De eerste stappen naar een groener leven

Mijn eerste stappen naar een groen leven van de afgelopen weken, tadaaa:

Alles lokaal en biologisch kopen
We hebben sinds een week een heuse Vitatas, boordevol biologische groente en fruit. Verder op de fruitschaal: (niet bio) kaki’s van de markt en biologische bananen. Naast de Vitatas groente wordt er af en toe nog wel supermarkt/toko groente gekocht, maar we komen een heel eind!

Zelf nam ik tientallen soorten biologische bonen/meel/granen mee vanuit Den Haag, waardoor de voorraadkast nu overvol is. Maar dit betekend eveneens dat ik véél biologisch eet, want ik wil de voorraadkast leegeten. :-) Polenta of boekweit ontbijtjes, zelfgemaakte hummus, linzenburgers. Ik ben weer aan de kook geslagen.

Lokaal eten lukt op dit moment nog niet en is qua granen/meel/bonen ook nog niet nodig omdat we nog zoveel hebben. In de Vita tas zitten helaas niet bepaald lokale, groente en fruit, maar als ik een eigen plekkie heb gevonden ga ik daar onderzoek naar doen.

Van weinig geld rondkomen
Best makkelijk als je bij je ouders woont. Ik betaal af en toe mee aan de boodschappen, that’s it.
Ter compensatie doe ik vaak boodschappen, kook ik veel, help ik mee in het huishouden (uhh, oke dat kan beter) en help ik m’n moeder met leuke fotografie klussen. (ze is directeur/schoonmaakster/docent/boekhoudster bij de Fotofabryk)
Er komt niks tot nauwelijks geld binnen, maar er gaat gelukkig ook weinig uit.
Eigenlijk alleen aan sociale dingen. Concertjes, lunchen in de stad, op bezoek bij m’n vrienden in het verre Zuiden..

Geen afval produceren
Leeuwarden loopt soms een beetje achter op het gebied van duurzaamheid, maar bij de Ekoplaza hebben ze wél veel bulk! Van rijst, gedroogd fruit, koffie, pasta, peulvruchten, muesli tot aan koekjes. Ik heb ooit een paar mooie linnen zakjes gekocht, zodat ik geheel verpakkings-vrij kan winkelen.

Binnenkort wil ik naar Groningen verhuizen, maar daar heb ik ook al een aantal bulk bakken gespot. (eveneens: lokale bio honing en biologische Groningse speltkorrels/speltbloem/speltmeel!)
En er komt in Groningen een verpakkingsvrije winkel! Waar je terecht kan voor lokale groente/fruit, onverpakt brood/zaden/pitten/granen/olie/mosterd etc. Die zal ik vaak bezoeken. :-)
(en heel misschien in werken, half april sollicitatie iiii)

Omdat ik niet alleen woon blijft het lastig, helemaal geen afval produceren. En tevens eet ik de voorraadkast leeg, die vol plastic/papier zit. Wat nog beter kan: eten als ik in een andere stad ben, dan koop ik vaak dingen die verpakt zijn, terwijl ik net zo makkelijk iets van huis kan meenemen :-)

Niks nieuws kopen
Dit lukt! Nu ik dit eenmaal heb bedacht, ga ik er ook alles aan doen om het te volbrengen.
Zo had ik een fiets nodig en warempel bleek m’n lieve oma een fiets over te hebben.
Een fiets zonder goed slot en achterlamp. Ojee! Door een oproepje op Facebook bleek dat een vriendin nog ergens een goed kettingslot had liggen, woohoo! En in de schuur vond ik een super-deluxe achterlamp. Verder ging ik naar een kledingruil en kocht ik in een hippe tweedehandswinkel nog twee kledingstukken. JA, nu heb ik wel écht genoeg kleding, onee, stiekem wil ik nog heel graag een tweedehands hoge-taille spijkerbroek erbij (want ik heb maar 1 broek, geoorloofd toch? :D)

Chaos! En veeeel papier, waar ik nieuwe boekjes van ga maken. 

Minimalisme
Opruimen, weggooien, minder spullen bezitten. De afgelopen weken heb ik al een paar dagen opgeruimd en hierbij twee grote verhuisdozen aan spullen voor Koningsdag bewaard. En ik ben er nog niet, er staan nog steeds een aantal verhuisdozen voor me klaar om uit te zoeken.
Als ik over een maand/twee maanden/langer naar Groningen verhuis wil ik dat het ein-de-lijk eens in 1 auto past. Oke oke, stiekem moet ik in Groningen een bed, kasten, een tafel en stoelen kopen, oops! Allemaal weggedaan toen ik van Den Haag naar Leeuwarden verhuisde.
Maar stap voor stap gaat dit dus beter. Elke dag iets meer overzicht!


Nieuwe vaardigheden leren
Ik kan sinds vorige week hout hakken! Het ziet er waarschijnlijk niet uit, hoe ik het doe. En ook durf ik niet heel hard te slaan, het begin is er. Ik hak! Daarnaast ga ik binnenkort leren breien, elke woensdag is hier ergens in Leeuwarden een brei-clubje van leuke vrouwen, die mij het graag willen leren.
Dit is de stand van zaken, het begin is er.
Zijn jullie ook bezig met een iets groener leven? Hoe ziet dat er voor jullie uit?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s