die na zijn werk met een bakfiets zwerfvuil raapt. Hij inspireerde me om als het kan elke dag iets op te ruimen. De hond doet mee,die neemt plastic flesjes in de bek.

  Like

 3. Onlangs had ik hier nog een gesprek over met een vrouw die klaagde dat er altijd zwerfvuil op een pleintje in haar straat lag. Ze had al een paar opruimacties ondernomen maar had de indruk dat dit contraproductief werkte.Mensen wisten dat het opgeruimd werd dus deden ze de moeite niet om zelf iets in de vuilbak (die er gewoons staat) te gooien. Na elke opruimactie werd het eerder erger. Opruimacties zijn zeker goed maar preventie is eigenlijk veel belangrijker (en moeilijker).

  Like

  1. Ja dat is lastig hé. Ik probeer het vooral op te ruimen in de natuur. Daar waar geen schoonmakers komen. Het is echt een beetje zoeken naar wat werkt en wat niet werkt.
   Preventie is inderdaad het belangrijkst.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s