Koken zonder recepten

Ik probeer lokaal én verpakkingsvrij én biologisch te eten.
Én plantaardig én gezond.
Jep, dat is een heel rijtje.
Als ik met recepten kook dan is het heel lastig om mijn hele riedel (verpakkingsvrij, lokaal etc.) te voltooien.
Ook merk ik dat er dan veel meer eten in de koelkast blijft liggen.
Eten wat opgemaakt moet worden,
maar door weer met een nieuw recept te koken blijft het oude eten liggen.

Sinds een jaar ben ik elke week in het Free Café te vinden,
een plek in Groningen waar er wordt gekookt met voedsel wat anders zou worden weggegooid.
We halen overgebleven brood bij de bakker, groente en fruit redden we van de markt en sommige
supermarkten geven ons hun leftovers.
Elke woensdag en zondag koken we met datgene wat we in huis hebben.
Er is een basic voorraad rijst/meel/kruiden/granen,
maar het is elke keer weer een verrassing wat de verse ingrediënten zullen zijn.

Deze vaardigheid kan ik nu heel goed gebruiken voor het koken in mijn eigen keuken.
Ik heb een grote voorraadkast gevuld met bonen, noten, gedroogd fruit, meel, granen, kruiden en tofu/tempeh.
De groente en fruit haal ik elke week bij de biologische kraam op de markt of bij Opgeweckt Noord, de verpakkingsvrije winkel. (en binnenkort uit eigen moestuin, jaaaa!)
In de winter betekend dit: aardappelen, rode kool, bietjes, pastinaak, spruitjes, wortels, raapjes en groene bladgroente (winterpostelein, spinazie, rucola..)
Verder vul ik het aan met dingen die ik wildpluk.

Ik heb een aantal basic ‘recepten’, die ik vaak maak. Het zijn ‘recepten’ waarvan de ingrediënten niet vast staan en die je altijd lokaal/biologisch en verpakkingsvrij kunt maken. Bonenburgers kun je op tientallen verschillende manieren maken en invriezen, hetzelfde geldt voor soep en stamppot.
Niet zo lokaal maar wel bio, gezond, makkelijk en verpakkingsvrij; bananenijs of bananenmuffins.


Ik ontbijt élke ochtend met havermout (met een riedel aan fruit, gedroogd fruit en kruiden)
Sinds ik ‘How not to die‘ van Michael Greger heb gelezen (nu al m’n lievelingsboek van 2016) stop ik elke dag kurkuma/peper/gember in m’n havermout en een eetlepel lijnzaad (omega 3)
Als ik echt fancy wil zijn maak ik er havermout pannenkoeken of bananenmuffins van.
Lunch en avondeten verschilt: van salades, stamppot, bonenburgers, soep met brood tot een curry of wraps.
En als ik lui ben eet ik volkorenbrood met lokale appelstroop of tahin. (en daarbij altijd een salade)
Vaak eet ik 1 maaltijd met aardappelen groente, en een andere maaltijd met granen, bonen en veel-veel groente. En elke dag probeer ik een groene bladgroente salade te maken.Ik kook elke week volle granen en bonen in het vooruit, zodat ik elke dag snel een salade/roerbak in elkaar kan flansen. En als ik groente kook/stoom doe ik meteen ook extra veel, zodat ik het de volgende dag weer kan gebruiken.

Ik eet het liefst zo simpel mogelijk. Simpel en gezond, dan maak je mij blij.
Ik gebruik recepten als ik fancy wil koken voor m’n ouders of vrienden. Dan sta ik uren in de keuken en vind ik het leuk om de wereldse keuken te ontdekken. Ethiopisch, Afghaans, Costa Ricaans..
Dit is dan niet altijd biologisch of lokaal, maar wel zo goed als verpakkingsvrij.

Koken jullie elke dag met recepten?
En lukt het om dan ook biologisch, lokaal en/of verpakkingsvrij te koken?

Lokaaleten1

11 gedachtes over “Koken zonder recepten

 1. gelukkignatuurlijk

  Ik vind koken met recepten altijd zoveel gedoe. Vaak moeten er ook erg veel ingrediënten in. Het liefst kook ik puur zonder teveel poespas. Ben erg benieuwd naar je favoriete boek van 2016, zal hem ook eens lezen!

  Like

 2. Ik ben een luie kok. Ik vind koken ook niet heel leuk. Recepten begin ik zelden aan.
  Elke week maak ik een grote pan soep van de groentes die ik over heb (bestel wekelijks alles bij Biologischgoed – initiatief van boeren uit de regio).

  Verder veel salade. Vaak gecombineerd met een sneetje speltbrood, een burger of een bakje rijst.

  In de ochtend een smoothie, sneetje brood of bakje yoghurt.

  Tussendoor neem ik vaak een handje uit de pot noten of rozijnen.

  Ter compensatie van dit simpele en minimalistische eetpatroon lunch en dineer ik zeker 1 keer per week buitenshuis. Genoeg lekkere bio tentjes hier.

  Like

 3. chlorofyl

  Ik kook eigenlijk ook alleen met een recept als ik voor anderen kook. Als ik alleen voor mezelf eten klaarmaak, dan doe ik maar wat. Beetje op gevoel, en vaak vrij simpel :). Bij de meeste ingrediënten kan ik wel een beeld vormen van waar het bij past en waar niet. En anders kijk ik even op internet voor inspiratie.

  Like

  1. Internet is een goede inderdaad, soms kijk ik wel even naar een receptje maar doe ik het daarna weer totaal anders. Het boek ‘smaakvrienden’ is een mooie, steeds staat er een andere groente/fruit centraal en staat er bij welke andere groente/fruit en kruiden etc. er lekker bij zijn.

   Like

 4. izerina

  Recepten kunnen me wel op een idee brengen. Maar met 1x per week een bio-bestelling via internet,maak ik meestal iets klaar van wat op moet. Eenvoudig en smakelijk en soms een vreemde combinatie.

  Like

 5. Susanne Verboom

  Ik vind het ook heerlijk om te koken zonder recept, vaak komen er dan wonderbaarlijke dingen uit. Daardoor merk ik dat ik ook veel minder geld in totaal uitgeef aan eten omdat ik werk met de dingen die ik heb en niet continu iets nieuws moet kopen voor een specifiek recept. Anyhow! Leuk artikel!

  Like

 6. Sinds ik een groentepakket heb kook ik meestal zonder recepten. Ik heb wel altijd een lading kookboeken in huis van de bib om inspiratie op te doen. Echt een recept volgen doe ik zelden tenzij ik toevallig alles in huis heb. Soms verander ik zoveel aan een recept dat het echt iets anders wordt.
  Met een curry, stoofpotje, ratatouille, salades,… kan je zoveel experimenteren dat je eigenlijk geen recepten nodig hebt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s