Januari inspiratie – Uitzending gemist

Vandaag een ode aan Uitzending Gemist.
Ik heb sinds een paar jaar geen teevee meer, wat ik heerlijk vind. Geen eindeloos gezap, geen reclame, geen ojee-kijk-ik-nu-per-ongeluk-al-een-uur-naar-dit-domme-programma. Al betekent dit niet dat ik geen tv kijk. Thank-god bestaat er Uitzending Gemist. Zonder was ik wel een beetje.. eenzaam/ongelukkig/minder geïnformeerd geweest. Ha, oke misschien ook niet, maar dat het bestaat, daar ben ik blij om. En het fijne hiervan: ik kijk heel gericht tv, ik kijk geen domme programma’s meer (uhh, bijna nooit meer) en vooral dingen waar ik meteen ook iets van leer of die me inspireren. Vandaag een greep uit de collectie.

Documentaire
.

Tegenlicht - Mensen van Nu
Mensen van Nu
“Over een generatie die volwassen wordt in de onzekerheid van een crisis, oude waarden herontdekt maar nieuwe vormen vindt voor leven, werken en dromen.”
Met hierin Robin die zonder geld leeft, met Tom die de werkende mens de natuur wil inlokken en Jorne die met zijn zeilschip Tres Hombres de oceaan overvaart en vracht vervoert zonder CO2 uitstoot.
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2014/mensen-van-nu.html

.
Taste the waste film
Taste the Waste
“We gooien net zo veel voedsel weg als we opeten. Taste the Waste laat zien dat het ook anders kan. Er komen mensen aan het woord die deze ongelooflijke verspilling een halt willen toeroepen.”
Over voedsel redden, afval onderzoeken, activisme en vooral wat te doen aan voedsel verspilling.
 .
.
Series
Binnenstebuiten
Heel stiekem heb ik heb nog nooit gekeken. Maar klinkt het als iets wat ik eigenlijk wel moet kijken en leuk vind.

Dus eigenlijk probeer ik mezelf hiermee ook een beetje te inspireren :)

“BinnensteBuiten biedt een kijkje binnens- en buitenshuis waarbij mensen vol liefde en op een inspirerende manier vertellen over hun bijzondere woning, opvallende interieur of indrukwekkende moestuin. Onderwerpen zijn onder meer: huizen gemaakt van boomstammen, een driekamerflat met 200 cactussen, bijenkassen op het dak, oesterzwammen kweken op koffiedik, een vissenasiel, een moestuin voor de hele buurt en schapen in een duingebied.  Boswachter Marieke Schatteleijn neemt de kijker wekelijks mee op een verrassende reis door de Nederlandse natuur.”
Hebben jullie het al een keer gezien?
 Oud en nieuw - BNN - NPO
Oud en Nieuw – Afval bestaat niet
Deze serie is net afgelopen. Een wedstrijd waarin tien kunstenaars/ontwerpers en meubelmakers elke week van ‘oude meuk’ bijzondere dingen maken.

“Iedere aflevering zoeken de deelnemers naar ‘afval’ om te bewerken. Deze spullen zoeken ze op een oud ijzerwerf, een scheepssloperij, een afvalverwerkingsbedrijf óf in een authentieke kringloopwinkel. ”

Ik ben zelf niet zo handig in grote dingen bouwen, maar ik vond deze serie zeer inspirerend. Tof om te zien dat afval inderdaad niet bestaat en dat er met de meest lelijke, gekke, verrotte dingen altijd weer iets moois te maken valt.

.
875
Floortje naar het einde van de wereld
Waarschijnlijk bij jullie allen al bekend, maar zo niet, kijk dit!
Floortje Dessing gaat op bezoek bij mensen die aan het einde van de wereld wonen. Vaak is ze een paar dagen bezig om op de juiste plek te komen, inclusief helikoptervlucht of wandeltocht van een dag.
 .
Bijzondere mensen met bijzondere verhalen. Een greep uit de verhalen:
– Jim en Anna leven in een klein, zelfvoorzienend en zelfgebouwd, huisje midden in de woestijn in Texas: Terlingua.
– de Deense David heeft alles achter zich gelaten om in Kabul een circusschool op te richten voor kinderen die niets hebben.
– Toen de Engelse Mari verliefd werd op een stamhoofd uit het regenwoud liet ze alles achter zich en verhuisde naar de Amazone.
– Rose Clark woont op Palmerston, midden in de Stille Oceaan. De enige manier om er te komen is per boot, die maar een paar keer per jaar gaat
– In Texas, in een afgelegen uithoek in de woestijn wonen een paar creatievelingen off-the-grid.
– In Peru wonen de Nederlandse Douwe en Olivia + 2 kinderen die diep in de jungle een dierenopvangcentrum hebben opgezet. Zonder telefoon, zonder internet.
 .
 .
Al bekend met deze documentaires en series?
En hebben jullie andere Uitzending Gemist aanraders?
Ik heb er nog tientallen, maar gelukkig zijn er nog vele maanden. :-)

Een gedachte over “Januari inspiratie – Uitzending gemist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s