Groenteboer verf

Verven met uienschillen, bietjes, spinazie of rode kool.Goedkoop, niet belastend voor het milieu en je krijgt een mooie, natuurlijke kleur.De uienschillen die je over hebt naar een uiensoepje, de schillen van bietjes, verlepte spinazie en de buitenste bladen van de rode kool zijn allemaal geschikt om mee te verven.Zo gooi je nog precies hetzelfde weg, maar heb je er wel optimaal gebruik van gemaakt.
Wat ik nog nooit heb gedaan is verven met planten en fruit, nieuwe uitdaging!
Hebben jullie het verven met natuurlijke stoffen al ontdekt? Ik ben benieuwd naar jullie resultaten!
Deze post verscheen ook op: http://www.komkommertijd.nu/2014/07/groenteboer-verf-2/

Je hebt nodig:
Uienschillen (oranje)
Rode bieten schillen (roze)
Spinazie (heel licht groen)
Rode kool (paars)
Sinaasappel en citroen schillen (geel)
Bramen en bessen (blauw/paars)
Azijn
Zout

Snijdt het gekozen ingredient in kleine stukjes en doe ze in een pan met de dubbele hoeveelheid water. Breng aan de kook en laat een uurtje pruttelen.
Giet het geheel door een zeef of vergiet zodat je alleen de vloeistof overhoudt.
Om er voor te zorgen dat de verf goed pakt moet je de stof die je wilt verven eerst laten weken.
Als je groente gebruikt doe je dit in azijn. Meng één deel azijn met vier delen heet water en laat de stof hier een uurtje in staan. (laten koken kan ook)
Voor fruit gebruik je zout, voeg een half kopje zout toe aan acht kopjes heet water. Hierbij eveneens een uurtje laten weken of koken.
Hierna uitspoelen met koud water.
Om te verven voeg je het kledingstuk/stof toe aan de emmer met verf. Zorg dat de stof goed onder is gedompeld zodat de verf egaal inwerkt. Haal de stof eruit als je tevreden bent met de kleur, hoe langer de stof weekt, hoe dieper de kleur.

Het resultaat:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s