DIY: wasmiddel maken

Van alles wat ik gebruik/eet wil ik graag weten wat er in zit.
En eigenlijk ook waar het vandaan komt en hoe het wordt gemaakt.
Ietwat idealistisch is dit wel, vrijwel onmogelijk in de ‘normale’ wereld.
Laatst maakte ik zelf wasmiddel. Van een stukkie zeep en regenwater.
Met een stuk zeep van werfzeep kun je afwassen, de ramen zemen, de vloer boenen en zoals ik laatst deed: zelf wasmiddel maken.

De voordelen:
– Weinig ingrediënten
– Papieren verpakking

– Je kunt regenwater gebruiken

  
Recept voor wasmiddel (van de werfzeep website)
Breng twee liter water aan de kook en rasp ondertussen de schoonmaakzeep. 
 
Als het water kookt draai je het vuur laag en voeg je de zeeprasp toe. Roer het mengsel af en toe door tot de zeep opgelost is. Laat het afkoelen en giet dit verse wasmiddel over in potten. Direct klaar voor gebruik. Giet het niet in het vakje van de wasmachine maar gebruik per wasbeurt een volle wasbol.
Optioneel: voor witte was kun je 40 gram soda toevoegen. Bij gekleurde was kun je af en toe een scheut azijn in het vakje van de wasmachine gieten. Dit gaat kalk tegen, beschermt gekleurde was en fungeert als wasverzachter.
 
Zelf deed ik een handwasje, met gekookt regenwater en zelfgemaakt wasmiddel. 
 
Dit is geen reclame hoor :) ik vond het een goede uitvinding die ik graag wil delen haha
Vandaag ontdekte ik ook ‘Seepje‘, wassen met wasschillen.
Kennen jullie nog meer groene wasmiddel recepten/producten?

9 gedachtes over “DIY: wasmiddel maken

 1. gelukkignatuurlijk

  Ik gebruik zelf ook al een tijdje zelfgemaakt wasmiddel. Maar ik heb in het begin wel problemen gehad met de geur van de opgedroogde was. Het rook helemaal niet fris! Een muffe geur…Ik gebruikte Marseille zeep voor het wasmiddel maar ben nu overgestapt op Aleppo zeep. Nu ruikt het eigenlijk naar niets, maar dat is prima! Heb jij hier geen problemen mee?

  Groetjes! Tessa

  Like

 2. Hanneke

  Ik gebruik ook sinds een half jaar mijn eigen gemaakte wasmiddel.
  Met Marseillezeep. Voor de geur kan je etherische olie toevoegen, of
  per wasbeurt een paar druppels of al in de fles wasmiddel zo’n 20-25 druppels.

  Like

 3. Ik heb een hele tijd wasnoten gebruikt, al voordat ‘seepje’ ermee kwam. Mn zakjes zijn helaas kapot en nog geen nieuwe gevonden/gemaakt dus ondertussen toch weer ‘gewone’ van klok aan het gebruiken. Dit is ook een goede, ga het als al het andere op is eens gebruiken.

  Like

 4. Desi

  Ik gebruik ook altijd mijn eigen wasmiddel! Super handig vind ik dat. Soms vind ik het wel jammer dat het niet meer zo ‘schoon’ ruikt (of eigenlijk: het ruikt niet meer naar chemisch wasmiddel), maar het is wel veel goedkoper en beter voor het milieu. Ik gebruik nu aleppozeep en dat gaat echt prima. Misschien ga ik eens experimenteren met etherische olien voor de geur.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s